Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Gruparea Stat Islamic amenință Italia, după Spania și Rusia

Ziarul de Vrancea
20 aug 2017 818 vizualizări

Organizația teroristă Stat Islamic a amenințat Italia cu atacuri teroriste, după cele din Spania și Rusia, potrivit unui mesaj publicat pe Telegram. ”Următorul obiectiv este Italia”, a amenințat ISIS, citat de centrul de monitorizare a site-urilor jihadiste SITE.

Nu este pentru prima dată când Statul Islamic amenință Italia. Începând din aprilie 2016, islamiștii au amenințat Roma. "Când va veni marea maree vor fi cucerite Bagdadul, Damascul, Ierusalimul, Ammanul, Constantinopolul, Teheranul și Roma”, a spus atunci Abu Hassan al-Muhajir. Pe 28 aprilie, au circulat pe internet mesaje amenințătoare, cu semnătura ISIS, vizând locuri-simbol italiene, din Roma și din Milano. Autoritățile au dat asigurări atunci că nu există ”elemente concrete noi de alarmă”, dar că ”vigilența este întotdeauna maximă”.

Londra ar putea permite UE să monitorizeze controalele vamale de la granițele Regatului Unit

Londra nu va exclude posibilitatea ca Uniunea Europeană să aibă dreptul de a monitoriza controalele vamale de la granițele Marii Britanii după ieșirea țării din blocul comunitar. țara speră astfel să obțină acces liber pe piețele UE. Săptămâna trecută, Marea Britanie a publicat două dintre propunerile sale pentru modele privind aranjamentele vamale. Regatul Unit afirmă în document că nu vrea puncte de frontieră la singura sa graniță terestră cu o țară membră UE, între Irlanda de Nord și Irlanda și sugera un ”nou parteneriat vamal” sau un ”aranjament vamal” clar reglementat. Modelul de ”parteneriat” ar urma, practic, să ducă la ”lipsa oricărei vămi între Marea Britanie și Irlanda”, se arată în document. A doua variantă ar putea include renunțarea în continuare la declarațiile de intrare/ieșire, apartenența, în continuare, la Convenția Comună de Tranzit pentru a ajuta companiile irlandeze și nord-irlandeze să transfere bunuri, un nou aranjament privilegiat pentru afacerile mari, iar în cazul celor mici, scutirea completă de noi procese vamale. Secretarul pentru Brexit, David Davis, vrea o perioadă limitată de tranziție pentru implementarea oricărui acord vamal, ținând cont de ”circumstanțele unice” ale frontierei. Guvernul și-a repetat dorința de a menține așa-numita ”zonă comună de circulație” și drepturile cetățenilor britanici și irlandezi. Însă, potrivit avocaților, un astfel de scenariu ar necesita ”un nou parteneriat vamal”, care să asigure că Londra monitorizează corect traficul cu mărfuri. Sistemul UE de circulație a bunurilor fără verificări funcționează pe baza principiului că toate statele membre monitorizează atent transporturile care intră în blocul comunitar din afara sa, pentru a se asigura că sunt plătite taxele vamale și că produsele respectă standardele europene.

Parlamentul din Venezuela intră în ”rezistență” față de noul Parlament

Adunarea Națională din Venezuela, unde opoziția este majoritară, a anunțat că intră în ”rezistență” față de noua Adunare Constituantă înființată de președintele Nicolas Maduro, care și-a arogat vineri puterea legislativă. „Este un Parlament în rezistență împotriva unei dictaturi militare armate care l-a deposedat de autoritate și a obținut (prin mijloace – n.r.) militare ce nu a putut obține la urne”, a spus vicepreședintele Parlamentului monocameral, Freddy Guevara, în cursul unei ședințe extraordinare a Adunării Naționale. Opoziția, care a preluat controlul în Adunare prin victoria sa electorală în 2015, a boicotat în iulie alegerile pentru Adunarea Constituantă, convocate de Maduro. Președintele susține că rolul acestei Adunări este să redacteze o nouă Constituție, care să pună capăt unei contestări violente a puterii sale. Curtea Supremă, controlată de Maduro, a respins începând din 2015 toate legile adoptate de Adunarea Națională.

Trump salută manifestanții de la Boston care au vorbit "împotriva bigotismului și urii”

Președintele american Donald Trump și-a exprimat pe Twitter susținerea față de modul în care Departamentul de Poliție din Boston a administrat sâmbătă marșul extremei-drepte și o contramanifestație organizate în oraș. De asemenea, el a salutat ”numeroșii protestatari din Boston care vorbesc împotriva bigotismului și urii”, relatează CNN. ”Se pare că (sunt – n.r.) mulți agitatori antipoliție la Boston”, a scris Trump pe Twitter la aproximativ două ore după ce mitingurile, în mare parte pașnice, s-au încheiat. ”Poliția pare dură și inteligentă! Mulțumesc”, a adăugat el. Ulterior, el a mai transmis un tweet: ”țara noastră a fost divizată timp de decenii. Uneori ai nevoie de proteste pentru a te vindeca & ne vom vindeca &vom fi mai puternici ca înainte!”. ”Vreau să aplaud numeroșii manifestanți de la Boston, care vorbesc împotriva bigostismului și urii”, a continuat el. ”Țara noastră se va uni în curând!”, consideră președintele. Departamentul de poliție din Boston a arestat 27 de persoane în timpul protestelor de sâmbătă, a declarat comisarul William Evans, într-o conferință de presă. Majoritatea arestărilor au fost pentru disturbarea ordinii publice, însă câteva persoane au fost reținute pentru atacarea ofițerilor de poliție, a adăugat el. Marșul extremei-dreapta, care a fost planificat înainte de violențele de la Charlottesville, de săptămâna trecută, a avut loc pe fondul unei dezbateri naționale înfocate privind rasismul și viitorul monumentelor confederate. Manifestația a fost, în mare parte, pașnică. La Charlottesville, grupuri care susțin supremația rasei albe au protestat față de planurile administrației locale de a distruge statuia generalului confederat Robert E. Lee. Protestul a degenerat în violențe, ce au dus la moartea contramanifestantei de 32 de ani Heather Heyer. Doi ofițeri de poliție, Jay Cullen și Berke Bates, au murit de asemenea, când elicopterul lor, aflat în misiune pentru a contracara violențele, s-a prăbușit. La Boston, organizatorii marșului au invitat ”libertarienii, conservatorii, tradiționaliștii, liberalii clasici, susținătorii lui Trump și pe oricine se bucură de dreptul la liberă exprimare”, potrivit unei mișcări care se autointitulează Coaliția pentru Liberă Exprimare din Boston, ce a încercat să se distanțeze de violențele de la Charlottesville.

Cel puțin 23 de morți în urma deraierii unui tren în India

Cel puțin 23 de oameni de oameni au murit și alți 150 au fost răniți când un tren a deraiat în statul indian Uttar Pradesh, au anunțat autoritățile citate de Press Trust of India. Serviciile de urgență, ajutate de macarale, scot oameni din cele 14 vagoane distruse. Sistemul învechit de căi ferate din India este al patrulea din lume. Circa 11.000 de trenuri transportă peste 20 de milioane de pasageri zilnic. Însă mii de oameni mor anual în accidente de tren, inclusiv deraieri și coliziuni. Acesta a fost al treilea astfel de accident în ultimele săptămâni. Pe 20 noiembrie, cel puțin 146 de persoane au murit când un tren a deraiat în apropiere de același oraș. Ministrul pentru Căi Ferate din India, Suresh Prabhu, a promis să înlocuiască șinele noi și să îmbunătățească măsurile de siguranță. Guvernul plătește peste 90% din veniturile căilor ferate pe costuri operaționale, astfel că nu rămân prea mulți bani pentru modernizarea sistemului din perioada colonială. Unii analiști estimează că, până în 2020, vor fi necesare investiții de 293 de miliarde de dolari, astfel că India încearcă să încheie parteneriate cu companii private și să obțină credite din alte țări pentru aceste cheltuieli.

Atacatorul marocan din Finlanda este un solicitant de azil ce viza în special femei

Marocanul de 18 ani acuzat că a ucis două persoane și a rănit alte opt în Finlanda, vineri, este un solicitant de azil ce dorea să atace în special femei, a anunțat sâmbătă poliția finlandeză, informează AFP. "Credem că atacatorul viza în special femei, însă bărbați au fost răniți după ce au încercat să apere aceste femei", a declarat comisarul Christa Granroth, de la Biroul Național de Anchetă din Finlanda, în timpul unei conferințe de presă. Două femei finlandeze au fost ucise în atacul de la Turku (sud-vest), considerat terorist de autoritățile din Finlanda. Alte opt persoane au fost rănite, dintre care șase femei și doi bărbați. "Un bărbat a fost rănit încercând să ajute o altă victimă, iar un altul a încercat să-l oprească pe atacator", a precizat Christa Granroth. Autoritățile finlandeze au precizat, de asemenea, că printre cei opt răniți erau un cetățean italian, unul britanic și unul suedez (și nu doi cum s-a anunțat mai devreme sâmbătă). Poliția l-a arestat pe suspect cu câteva minute după atac, rănindu-l cu foc de armă în picior. El a fost identificat ca fiind un cetățean marocan de 18 ani, solicitant de azil în Finlanda în 2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.