Internațional

Johnson: Serviciilor rusești de informații le va lua ani să se refacă

Ziarul de Vrancea
26 mar 2018 1028 vizualizări

Expulzarea masivă de diplomați ruși de către țările occidentale după otrăvirea unui fost agent dublu în Regatul Unit ar putea constitui un "punct de cotitură" în relațiile cu Rusia, a declarat ieri șeful diplomației britanice, în timp ce Moscova pregătește un răspuns

Douăzeci și trei de țări, inclusiv 16 state membre ale Uniunii Europene și SUA, au decis să expulzeze cel puțin 116 diplomați ruși în cadrul unei măsuri coordonate a Occidentului, un gest fără precedent chiar și în perioada Războiului rece. "Niciodată până acum nu s-au aliat atât de multe țări pentru a expulza diplomați ruși", a declarat ieri Boris Johnson pentru The Times. "Cred că evenimentele de ieri -luni - ar putea constitui un punct de cotitură", a adăugat el. "Alianța occidentală a luat măsuri decisive, iar partenerii Regatului Unit s-au unit împotriva ambiției iresponsabile a Kremlinului", a spus ministrul britanic. După expulzarea a 23 de diplomați ruși din Marea Britanie - la care Moscova a reacționat printr-un gest identic, expulzând un număr similar de diplomați britanici - este vorba de o "nouă lovitură pentru serviciile de informații ruse, cărora le va lua ani ca să se refacă", a spus în continuare Boris Johnson. Totodată, ministrul de externe britanic a apreciat că seria de expulzări de diplomați ruși anunțată luni, ca răspuns la otrăvirea unui fost agent dublu rus pe teritoriul Marii Britanii, a arătat frustrarea și dezamăgirea comunității internaționale față de Moscova. "Ele (țările care au decis expulzarea) au realizat brusc că aceasta se poate întâmpla și în orașele lor", a declarat Johnson într-un interviu acordat BBC. "Ele au descoperit brusc că a apărut o nouă formă de amenințare și că Rusia se comportă într-un mod deosebit de iresponsabil și disprețuitor", a spus el.

“Nimeni nu este păcălit”

Potrivit lui Boris Johnson, "utilizarea agentului neurotoxic interzis pe teritoriul britanic se înscrie în cadrul unei tendințe mai largi a comportamentului iresponsabil al lui Vladimir Putin". El a menționat în acest context anexarea Crimeii de către Moscova, sprijinul acordat de aceasta regimului sirian, ingerința rusă în alegerile din alte țări. "Firul conducător este dorința lui Putin de a sfida regulile esențiale de care depinde securitatea fiecărei țări", a spus el. Referitor la tezele avansate de Moscova pentru a explica otrăvirea din Salisbury, ministrul britanic a remarcat: "A fost o vreme când această tactică de a semăna îndoială putea fi eficientă, dar nimeni nu este păcălit". Marea Britanie a salutat luni un "răspuns extraordinar" al aliaților ei, iar premierul Theresa May a apreciat că Rusia a fost avertizată că nu mai poate "încălca dreptul internațional".

“Flashmob rusofob”

Presa rusă aprecia ieri că expulzările coordonate de diplomați ruși de către peste 20 de țări au făcut ca relațiile între Moscova și Occident să intre într-o nouă perioadă de "Război rece". Acesta este un “flashmob rusofob”, titrează semioficiosul Izvestia, în timp ce ziarul Nezavisimaia Gazeta subliniază că "nu au existat niciodată expulzări coordonate". "Relațiile între Rusia și Occident intră într-o adevărată perioadă de Război rece", concluzionează analistul Feodor Lukianov în paginile cotidianului economic Vedomosti, apreciind că expulzările "sunt deosebit distructive pentru relațiile ruso-americane". "Nu este sfârșitul escaladării, este clar că ea se va acutiza, ne așteptăm la măsuri mai severe decât înainte, la (noi) sancțiuni economice împotriva Rusiei", avertizează el. Potrivit cotidianului Kommersant, aceste "măsuri de o severitate fără precedent reprezintă doar o altă agravare a relațiilor dintre Rusia și Occident". Conform postului de radio independent Eho Moskvî, "întreaga politică a Rusiei și-a concentrat energia în direcția autodistrugerii începând cu 2014", anul anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, act ce a fost urmat de o serie de sancțiuni occidentale. "Cu cât relația între Rusia și Occident este mai rea, cu atât este mai bine pentru președintele" Vladimir Putin, asigură Eho Moskvî. "Dacă sunteți într-o citadelă asediată, trebuie să provocați în mod constant atacuri (...), altfel legitimitatea voastră este pierdută", susține canalul media citat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.