Internațional

Imaginea Statelor Unite în lume s-a înrăutățit după alegerea lui Trump

Ziarul de Vrancea
27 iun 2017 557 vizualizări

Simpatia față de președintele american a cunoscut însă o creștere importantă în … Rusia

Imaginea Statelor Unite a avut de suferit în contextul în care comunitatea internațională pune în discuție leadershipul noului președinte american Donald Trump, relevă un studiu publicat de Pew Research Center.

O medie de 22% dintre persoanele intervievate în 37 de țări are încredere în faptul că Trump va face ceea ce este corect în afacerile internaționale potrivit acestui studiu, publicat luni de centrul cu sediul la Washington.

Șaizeci și patru la sută își exprimau încrederea în Barack Obama la finalul președinției sale, în ianuarie. Unii dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite în Europa și Asia înregistrează unele dintre cele mai puternice declinuri în încrederea pe care i-a acordă președintelui american pe scena mondială. Potrivit acestui studiu, Trump se bucură de o încredere mai mare ca Obama doar în două țări - Rusia și Israelul.

O medie de 16% susține planul lui Trump de a ridica un zid la frontiera dintre Statele Unite și Mexic, o promisiune primită cu o opoziție puternică în Mexic, în întreaga Americă Latină și în Europa. În niciuna dintre țările cuprinse în studiu zidul nu este susținut de o majoritate.

Rusia este singura țară în care studiul constată o îmbunătățire importantă a imaginii pe care o are despre Statele Unite. Nivelul rușilor care au o imagine favorabilă despre Statele Unite a crescut de la 15% în 2015 la 41% în 2017. O medie de 55% dintre respondenți îl consideră pe Trump un lider putenic în țările cuprinse în anchetă, inclusiv în cele în care nivelul încrederii este scăzut. Aroganța este una dintre trăsăturile cele mai frecvent atribuite lui Trump.

Phenianul îl compară pe Trump cu Hitler

Pe de altă parte, Coreea de Nord l-a comparat ieri pe președintele american Donald Trump cu Adolf Hitler, într-o ultimă diatribă, în contextul unor tensiuni puternice cu privire la ambițiile militare ale Phenianului și înaintea unei vizite la Washington a noului președinte sud-coreean. Acest ultim atac are loc la o săptămână după ce regimul nord-coreean l-a catalogat pe Trump drept ”nebun”, în contextul unei amplificări a tensiunilor în urma morții studentului american Otto Warmbier, deținut timp de 18 luni în Coreea de Nord și evacuat în comă. Într-un editorial, Agenția centrală de știri nord-coreeană (KCNA) denunță politici-cheie ale lui Trump drept ”nazism în secolul al XXI-lea”. Trump anunța la învestirea sa, în ianuarie, că ”începând din acest moment America va fi pe primul plan”. KCNA scrie că ”principiul «America first» preconizează o dominație mondială prin recursul la mijloace militare, la fel ca și în cazul conceptului lui Hitler cu privire la ocupația lumii”. Trump ”urmează politica dictatorială a lui Hitler” cu scopul de a-i împărți pe ceilalți în două categorii, ”prieteni și inamici” și de a justifica ”suprimarea”, scrie agenția. Phenianul își critică de obicei inamicii în expersii colorate de propagandă, însă comparații cu inițiatorul celui de-al Doilea Război Mondial și arhitectul Holocaustului sunt neobișnuite chiar și după standardele sale.

Administrația Trump face demersuri în vederea unei înăspriri a sancțiunilor impuse Coreei de Nord din cauza programelor sale nuclear și balistic, iar KCNA o acuză de blocarea unor furnituri medicale, denunțând o ”faptă neetică și inumană, care depășește cu mult blocada impusă de Hitler Leningradului”.

Phenianul l-a comparat pe fostul președinte american Barack Obama cu o maimuță, după ce acesta a susținut lansarea "The Interview", o comedie hollywoodiană care ironizează conducerea nord-coreeană.

Regimul a catalogat-o pe fosta președintă sud-coreeană Park Geun-hye drept o ”cățea bătrână și turbată” și o ”prostitată” care-i aparține proxenetului Obama.

Abrogarea Obamacare:  49 de milioane de americani vor fi scoși din sistemul asigurărilor de sănătate

O frondă în cadrul majorității în Senatul american amenința, înaintea deschiderii dezbaterilor, să conducă la un eșec al reformei sistemului de sănătate promisă de șapte ani de republicani și susținută de președintele Donald Trump, în contextul în care un raport arată că 49 de milioane de oameni vor ieși din sistem în 2026. Senatori ultraconservatori și unii dintre colegii lor moderați - din motive diferite - au anunțat că se opun textului redactat de lideri republicani, despre care un raport publicat luni estimează că va lăsa 49 de milioane de persoane în afara sistemului asigurărilor de sănătate în 2026, reprezentând 18% din totalul persoanelor în vârstă de până la 65 de ani, față de 10% în prezent. În cazul în care majoritatea insistă să supună textul votului senatorilor săptămâna aceasta, ea riscă să primească o lovitură usturătoare, în pofida faptului că este vorba despre o promisiune-far a lui Donald Trump, al cărui bilanț legislativ este, până în prezent, foarte subțire.

Textul ar abroga elemente centrale ale legii democrate din 2010, o piatră de temelie a președinției Obama, și anume obligația universală de a se asigura și o serie de reglementări vizând să asigure un nivel minimum de asigurare în întreaga țară. El ar reduce puternic creditele federale alocate sănătății, în special destinate asigurării medicale a celor mai săraci și celor cu dizabilități - Medicaid -, care asigură un american din cinci.

Consecința, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului (CBO), este că Statele Unite vor avea cu 22 de milioane de asigurați mai puțin la orizontul lui 2026 față de statu-quoul Obamacare, ale cărei progrese ar fi în mare parte șterse. Acest pas înapoi este considerat inacceptabil de moderați.

Una dintre purtătoarele lor de cuvânt, Susan Collins, a anunțat luni că va vota împotriva proiectului de lege.  Statul ei, Maine, a beneficiat de extinderea Medicaid în timpul lui Barack Obama, iar ea și-a justificat opoziția prin scopul de a apăra ”americanii cei mai vulnerabili” mai ales în zone rurale unde accesul la îngrijiri este mai dificil.

În Statele Unite, aproape jumătate dintre oameni sunt asigurați de angajator. Asigurări publice au cei în vârstă de peste 65 de ani (Medicare) și cei mai vulnerabili (Medicaid).

Restul de aproape 50 de milioane de persoane trebuie să se asigure singure în sectorul privat (antreprenori, salariați în IMM, cu jumătate de normă, artizani). Obamacare îi ajuta să o facă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.