Internațional

Fost spion rus, asasinat în Anglia?

Ziarul de Vrancea
5 mar 2018 1117 vizualizări

La fel ca în timpul Războiului Rece, un fost spion rus aflat în slujba Majestății Sale, arestat în Rusia apoi eliberat în timpul unui schimb de spioni în 2010, a fost otrăvit în mod misterios, au anunțat luni mass-media britanice.

Acest nou caz a reamintit imediat de ''cazul Litvinenko'', de la numele fostului agent FSB (serviciile secrete ruse) și opozant al lui Vladimir Putin, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu-210, substanță radioactivă extrem de toxică.De data aceasta, un bărbat de circa 60 de ani a fost spitalizat duminică ''într-o stare critică'' la Salisbury, în sudul Marii Britanii, a anunțat poliția din Wiltshire, fără a-i dezvălui identitatea, la fel ca o femeie de vreo 30 de ani care se afla cu el. Ambii au fost găsiți inconștienți pe o bancă, în centrul comercial Salisbury.''Cele două persoane, despre care se crede că se cunoșteau, nu prezentau nicio rană vizibilă. Ele sunt tratate pentru o presupusă expunere la o substanță toxică'', a precizat poliția. Bărbatul ar fi fost otrăvit cu fentanyl, un puternic opiaceu, a relatat cotidianul The Guardian.

O lungă istorie a morților misterioase

Potrivit BBC, este vorba despre Serghei Skripal, un fost colonel al serviciilor de securitate ruse. Acuzat de spionaj în favoarea Marii Britanii, el a fost condamnat la 13 ani de închisoare în Rusia, în 2006. El fusese plătit cu 100.000 de dolari pentru a furniza serviciilor de informații britanice MI6 numele unor agenți ruși prezenți în Europa, potrivit BBC. Împreună cu alți trei agenți ruși, el a făcut obiectul unui schimb, în 2010, contra a zece agenți ai Kremlinului expulzați de Washington, printre care Anna Chapman, o tânără femeie de afaceri rusă, supranumită la New York ''noua Mata Hari''. Acest schimb, în urma căruia el s-a refugiat în Marea Britanie, a fost cel mai important de după Războiul Rece.Cazul amintește de otrăvirea lui Aleksandr Litvinenko, care a fugit din Rusia la Londra, împreună cu familia sa, în octombrie 2002. Aici, el i s-a alăturat miliardarului Boris Berezovski, dușman înveterat al lui Vladimir Putin, el însuși decedat în circumstanțe neelucidate în martie 2013.Litvinenko colabora cu serviciile secrete britanice și ancheta asupra unor eventuale legături între Kremlin și rețelele mafiote. Potrivit concluziilor anchetei desfășurate de justiția britanică după moartea lui, el a fost otrăvit când bea un ceai împreună cu Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, originari din Rusia, la Hotel Millenium, în centrul Londrei. Un alt caz de crimă survenit la Londra pe fondul Războiului Rece nu a fost nicicând rezolvat. La 7 septembrie 1978, scriitorul disident bulgar Gheorghi Markov a fost înțepat cu o umbrelă lăsată să cadă de un bărbat, în timp ce se afla pe Podul Waterloo.

Descoperit după moartea fiului?

Serviciile secrete de la Moscova ar fi putut depista reședința din Marea Britanie a fostului colonel GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), Serghei Skripal, după decesul subit al fiului său în timpul unei vacanțe în Rusia anul trecut, relatează BBC.În Salisbury (140 km de Londra), unde s-a stabilit după schimbul de spioni în 2010, Skripal (66 de ani) trăia împreună cu familia sa - soția Liudmila, fiul și fiica celor doi. Soția lui a murit în 2012, iar, în 2017, și fiul său a decedat - potrivit surselor BBC.ru - în timpul unei vacanțe petrecute în Rusia. Persoane care l-au cunoscut pe Skripal jr. susțin că decesul său nu a trezit suspiciune, el suferind de o boală. Interlocutorii BBC.ru menționează: “Se poate presupune că serviciile secrete ruse au încercat să afle locul unde domicilia Serghei Skripal, iar procesul repatrierii trupului neînsuflețit al fiului său (din Rusia în Marea Britanie) putea să le fi ajutat foarte mult să obțină informații în acest sens”. Potrivit BBC.ru, Skripal a suferit enorm după pierderea fiului său. Dintre cei apropiați îi rămăsese doar fiica Iulia. Tocmai ea este tânăra cu care a fost descoperit duminică în stare de inconștiență la centrul comercial din Salisbury. În prezent și ea se află în stare critică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.