Internațional

Harta democrației în lume. România, scor mai prost decât Ghana sau Malaysia

Ziarul de Vrancea
5 feb 2018 701 vizualizări

Toate cele 89 de state analizate au primit punctaj mai mic decât în indexul anterior

Democrația se află sub o amenințare la nivel global, avertizează un nou raport realizat de Economist Intelligence Unit. Indexul Anual al Democrației ia în calcul guvernele din lumea întreagă și urmărește modul de desfășurare a alegerilor, precum și măsura în care sunt respectate drepturile politice, culturale și civile. Raportul publicat în 2018 arată că în lume există doar 19 democrații în adevăratul sens al cuvântului. Cel puțin o treime din populația planetei trăiește sub un regim autoritar, o mare parte dintre aceștia aflându-se în China. Indexul a luat în calcul 89 de state, iar toate au primit un punctaj mai mic decât în anul precedent.Pentru al șaptelea an consecutiv, Norvegia rămâne cea mai democratică națiune din lume, fiind urmată de Islanda, Suedia, Noua Zeelandă, Danemarca, Canada, Irlanda, Australia, Elveția și Finlanda.Încercarea guvernului spaniol de a deturna rezultatele referendumului pentru independență din Catalonia a dus la scăderea punctajului cu 0.22, plasând astfel Spania la limita punctajului de „democrație imperfectă”.O urcare spectaculoasă în topul mondial a avut-o Gambia, țara africană care se află acum sub primul său guvern democratic, după 22 de ani sub dictatorul Yahya Jammeh. Cea mai mare scădere a avut-o Indonezia, care a căzut de pe locul 48 pe 68, în timp ce Venezuela a intrat la categoria „regim autoritar”. SUA rămâne în categoria „democrațiilor imperfecte”, în care a ajuns în anul 2016.Printre statele care trăiesc sub regimuri drastice autoritare se numără Coreea de Nord, Siria și Ciad.România obține anul acesta un punctaj de 6.44, la egalitate cu Ungaria, ceea ce o plasează în categoria „democrațiilor imperfecte”. România a obținut un scor ușor mai mare decât al unor state precum Tunisia, Ucraina, Moldova, Serbia, Mexic sau Georgia, dar mai mic decât al unor țări precum Croația, Ghana, Sri Lanka, Malaysia, Filipine, Columbia sau Peru.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.