Internațional

Igor Dodon nu vrea batalion comun cu România, țară membră a NATO

Ziarul de Vrancea
8 feb 2018 738 vizualizări

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, se declară categoric împotriva creării unui batalion mixt moldo-român, așa cum a anunțat la începutul săptămânii ministrul român al apărării, Mihai Fifor, în cadrul discuțiilor avute la Chișinău cu omologul său moldovean Eugen Sturza, relatează miercuri Unimedia și Deschide.md.

Înființarea unui astfel de batalion este “încă un pas pe calea suprimării statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova și a securității noastre naționale”, susține Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook. “Am convingerea că orice tentativă de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atât mai mult membre NATO, sunt categoric inacceptabile pentru un stat neutru precum este Republica Moldova. Semnarea unor acorduri difuze privind crearea de batalioane militarizate mixte constituie o încălcare directă a prevederilor Constituției Republicii Moldova”, consideră Dodon. “Având în vedere că astfel de inițiative - pe lângă inaugurarea oficiului NATO la Chișinău, invitațiile permanente adresate armatei naționale de a participa la exerciții militare organizate de blocul militar NATO - capătă un caracter sistematic, am cerut autorităților competente explicațiile de rigoare și am dispus să fie luate toate măsurile în conformitate cu prevederile legale în raport cu persoanele care au admis astfel de acțiuni”, anunță președintele moldovean. “În calitatea mea de președinte și garant al Constituției nu voi permite să fim implicați în jocuri geopolitice care doar dăunează țării noastre”, scrie în final Igor Dodon în mesajul citat.

La 5 februarie, cu ocazia vizitei ministrului român al apărării, Mihai Fifor, la Chișinău s-a discutat despre formarea unui batalion mixt moldo-român, fiind reluată o inițiativă mai veche, abordată pentru prima oară în anul 2015 de cele două părți, notează Deschide.md. Acesta ar fi un batalion mixt pentru situații de urgență, după modelul celui româno-ungar “Tisa”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.