Internațional

În timp ce noi visăm autostrăzi - Vehicolul zburător al Airbus a efectuat prima decolare

Ziarul de Vrancea
4 feb 2018 834 vizualizări

O combinație între dronă, elicopter și automobil, vehiculul  este echipat cu o cabină în care pot fi plasate persoane sau mărfuri, fiind înzestrat și cu o pereche de șine pentru a se deplasa pe sol

Vahana, un vehicul aerian autonom cu decolare verticală, ce a fost creat de A3, centrul de inovații al grupului Airbus cu sediul în Silicon Valley, a efectuat primul său zbor săptămâna trecută în statul american Oregon, a anunțat compania franceză. "Astăzi, sărbătorim o mare realizare în domeniul inovației aeronautice", a declarat Zach Lovering, managerul proiectului Vahana în cadrul A3. "În mai puțin de doi ani, Vahana a dus un concept desenat pe un șervețel de hârtie până la o aeronavă la scală reală, pilotată în manieră autonomă și care tocmai a efectuat primul zbor al său", a adăugat același manager.

Zborul a durat 53 de secunde la Pendleton UAS Range, o bază dedicată testării dronelor, situată pe coasta de vest a Statelor Unite. Aeronava s-a ridicat până la înălțimea de cinci metri, apoi a aterizat în deplină siguranță, a precizat Airbus, un grup european din domeniul industriei aeronautice, al cărui sediu general se află în Franța. "Primul zbor a fost integral pilotat în manieră autonomă și vehiculul a efectuat un al doilea zbor în ziua următoare", au precizat reprezentanții grupului Airbus.

Vahana este o aeronavă cu decolare și aterizare verticală (VTOL - Veritical Take-Off and Landing) autonomă, capabilă să se deplaseze prin aer în manieră autonomă și care ar putea în viitor să transporte pasageri și mărfuri. A3 a demarat acest program în anul 2016. Reprezentând o combinație între dronă, elicopter și automobil, vehiculul Vahana este echipat cu o cabină în care pot fi plasate persoane sau mărfuri și poate să zboare cu ajutorul a opt motoare cu elice, fiind înzestrat și cu o pereche de șine pentru a se deplasa pe sol.

"Vahana vizează democratizarea zborurilor personale și răspunde nevoii tot mai mari de mobilitate urbană, exploatând cele mai noi tehnologii din domeniul propulsiei electrice, stocării de energie și vederii artificiale", au explicat reprezentanții grupului Airbus. "Acest prim zbor demonstrează că putem să dezvoltăm o inovație importantă într-un calendar de proiect foarte strict, pentru a furniza un avantaj concurențial grupului Airbus", a declarat Rodin Lyasoff, președintele executiv al A3 și fostul manager al proiectului Vahana.

Alte teste vor fi efectuate în viitorul apropiat, pentru a demonstra capacitățile de deplasare și de rotație ale noului dispozitiv aerian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.