Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: 9 lucruri pe care să nu le faci dacă ești în Grecia, în concediu

Ziarul de Vrancea
15 iun 2021 1149 vizualizări

Toate acesatea sunt considerate insultătoare sau respingătoare

​Ideal e ca, atunci când vizitezi o țară străină, să te informezi dinainte cu privire la obiceiurile și cultura locală pentru a nu face vreo gafă impardonabilă din necunoștință de cauză. Cum sute de mii de turiști români vizitează Grecia, HotNews.ro a realizat un scurt ghid despre gesturi sau lucruri pe care trebuie să le evitați atunci când sunteți printre greci.

1. Nu arătați unui grec palma deschisă vertical - Este unul dintre cele mai ofensatoare gesturi/ Da, acesta este un gest pe care grecii îl folosesc atunci când vor să fie grosolani și ofensatori. Dealtfel, dacă sunteți atenți, îl puteți vedea în multe aspecte ale vieții de zi cu zi din Grecia. Se face fie cu o singură palmă, fie cu ambele orientate în aceeași direcție și aplaudând. Înțelesul său este evident negativ. Se folosește atunci când cineva este foarte supărat pe o altă persoană, atunci când aceasta din urmă a greșit cu ceva. Dacă sunteți cu mașina, puteți vedea acest gest în trafic. Dacă cumva vi se face un asemenea semn, nu răspundeți cu un gest similar! Mai recomandat e să vă cereți scuze și să zâmbiți.

2. Dacă sunteți întrebat ceva de un chelner sau de un localnic, nu răspundeți prin gesturi (mișcări) ale capului - La greci acestea au cu totul alt sens. Nu dați din cap pentru a indica „Da” sau „Nu”. O faceți degeaba, grecii nu vor pricepe întrucât ei folosesc alte gesturi. Mai bine spuneți în cuvinte simple dacă e Da sau dacă e Nu. Pentru !”Da”, puteți spune : „ Ne, efharistó (adică, „da, mulțumesc” iar pentru NU, Óhi, efharistó (Nu, multumesc). Gestul grecesc care spune „nu” e destul de dificil pentru un non-nativ. Presupune ridicarea sprâncenelor și înclinarea instantanee a capului înapoi. Acest gest include și un plescăit imperceptibil al limbii.

3. Nu plecați de la tavernă fără să lăsați un bacșiș, cât de mic - Mulți români aflați pentru prima oară la greci dacă acolo se dă bacșiș și dacă da, cât anume. Localnicii lasă între 5-8%. Turiștii străini lasă între 10-15%. Nu vă obligă nimeni să lăsați 15%, dar dacă sunteți mulțumiți de mâncarea oferită, lăsați totuși un mic bacșiș. La fel ca la noi sau ca în alte țări europene, ei nu inclus bacșișul pe nota de plată. Dacă vreți să-l impresionați pe cel care v-a servit, îi spuneți: Kratíste ta résta. („Păstrează restul”).

4. Nu încercați să negociați prețurile - nu suntem în Orient, unde totul e negociabil. În magazine, prețurile nu se negociază. La închirieri, dacă luați o mașină pe termen mai lung sau o cameră la o pensiune pe vreo insulă, e loc și pentru negocieri. Dacă încercați să negociați prețurile în magazine, riscați să fiți dat afară imediat.

5. Adaptați-vă îmbrăcămintea locului pe care îl vizitați - Știm, e concediu, te îmbraci cât mai comod. Dar dacă ai în plan o vizită la vreo mănăstire ori la Meteora, nu poți merge în maiou și șlapi. Uneori, mănăstirile oferă ele însele la intrare haine pe care să ți le pui peste costumul de baie cu care te-ai dus în vizită. Dar dacă sunt mulți turiști iar stocul de haine de rezervă ale mănăstirii s-a epuizat, riști să nu mai poți intra. Mai bine îmbracă-te potrivit încă din camera de hotel pentru a evita situații neplăcute.

6. Dacă ești femeie îmbrăcată în alb și vezi un cuplu de miri , nu te apropia de ei - Purtarea hainelor albe la o nuntă trebuie evitată, deoarece la greci doar mireasa poartă alb. Dacă apari ca femeie la o nuntă îmbrăcată în alb, acest lucru e perceput ca o insultă la adresa miresei. Merită să riscați?

7. A arăta pe cineva cu degetul este nu doar ne-politicos (cum e la noi) ci chiar insultător - Chiar dacă întrebați un localnic cum să ajungeți undeva anume, nu trebuie să arătați cu degetul întrebând: „Deci s-o iau încolo?”. S-ar putea ca el să înțeleagă altceva și să vă arate palma (vezi primul punct)

8. Nu puneți sare/piper/ alte condimente pe mâncarea adusă de chelner, fără să o fi gustat înainte - Un asemenea gest e considerat o insultă la adresa bucătarului.

9. Nu mușcați din pâine și nu vă țineți coatele pe masă - Ambele sunt considerate gesturi respingătoare și fac dovada unor oameni nesimțiți. Pâinea se rupe în bucăți mici care sunt apoi înghițite, iar coatele stau în afara mesei, nu pe ea.

 

Foto: plaja Grecia.jpg

Simptomele COVID s-au schimbat

Acum, cele mai frecvente sunt durerile de cap, în gât, nasul care curge

De peste un an, oamenii sunt atenți la tuse, la pierderea mirosului și a gustului și la creșterea temperaturii. Acum, avertizează specialiștii, simptomele sunt modificate, în special la tineri și în cazul variantei Delta, care tinde să devină dominantă. Simptomele „clasice” nu mai sunt prezente frecvent, ceea ce determină persoanele nediagnosticate să nu se testeze și astfel să contribuie la răspândirea virusului. La persoanele sub 40 de ani, simptomele frecvente sunt dureri de cap, dureri în gât și curgerea nasului, conform celor mai noi date. Peste 40 de ani, simptomele alarmante sunt dureri de cap, nas înfundat și strănut. Prof. Tim Spector, coordonatorul studiului ZOE Covid Symptom, atrage atenția că varianta Delta, indiană, funcționează diferit. Totuși, schimbarea simptomelor s-ar putea datora faptului că în prezent se constată o epidemie Covid la tineri și se știe că simptomele variază în funcție de grupa de vârstă. „Numărul unu este durerea de cap urmată de dureri în gât, curgerea nasului și febră. „Toate acestea nu sunt vechile simptome clasice, numărul cinci este tuse, deci este mai rar și nici nu mai vedem pierderea mirosului care intră în top 10. Această variantă pare să funcționeze ușor diferit”, a spus Spector referindu-se la varianta Delta. Durerea de cap este acum cel mai frecvent simptom, afectând 66% dintre persoanele sub 40 de ani și 53% dintre cei peste 40 de ani.

Fondator al formației Pink Floyd: facebook vrea să preia totul

n Roger Waters a refuzat o ofertă importantă din partea Facebook: „Este o mișcare vicleană a lor de a prelua absolut totul”

Muzicianul britanic Roger Waters a declarat la un recent eveniment pro-Julian Assange că a refuzat o ofertă importantă din partea Facebook pentru folosirea unei piese Pink Floyd într-o reclamă pentru Instagram. El a precizat că Facebook a dorit să folosească piesa „Another Brick in the Wall, Part 2” (1979) pentru o reclamă a Instagram și că a oferit „o sumă uriașă de bani”, scrie Variety. „Răspunsul este «Nici în ruptul capului»„, a spus el. Waters a continuat: „Menționez asta pentru că este o mișcare vicleană a lor de a prelua absolut totul. Nu vor fi parte din acest rahat, Zuckerberg”. Artistul a prezentat o copie a cererii Facebook și a citit: „Vrem să vă mulțumim pentru că luați în considerare acest proiect. Considerăm că sentimentul acestui cântec este încă răspândit și atât de necesar azi, ceea ce demonstrează cât de atemporală este această lucrare”.

„Și cu toate astea, ei vor să facă Facebook și Instagram chiar mai mari și mai puternice decât sunt deja”, a spus Waters, „pentru a putea continua să ne cenzureze pe noi toți din această încăpere și să împiedice ca această poveste despre Julian Assange să ajungă la publicul general ca publicul general să spună «Ce? Nu. Gata”.

Waters a adus în discuție și FaceMash, site creat de Mark Zuckerberg înainte de Facebook care permitea studenților să compare înfățișarea femeilor din campus.

„Cum a ajuns nemernicul ăsta mic, care a început cu «Ea e drăguță, îi dăm patru din cinci stele, ea e urâtă, îi dăm una», cum a dobândit vreo putere? Totuși, iată-l, unul dintre cei mai puternici idioți din lume”, a spus muzicianul.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Facebook, Mark Zuckerberg nu a avut vreo legătură cu cererea pentru utilizarea cântecului Pink Floyd. Ea a fost trimisă de echipa de marketing a Instagram. Compania a precizat că reprezentanții săi deseori contactează muzicieni pentru a face astfel de cereri și că respectă decizia artiștilor.

Război al migranților între Lituania și Belarus

Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, crede că statul Belarus se află în spatele creșterii recente a imigrației ilegale în țara sa, în urma unui avertisment al președintelui Alexandr Lukașenko că nu va mai opri migranții să îi traverseze frontiera vestică, transmite Reuters. Lukașenko a făcut declarația în Parlament, pe 26 mai, ca răspuns la sancțiunile Uniunii Europene, impuse după ce țara a forțat un avion Ryanair cu un disident belarus la bord să aterizeze la Minsk, unde a fost arestat. „Nu este ... doar un episod de imigrație ilegală, așa cum vedem la celelalte granițe ale Uniunii Europene”, a declarat marți premierul Ingrida Simonyte, vorbind lângă Dubiciai, localitate aflată lângă granița slab populată, împădurită, cu Belarus. „Au existat amenințări din partea domnului Lukașenko, care a avertizat Uniunea Europeană că va fi inundată de droguri și migranți, și iată, în câteva săptămâni vedem o creștere rapidă a persoanelor care trec granița ilegal”. Biroul de presă al președintelui din Belarus nu a răspuns la o cerere de comentarii. Lituania a reținut 198 de migranți care au sosit trecând frontiera sa de 679 kilometri (422 mile) cu Belarusul începând cu 3 iunie, reținând în ultimele 12 zile un număr egal cu cel din ultimele cinci luni. Țara nu a primit mai mult de 90 de migranți anual în 2017-2020. Câteva zeci de corturi mari încălzite erau goale, marți, într-o pădure de pini din centrul lituanian de procesare a migranților din Rukla, construită de armată în weekend pentru a crea spațiu pentru încă 350 de persoane și triplând capacitatea centrului pe măsură ce sosesc noi migranți. Majoritatea migranților provin din Irak, dar și din Iran, Siria, Turcia și Egipt.

Dictatorul nord-coreean, îngrijorat de lipsa de alimente din țară

Kim Jong Un a avertizat cu privire la un deficit de alimente în Coreea de Nord și a făcut apel la oameni să se pregătească pentru restricții extinse în contextul pandemiei de Covid-19, informează The Guardian. El a făcut comentariile în deschiderea unei conferințe politice la care este discutată salvarea economiei naționale. Economia fragilă a Nordului a decăzut și mai mult în timpul pandemiei, când granițele au fost închise, astfel că a fost blocat comerțul cu China, dar și din cauza taifunurilor și inundațiilor de vara trecută, care au distrus culturile. Observatorii care evaluează situația în Coreea de Nord nu au văzut încă semne de foamete în masă sau instabilitate majoră, dar unii analiști spun că este posibil să aibă loc „o furtună perfectă” care va submina piețele alimentare și de schimb și care va duce la o panică generalizată. Korea Development Institute, think tank din Coreea de Sud, a spus luna trecută că Nordul s-ar putea confrunta cu deficite de hrană de până la un milion de tone anul acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.