Internațional

Genocid incredibil în Birmania: "Ard sat după sat"

Ziarul de Vrancea
1 sep 2017 1399 vizualizări

30 de rohingya, minoritari musulmani, ar fi fost uciși într-o localitate de soldați și de "justițiari" budiști n "Ard sat după sat, este sistematic", acuză o organizație umanitară n 38.000 de rohingya au fugit în Bangladesh

Puste douăzeci de corpuri despre care se crede că sunt femei și copii etnici rohingya au fost aduse de ape pe malurile unui râu din Bangladesh, în contextul atrocităților ce ar fi comise, dincolo de graniță, de forțele guvernamentale din Myanmar (Birmania) împotriva minorității musulmane, scrie Guardian. Potrivit unor surse ONU, citate de Reuters, circa 38.000 de musulmani rohingya au fugit în Bangladesh. După ce satele lor au fost incendiate, aceștia au trecut în Bangladesh traversând răul de la granița, în condițiile în care marile puteri ale lumii au avertizat guvernul lui Aung San Suu Kyi să evite uciderea civililor inocenți. Ultimul val de refugiați a avut loc în contextul informațiilor depre violențele etnice furnizate de activiști din zona de conflict, aceștia acuzând forțele de securitate din Myanmar și “justițiari” budiști că au ucis 130 de rohingya în satul Chut Pyin. “Ni s-a spus că armata a înconjurat satul și i-a atacat când au fugit”, afirmă Chris Lewa, directoarea Arakan Project, un grup de advocacy care lucrează cu Rohingya. “Potrivit informațiilor de la față locului, cel puțin 130 au fost uciși, cei mai mulți au murit cu răni de gloanțe. Cifra este obținută dintr-o lista cu cei înmormântați”, a afirmat Lewa despre incidentul ce a avut loc duminică. Myanmar a blocat accesul jurnaliștilor în zona. Autoritățile spun că rohingya își ard singuri satele și că forțele armate protejează civilii împotriva “extremiștilor teroriști”. Lewa a afirmat că forțele de securitate “au ars sat după sat. Este sistematic”. Totuși, ea a adăugat că și câțiva rohyngia au dat foc satului budist Pyu Ma. Human Rights Watch a spus marți că imaginile din satelit arătau incendii în cel puțin zece zone din partea nordică a statului Rakhine, regiunea ce se învecinează cu Bangladesh. Surse ONU afirmă că circa 20.000 de rohingya sunt blocați în zona neutră dintre cele două țări.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.