Internațional

Fratele atentatorului de la Manchester ar fi plănuit să îl asasineze pe șeful Misiunii ONU în Libia

Ziarul de Vrancea
28 mai 2017 567 vizualizări
 Au apărut imagini noi cu teroristul Salman Abedi
Au apărut imagini noi cu teroristul Salman Abedi

Unul dintre frații atacatorului sinucigaș de la Manchester ar fi fost implicat într-un complot jihadist pentru a-l asasina pe trimisul ONU în Libia, relatează Daily Express, citând surse sub acoperirea anonimatului.

Celula din care făcea parte Hashim Abedi, în vârstă de 20 de ani, ar fi fost în etapele finale ale construirii unei bombe, care urma să îl vizeze pe șeful Misiunii ONU de Susținere pentru Libia, Martin Kobler.

Hashim a fost arestat marți seară la locuința familiei sale din capitala libiană, sub suspiciune de legături cu gruparea teroristă Statul Islamic. Tatăl său, Ramadan, a fost reținut de asemenea.

Rada, serviciul de informații al Libiei, afirmă că frații Abedi s-au alăturat ISIS și că Hashim avea informații despre planurile fratelui său, Salman, de a detona o bombă la Manchester Arena.

“Când l-am arestat și l-am întrebat, ne-a spus «Am aceeași ideologie ca fratele meu». Hashim ne-a spus «Știu totul despre fratele meu, ce făcea acolo, la Manchester»”, a spus un purtător de cuvânt al Rada pentru Daily Telegraph.

Potrivit anchetatorilor, Salman ar fi discutat cu fratele său cu numai câteva zile înainte de atentatul de luni, soldat cu 22 de morți și peste 100 de răniți.

Autoritățile cred că Salman i-a transferat lui Hashim 2.500 de lire sterline – bani care este posibil să fi venit din creditul de studii al lui Salman.

Londra face progrese pentru a obține mesajele criptate ale suspecților de terorism

Pe de altă parte, Marea Britanie face progrese, împreună cu firmele IT, pentru a obține acces la mesajele criptate ale suspecților de terorism, a declarat ieri ministrul de Interne Amber Rudd, citat de Reuters. Londra s-a plâns în repetate rânduri că firmele IT nu au divulgat suficiente inormații în legătură cu mesaje criptate ale militanților, deși companiile de comunicații precum Whatsapp nu pot sparge unele tipuri de criptare. “Facem progrese cu societățile care au implementat criptarea end-to-end (de la expeditor la destinatar pentru fiecare mesaj în parte – n.r.), unele sunt mai constructive decât altele, dar vom continua să construim pe această bază”, a explicat Rudd. “Chestiunea de care sunt cea mai îngrijorată o reprezintă companiile de internet care continuă să publice materiale care incită la ură (…), ce contribuie la radicalizarea oamenilor din țară”, a adăugat ministrul.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.