Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Masacru în ziua Paștelui

Ziarul de Vrancea
19 apr 2019 1732 vizualizări

Peste 200 de persoane și-au pierdut viața în urma unor atacuri sincronizate împotriva unor biserici și hoteluri din Sri Lanka, în ziua în care catolicii participau la slujbele de Paște n teoriștii islamici sunt principalii suspecți

Nouă explozii, șase dintre ele aproape simultane, au lovit ieri hoteluri și trei biserici catolice din Sri Lanka, în timpul slujbei de Paște. Ultimul bilanț indica 207 morți și peste 400 de răniți, dar numărul victimelor este așteptat să crească.

Șeful Poliției din Sri Lanka, Pujuth Jayasundara, lansase un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mișcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia comiterea un atacuri teroriste sinucigașe. Președintele Maithripala Sirisena s-a declarat “șocat” de explozii, cerând o investigație urgentă. Premierul Ranil Wickremesinghe a condamnat vehement comiterea unor “atacuri lașe” și a lansat un apel la unitate.

Într-o singură biserică, biserica Sf. Sebastian din Katuwapitiya, la nord de Colombo, mai mult de 50 de persoane au fost ucise. Imaginile au arătat cadavre întinse pe pământ, sânge pe pereții bisericii și acoperișul distrus. Mass-media a raportat că 25 de persoane au fost ucise într-un alt atac asupra unei biserici din Batticaloa, în Provincia Estică. Au existat “numeroase victime, inclusiv străini”, a scris pe Twitter ministrul Economiei, Harsha de Silva.

Lideri din întreaga lume au condamnat exploziile survenite de Paștele catolic, notează dpa. Președintele afgan Ashraf Ghani a denunțat un atac “abonimabil asupra credincioșilor”, iar cancelarul federal german Angela Merkel s-a declarat “îngrozită de vestea că în Sri Lanka creștini au fost atacați și uciși în timpul slujbei de Paște”. “Terorismul, ura religioasă și intoleranța nu pot fi lăsate să câștige”, a subliniat pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarei. La rândul său, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a transmis pe Twitter că, indiferent de motivație, exploziile au fost “lașe, barbare și sângeroase”, la fel ca atacurile de luna trecută de la o moschee din Noua Zeelandă, adăugând că “terorismul nu cunoaște religie, națiune sau geografie”.

După atacuri, autoritățile au decretat blocarea temporară a rețelelor de socializare pentru a împiedica difuzarea de informații incorecte și false cu privire la valul de atentate. Șapte persoane ar fi fost arestate, dar identitatea acestora nu era ieri cunoscută.

MAE: Nu există până acum informații privind victime cetățeni români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, ieri, că Ambasada României la Colombo urmărește îndeaproape evenimentele legate de exploziile din Sri Lanka, iar autoritățile locale nu au notificat până în prezent ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele implicate. “Reprezentanții misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate”, a transmis MAE. Sursa citată a precizat că, până în prezent, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele implicate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistență consulară.

Ulterior, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, la Digi 24, că nu există cetățeni români morți sau răniți în atentatele din Sri Lanka, dar există un grup de opt copii cu însoțitori care se aflau în capitala țării și au fost duși într-o unitate militară. Copiii erau într-un schimb de experiență, fiind în siguranță.

Fotografia virală, după incendiul de la Notre-Dame: Cei doi protagoniști au fost găsiți

O fotografie surprinsă în fața Catedralei Notre-Dame, cu o oră înainte de incendiul devastator, a devenit virală după ce a fost publicată pe rețeaua socială Twitter. Autorul imaginii a făcut apel la comunitatea online pentru a-i găsi pe protagoniști, un tată și fiica sa, iar în urma numeroaselor distribuiri, bărbatul a luat legătura cu fotograful, transmite standard.co.uk Brooke Windsor este femeia care a surprins momentul emoționant, împărtășit de un tată cu fiica sa, în fața Catedralei Notre-Dame, cu doar o oră înainte ca edificiul să fie cuprins de flăcări. A doua zi după incendiu, Windsor a publicat fotografia inedită pe rețeaua de socializare Twitter, femeia rugând comunitatea online să o ajute să-l găsească pe bărbatul din poză.

Postarea sa a fost distribuită de peste 200.000 de utilizatori din întreaga lume, iar eforturile sale au dat roade, Windsor declarând că bărbatul din fotografie a luat legătura cu ea. Windsor a adăugat că acesta și-a dorit să rămână anonim. „Căutările au luat sfârșit! Fotografia mea a ajuns la familia potrivită. Tatăl a ales să rămână anonim, dar mi-a mulțumit din inimă pentru poza frumoasă și m-a asigurat că va găsi un loc special pentru ea. Mulțumesc tuturor celor care au distribuit fotografia și vă mulțumesc pentru mesajele frumoase”, a scris Windsor pe Twitter.

Părinții din „casa ororilor”, condamnați pe viață

​​David și Louise Turpin din California, au fost condamnați vineri pe viață, pentru sechestrarea și torturarea celor 13 copii ai lor, pe care i-au ținut în lanțuri și i-au maltratat ani de zile. Cei doi vor putea cere liberarea condiționată după 25 de ani.

David și Louise Turpin din California au pledat “vinovat” recunoscând îndeosebi actele de tortură. În total, bărbatul de 56 de ani și soția sa de 50 de ani trebuie să răspundă la aproape o sută de acte criminale.

„Părinții mei mi-au furat viața, acum mi-am luat-o înapoi”, a declarat în instanță, vineri, una dintre fiicele cuplului. „Nu pot descrie în cuvinte ce s-a întâmplat. Și acum am coșmaruri cu frații mei care sunt legați și bătuți”, a spus și unul dintre fii.

David și Louise Turpin au avut ocazia să se adreseze curții și a-și cere iertare pentru faptele lor. „Îmi pare rău pentru tot ce am făcut rănindu-i pe copii. Cred că Dumnezeu are un plan special pentru fiecare dintre ei. Îi iubesc mai mult decât își pot imagina”, a spus, în ultimul cuvânt în fața instanței, Louise Turpin.

Totul a ieșit la iveală în 2018, când una dintre fete, care avea 17 ani în 2018, a reușit să scape și a apelat numărul de urgență 911 de pe un telefon mobil găsit în casă. “Acesta este cel mai grav caz de abuz asupra copilului din cariera mea de procuror”, a spus procurorul comitatului Riverside, Michael Hestrin.

Mike Hestrin a detaliat condițiile în care au trăit cei 13 copii, cu vârste cuprinse între 3 și 30 de ani: erau bătuți în dese rânduri, aveau voie să facă duș o singură dată pe an, aveau voie să stea până la 05.00 dimineață pentru că apoi să doarmă în timpul zilei, nu aveau voie să se joace, dacă vreunul se spăla mai sus de încheietura mâinii era pedepsit deoarece se juca cu apa, aveau voie la o singură masă pe zi, dar părinții puneau uneori mâncare în locuri în care putea fi văzută dar nu atinsă, copiii nu au fost vreodată la medicul stomatolog și nu știau nici măcar ce înseamnă un polițist.

Fete de 14 ani, arestate pentru că ar fi plănuit uciderea a nouă persoane

Două adolescente au fost arestate în statul Florida fiind acuzate că pănuiau uciderea a nouă persoane, relatează BBC. Fetele, în vârstă de la 14 ani, de la gimnaziul Avon Park din Florida, au fost arestate după ce un profesor a găsit un fișier care detalia planurile lor. Planul de opt pagini arăta că fetele se gândiseră cum să obțină arme și cum să scape de cadavre. Ambele se află în custodia poliției, așteptând audierea. Fiecare dintre ele se confruntă cu nouă capete de acuzare pentru conspirație la comiterea crimeri și trei capete de acuzare pentru conspirație la răpire. Profesorul spunea că fetele se comportau “isteric” în timp ce se uitau la fișier și ar fi auzit pe una dintre ele spunând “le voi spune că este o farsă dacă mă sună sau îl găsesc”.

Ulterior, profesorul a găsit fișierul catalogat cu “Informații private”, “nu deschide! și “Proiectul 11/9”. În document se aflau numele mai multor persoane și planuri detaliate despre cum să comită crimele.

Documentele vorbesc despre obținerea armelor, distrugerea dovezilor, arderea și îngroparea corpurilor victimelor.

Studiu: Bărbații infideli pot fi depistați după trăsăturile faciale

O cercetare efectuată de Universitatea Australiei de Vest, publicată în jurnalul Royal Society Open Science, arată că bărbații infideli pot fi depistați prin intermediul trăsăturilor lor faciale, scrie Mediafax.

Experții au afirmat că bărbații cu trăsături mai “masculine” sunt mai predispuși să fie catalogați drept infideli. Același tip de persoane par să fie mai deschiși cu privire la faptul că au înșelat sau au “furat” partenerele altor bărbați. Cu toate acestea, cercetătorii insistă că rezultatele sunt modeste, iar oamenii ar trebui să fie precauți în a încerca să-i depisteze pe cei vinovați de adulter doar după față.

Echipa de cercetare susține că îndoielile față de bărbații cu trăsături mai masculine - precum creasta sprâncenelor pronunțată, o linie a maxilarului mai accentuată și buze mai subțiri - au oferit un avantaj în evoluție, permițându-le femeilor heterosexuale să descopere partenerii “ciudați” și bărbaților să recunoască un potențial rival, care să le seducă partenera. Studiile anterioare în acest domeniu au sugerat că femeile sunt capabile să descopere bărbații infideli după o poză a feței, iar caracterul masculin al unui chip a reprezentat un factor cheie în judecată. Bărbații care au privit imagini cu femei nu au reușit să descopere foarte multe femei care comit adulter. Totuși, nu a fost clar dacă oamenii își pot da seama dacă cineva de același sex este infidel sau nu.

Ce a scris pe biletul de adio fostul președinte preuvian înainte să se sinucidă

Mii de oameni au participat la înmormântarea fostului președinte peruan Alan Garcia, care s-a împușcat în cap în momentul în care autoritățile au venit să-l aresteze pentru o presupusă mită luată de la o companie braziliană. Înainte de a fi coborât în mormânt sicriul, fiica lui Alan Garcia a citit biletul de adio lăsat de acesta. Chiar dacă vestea morții fostului președinte peruan a fost surprinzătoare pentru întreaga lume, Alan Garcia și-a pregătit sinuciderea din timp, lăsând un bilet de adio pentru familia sa, arată BBC. Biletul emoționat a fost citit cu voce tare de fiica lui în timpul înmormântării. “Am văzut alți oameni care erau plimbați în public cu cătușile puse, dar Alan Garcia nu o să fie supus acestui circ și lucru nedrept”, a citit fata lui Alan Garcia de pe foaie. În continuare, el le-a dedicat câteva rânduri copiilor lui și foștilor colegi, dar și adversarilor, fără a preciza care sunt aceștia. “Pentru acest motiv, le las copiilor mei demnitatea deciziilor mele, iar colegilor mei un semn de mândrie. Cadavrul meu va fi un semn de dispreț pentru adversarii mei, pentru că deja mi-am îndeplinit misiunea pe care mi-am pus-o în gând”, a mai scris fostul politician. “Fie ca Dumnezeu, la care merg acum cu demnitate, să-i protejeze pe cei buni la inimă și pe cei umili”, a notat Alan Garica în biletul său de adio.

Alan Garcia, fostul președinte al statului Peru, s-a sinucis cu un pistol, miercuri, împușcându-se în cap, miercuri, în locuința sa din Lima, în momentul în care trebuia să fie arestat.

Un japonez, primul navigator nevăzător care a traversat fără oprire Oceanul Pacific

Un navigator japonez a devenit sâmbătă primul nevăzător care a traversat fără oprire Oceanul Pacific la bordul unei velier, a anunțat presa japoneză, citată de AFP. Mitsuhiro Iwamoto, în vârstă de 52 de ani, a sosit dimineață în portul Fukushima la bordul velierului lung de 12 metri, la aproape două luni după ce a părăsit California. Iwamoto, care locuiește în San Diego, pe coasta Californiei, a părăsit orașul american la 24 februarie, împreună cu Doug Smith, un navigator american care l-a ajutat, oferindu-i informații despre direcția vântului. Este vorba despre a doua tentativă a navigatorului japonez. Acum șase ani, prima sa călătorie a fost scurtă și s-a încheiat după ce ambarcațiunea sa cu vele s-a scufundat după ce a lovit o balenă. “Sunt acasă. Mulțumesc”, a spus japonezul în timpul unei petreceri organizate la sosirea sa la Fukushima, care a pus capăt unei călătorii de aproape 14.000 de kilometri. “Nu am abandonat și mi-am îndeplinit visul”, a spus el, citat de agenția japoneză de presă Kyoto News. Este pentru prima dată când un nevăzător a realizat o traversare a Oceanului Pacific, a subliniat aceeași sursă. 

Japonezul, care și-a pierdut vederea pe când avea 16 ani, a întreprins această călătorie pentru a strânge fonduri pentru activități de caritate, inclusiv pentru a susține eforturile medicilor de a preveni maladii care duc la orbire, potrivit site-ului său.

Raportul procurorului Mueller, cea mai bine vândută carte pe Amazon

Raportul procurorului Robert Mueller despre intervenția rusească în campania alegerilor prezidențiale din SUA în 2016 a devenit cea mai bine vândută carte pe Amazon, deși a fost disponibilă online gratuit.

Editorii au sperat să profite de pe urma interesului asupra mult-așteptatului raport al lui Mueller cu privire la amestecul rusesc în alegerile prezindețiale din 2016 și în campania lui Donald Trump.

Din momentul în care documentul de 448 de pagini a fost lansat pe internet, joi, trei edituri - Scribner, Melville House și Skyhorse - s-au întrecut pentru a-l vinde tipărit. Versiunea editurii Scribner, care cuprinde și analize din The Washington Post, a fost, sâmbătă, numărul 1 pe Amazon, iar cea realizată de Skyhorse pe poziția a doua. Formatul oferit de Melville House s-a clasat pe locul patru.

Cele trei cărți au un preț care variază de la 7 la 10 dolari și sunt în prezent disponibile la pre-comandă. Editorii speră ca volumele să ajungă pe rafturile magazinelor în câteva zile. Există o tradiție în SUA pentru rapoartele guvernamentale de mare interes de a fi vândute în format tipărit. Așa s-a întâmplat cu raportul Starr, în care a fost detaliată relația dintre Bill Clinton cu Monica Lewinsky și raportul Comisiei despre atacurile de la 11 septembrie care au adus venituri consistente editurilor.

CIA acuză Huawei că este finanțată de securitatea statului chinez

CIA acuză Huawei Technologies că este finanțată de securitatea statului chinez, a relatat duminică publicația The Times, adăugând încă o acuzație la lista de acuzații aduse de Occident la adresa companiei chineze de tehnologie, transmite Reuters. Potrivit agenției americane de securitate, Huawei primește finanțare de la Comisia de Securitate Națională a Chinei, Armata de Eliberare a Poporului și o a treia instituție a rețelei de securitate a statului chinez. În acest an, CIA a pus la dispoziția celorlalți membri ai grupului de securitate Five Eyes, care mai include Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă, informațiile pe care le deține în acest sens. Compania chineză a respins acuzațiile într-un comunicat citat de publicație.

“Huawei nu comentează acuzațiile lipsite de substanță, care nu sunt susținute de vreo dovadă, făcute de surse anonime”, a declarat un reprezentant al Huawei. Reprezentanții companiei, ai CIA și a Ministerului de Externe al Chinei nu au răspuns imediat solicitărilor de informații din partea Reuters. Acuzațiile vin într-o perioadă de tensiuni comerciale între Washington și Beijing și pe fondul îngrijorărilor Statelor Unite că echipamentele Huawei ar putea fi folosite pentru spionaj. Autoritățile din Statele Unite investighează Huawei pentru încălcarea sancțiunilor impuse Iranului. Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei și fiică a fondatorului Huawei, Ren Zhengfei, a fost arestată în Canada în decembrie, la solicitarea SUA, care o acuză de fraudă bancară și electronică, pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Iranului. Meng, care neagă acuzațiile, a fost eliberată pe cauțiune și așteaptă audierea pentru extrădare.

Studiu: Blana unui câine, mai curată decât barba unui bărbat

Oamenii de știință din Elveția susțin că bărbații pot avea în bărbă un număr mai mare de bacterii decât câinii pot avea în blană. Descoperirea a fost făcută din greșeală, în timp ce cercetătorii doreau să afle dacă bărbații pot lua boli de la câini prin intermediul părului facial. Cercetătorii de la Hirslanden, din Elveția, au prelevat mai multe bucăți din bărbile a 18 bărbați și din blănurile a 30 de câini din mai multe rase. Ulterior, cercetătorii au comparat rezultatele obținute, scrie BBC. Astfel a reieșit că fiecare barbă de bărbat avea un număr uriaș de bacterii, în timp ce la doar 23 din 30 de câini s-a obținut același rezultat. Ceilalți câini testați aveau mult mai puține bacterii în păr. Totodată, șapte dintre cei 30 de bărbați aveau atât de multe bacterii în bărbi încât riscau să se îmbolnăvească. Cercetătorii au aflat de acest rezultat din greșeală, dorind inițial să vadă dacă bărbații cu barbă pot prelua boli de la câini prin intermediul părului facial.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.