Internațional

Misterul Oumuamua: Asteroidul este învelit într-un compus organic, bogat în carbon

Ziarul de Vrancea
19 dec 2017 761 vizualizări

Oumuamua, bizarul corp ceresc teluric ce are forma unui trabuc și care provine dintr-un alt sistem stelar, este protejat de un înveliș compus dintr-un material organic bogat în carbon, au anunțat luni astronomii care monitorizează traiectoria acestui asteroid ce a fost detectat recent. Corpul ceresc, al cărui nume înseamnă "mesager" în limba hawaiană, a fost detectat pe 19 octombrie de telescopul Pan-STARRS1 amplasat în Hawaii.

A fost pentru prima dată când oamenii de știință au reușit să detecteze un obiect interstelar aflat "în vizită" în sistemul nostru solar. Comunitatea internațională de astronomi a fost cuprinsă de entuziasm, după ce a reușit să stabilească originea extrastelară a acestui corp ceresc prin monitorizarea traiectoriei sale.

În timpul trecerii sale recente pe lângă Soare, Oumuamua nu a prezentat niciun semn de activitate cometară. Cometele sunt compuse din gheață, materiale organice și roci. Orbita lor este eliptică și, atunci când ele se apropie de Soare, gheața din structura lor se transformă în gaze. Amestecul de gaze și praf ejectat în spațiu formează "coama" cometei. În ceea ce îi privește, asteroizii sunt alcătuiți din roci sau din metale.

Într-un studiu publicat în revista Nature pe 20 noiembrie, cercetătorii au estimat că Oumuamua este un asteroid ce are o lungime de 400 de metri și o lățime de doar 40 de metri. El ar fi putut fi ejectat de steaua lui gazdă în timpul unor evenimente haotice produse în urmă cu câteva miliarde de ani.

Oumuamua a fost clasificat ca un asteroid interstelar și a primit denumirea științifică 1I/2017 U1 (I reprezintă marca pentru termenul "interstelar").

Însă luni, într-un studiu publicat în Nature Astronomy, oamenii de știință au estimat că acest obiect ceresc ar putea avea un nucleu înghețat. Aceiași astronomi au ajuns la concluzia că Oumuamua ar putea fi acoperit de un înveliș protector cu grosimea de cel puțin 50 de centimetri, alcătuit dintr-un material organic bogat în carbon.

Astronomii estimează că un asteroid interstelar asemănător lui Oumuamua trece prin interiorul Sistemului Solar, în medie, o dată pe an. Însă niciun astfel de corp ceresc nu a putut fi detectat până acum.

Cercetătorii care participă la programul Breakthrough Listen, dedicat căutării formelor de viață extraterestre inteligente, au orientat săptămâna trecută puternicul radiotelescop din Green Bank (Virginia de Vest) asupra lui Oumuamua. "Nu au fost evidențiate semnale artificiale care să emane din acest obiect cosmic până în prezent, însă monitorizarea și analiza datelor vor continua", au anunțat cercetătorii care participă la program.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.