Internațional

Înfrângerea lui May complică scenariile privind Brexit

Ziarul de Vrancea
9 iun 2017 666 vizualizări
Regina merge pe mâna actualului premier
Regina merge pe mâna actualului premier

Premierul conservator a declanșat alegeri anticipate pentru a-și lărgi susținerea parlamentară și s-a trezit cu majoritate mult mai firavă n negocierile pentru Brexit ar putea fi amânate n nu mai este exclus niciun nou referendum privind rămănerea în UE

Alegătorii i-au dat o lovitură grea Theresei May în alegerile anticipate pe care le-a convocat chiar ea, pentru a-și consolida mandatul de negociere a Brexit. Conservatorii au pierdut și majoritatea fragilă pe care o aveau în Parlament, ceea ce aruncă țara în haos politic. La numărarea voturilor în 649 din cele 650 de circumscripții, conservatorii au obținut 318 mandate - cu 12 mai puține ca în fostul Parlament - și nu mai pot obține 326, pentru a deține controlul în Legislativ. Laburiștii au obținut 261 de mandate, cu 29 mai multe decât aveau în legislativul precedent. Formațiunea scoțiană SNP are 35 de mandate, cu 21 mai puține decât înainte, iar liberal-democrații au 12 mandate, cu patru mai multe. DUP a obținut zece mandate, cu două mai multe decât în fosta legislatură.

În ciuda înfrângerii, premierul Theresa May a anunțat, vineri la prânz, că a primit mandat din partea reginei Elisabeth a II-a pentru formarea unui Guvern. “Tocmai m-am întâlnit cu Maiestatea Sa regina și acum voi forma un Guvern. Un Guvern care va putea oferi certitudine și va conduce Marea Britanie înainte în acest moment crucial pentru țara noastră. Acest Guvern va ghida țara în negocierile cruciale pentru Brexit, care vor începe peste numai 10 zile”, a spus May în fața Downing Street.

Germania și Franța fac presiuni

Premierul britanic Theresa May a pierdut pariul făcut atunci când a convocat alegerile ceea ce duce Brexit și negocierile oficiale pentru Brexit în ape necunoscute, comentează Reuters, care prezintă o serie de scenarii privind Brexit. Negocierile oficiale urmau să înceapă pe 19 iunie, lăsând mai puțin de doi ani până în martie 2019, când Londra va ieși din UE, cu sau fără un acord. Însă, cum May nu are majoritate, iar scena politică britanică este blocată, negocierile ar putea fi amânate. Deși May rămâne premier până la formarea unui nou Guvern, ea nu are un mandat clar pentru interpretarea sa privind Brexit, ce include limite impuse imigrației și ieșirea de pe Piața Unică europeană. “În mod arogant, Theresa May a pariat cu Brexitul nostru și a ratat”, a declarat un purtător de cuvânt al campaniei pentru ieșirea din UE formate înainte de referendumul de anul trecut. „Cerem o conducere nouă imediat”, a adăugat el. “Sper că rezultatul alegerilor nu va avea nici un impact major asupra negocierilor pe care le așteptăm cu disperare”, a spus președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. “Nu știm când vor începe negocierile pentru Brexit. Știm când trebuie să se încheie. Faceți tot ce puteți pentru a evita lipsa unui acord în urma lipsei negocierilor”, a scris pe Twitter șeful Consiliului European, Donald Tusk.

Germania a subliniat că nu este timp de pierdut în negocierile privind Brexit, pentru că timpul trece, iar Franța a atras atenția că rezultatul alegerilor nu va pune sub semnul întrebării decizia Marii Britanii de a ieși din UE. Liderul laburist Jeremy Corbyn, marele câștigător al scrutinului, a declarat că negocierile pentru Brexit trebuie să continue cum a fost planifficat.

Ținând cont că Marea Britanie a declanșat deja discuțiile oficiale de divorț, nu este clar ce mecanism ar putea fi folosit pentru a întârzia negocierile.

Piețele financiare speriate de un Brexit dezordonat

Dacă May formează un Guvern majoritar, cu susținerea Partidului Unionist Democratic Nord-Irlandez (DUP), atunci va intra în negocierile pentru Brexit fiind dependentă de una dintre taberele de pe scena politică nord-irlandeză, profund divizată, precum și de aripa eurosceptică a partidului său. Capacitatea sa de a impune reformele privind Brexit în Parlament va fi mult diminuată. Cu mai puțin spațiu de manevră, ar putea fi nevoită să respingă compromisurile cerute de Bruxelles și să negocieze mai dur. “Majortatea probabil redusă va oferi capacitatea de a bloca legislația oricărui grup mic de parlamentari conservatori”, potrivit JPMorgan.

May a avertizat ambasadorii UE în ianuarie că orice tentativă de a pedepsi Marea Britanie ar fi un “act catastrofal de automutilare” pentru țările UE și le-a spus în repetate rânduri alegătorilor, în cursul campaniei, că va fi pregătită să renunțe la negocieri fără un acord. Un Brexit dezordonat, fără niciun acord, ar îngrozi piețele financiare, ar distruge reputația Londrei ca unul dintre cele mai importante două centre financiare din lume și ar provoca haos în economiile Marii Britanii și UE, prin dislocarea relațiilor comerciale. “Parlamentul divizat face atât un Brexit blând (rămânerea în Piața Unică – n.r.), cât și un Brexit haotic (nici un acord- n.r.) mai probabil decât înainte, poate chiar și un al doilea referendum”, se arată într-o notă a Citi, care a precizat “un Brexit dur, dar blând rămâne scenariul nostru de bază”.

Ce vrea Corbyn

May a insistat că Brexit înseamnă Brexit, dar nu este clar cât timp va rămâne la putere sau dacă vor fi convocate noi alegeri. “Dacă May demisionează, negocierile ar putea fi amânate cu luni de zile, din cauza cursei pentru conducere, posibil a noi alegeri și chiar a unui nou proces pentru a stabili strategia de negociere a Marii Britanii”, potrivit Citi. Dacă negocierile vor fi amânate mult timp – și dacă haosul politic din Marea Britanie continuă – atunci programul pentru Brexit va scăpa de sub control, iar incertitudinea ar putea submina încrederea economică. Înainte de înfrângerea suferită joi, May a spus că vrea să negocieze divorțul și relația comercială viitoare cu UE înainte de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, în martie 2019. De asemenea, a cerut un proces de implementare treptată a Brexitului, pentru ca firmele să aibă timp să se pregătească pentru impact. Corbyn, care a votat împotriva aderării la UE în 1975, dar spune că a votat pentru rămânerea în blocul comunitar în 2016, le-a spus alegătorilor că nu există cale de întoarcere în privința Brexitului. El vrea un acord comercial și o garanție că drepturile muncitorilor UE vor fi menținute în cadrul acordului pentru Brexit. 


 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.