Internațional

Fost șef al spionilor britanici: Brexitul ne va sărăci și slăbi!

Ziarul de Vrancea
20 oct 2017 583 vizualizări

 în aceste zile se discută deespre o mare enigmă: cât va costa Brexitul? n ”Aș prefera o sumă, pentru ca să o putem negocia”, cere un premier din UE, referindu-se la ”factura Brexitului” n ce opinii au britanicii? n un influent șef al MI6 face o previziune sumbră, pe care politicienii se tem s-o admită

Premierul olandez Mark Rutte a subliniat că el consideră o prioritate ca Marea Britanie să prezinte o propunere clară cu privire la factura pe care o are de plătit la părăsirea Uniunii Europene, relatează The Associated Press. Rutte a insistat că aceasta este cheia avansării negocierilor, așa cum vrea Londra, în a doua fază a negocierilor cu privire la Brexit, cea a viitoarei relații în domeniile comercial și securității. ”Ascultă, avem nevoie de mai multă claritate cu privire la factură”, a declarat el că i-a spus, într-o convorbire la telefon, săptămâna trecută, omoloagei sale Theresa May. Numai dacă există claritate cu privire la factură există ”o șansă ca declarațiile de azi (joi) și mâine (vineri) să fie mai favorabile britanicilor”, a spus șeful Guvernului de la Haga la sosirea la summitul european de la Bruxelles. El a declarat că el ar prefera să fie prezentată o sumă, în contextul în care estimările acestei ”facturi a Brexitului” variază de la 20 de miliarde la 100 de miliarde de euro. ”Aș prefera o sumă, pentru ca să o putem negocia. Dar dacă asta înseamnă să cer prea mult, atunci să primim măcar o propunere despre cum să se ajungă la o sumă. Însă ea nu a fost în măsură să producă nici asta”.

 

Există posibilitatea anulării Brexitului?

 

Pe de altă parte, un fost director al serviciului britanic de informații externe (MI6) John Sawers a apreciat joi, în Camera Lorzilor (Camera superioară a Parlamentului britanic), că Brexitul ar putea ”sărăci și slăbi” Regatul Unit, a cărui influență la nivel global ar putea de asemenea să scadă. Ieșirea din UE este susceptibilă să afecteze economia britanică, iar ca atare ”influența noastră se va diminua”, a subliniat el. În opinia sa, este posibil ca Londra să aibă nevoie de ani de zile pentru a-și recâștiga poziția ”și a da dovadă de un nou dinamism”. Regatul ar putea să fie nevoit să cheltuiască mai mult în domeniile diplomației, apărării și informațiilor ”dacă vrem să avem o influență în lume ca cea pe care o avem de 30 sau 40 de ani”. El a sugerat că există o posibilitate ca Brexitul să nu aibă loc, apreciind că părăsirea UE ar afecta politică britanică externă, ”presupunând că (această situație) continuă”. Sawers a condus Secret Intelligence Service - mai cunoscut ca MI6, abrevierea ”Military Intelligence, section 6” - din 2009 în 2014.

 

Ce spun Macron și Merkel?

 

Președintele francez Emmanuel Macron a insistat asupra importanței unui front comun în negocierile cu premierul Theresa May pe tema plecării regatului din Uniune. El a declarat, la sosirea la summitul european, că reuniunea va fi marcată de o ”unitate foarte puternică în discutarea Brexitului”. Cele 27 de state care rămân în UE după Brexit se află în spatele ”unui singur negociator” - negociatorul șef al UE, francezul Michel Barnier. May a îndemnat, la sosirea la Bruxelles la progrese urgente pe tema drepturilor expatriaților afectați de Brexit.

Macron s-a declarat de asemenea ”foarte fericit” să contracareze tendințele izolaționiste în Franța și să reamintească lumii ”atașamentul francez față de steagul european”. Cancelarul german în exercițiu Angela Merkel a spus că negocierile au făcut progrese insuficiente până în prezent pentru ca să treacă la faza a doua a negocierilor cu privire la relațiile viitoare cu Londra, dar s-a declarat încurajată de progresele înregistrate recent. În pofida unei perspective mai bune, în ultimele săptămâni, negocierile ”nu sunt suficiente să se înceapă a doua fază”, a apreciat ea. Însă Merkel s-a declarat optimistă cu privire la o eventuală ”trecere la a doua fază în decembrie”. Londra spera să treacă la această a doua faz a negocierilor Brexitului după această reuniune de două zile, însă acestea s-au blocat adesea în ultimele luni.

 

Divizare și la Londra

 

Liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn s-a întâlnit joi la Bruxelles cu oficiali europeni de rang înalt, a îndemnat la progrese în negocierea Brexitului și a criticat Guvernul May din cauza imobilității de care dă dovadă. Corbyn, care și-a consolidat poziția în urma alegerilor din iunie, s-a întâlnit cu negociatorul șef al UE Michel Barnier, președintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani și o serie de lideri naționali. Laburiștii, aflați în opoziție, vor ca Guvernul May să excludă un divorț fără un acord. Liderul laburist insistă că ”un Brexit fără acord va fi o afacere proastă, amenințând locurile de muncă și nivelul de trai, care va afecta de asemenea vecinii” europeni ai regatului. Partidul Laburist este criticat din cauza unei poziții vagi cu privire la Brexit. Cobyrn apreciază că este vital ca regatul să-și păstreze accesul liber pe piața unică europeană, însă este neclar cum ar putea să facă acest lucru după ce părăsește Uniunea. Pe de altă parte, eurosceptici din Parlamentul britanic au îndemnat-o pe May să părăsească negocierea divorțului dacă Uniunea refuză să discute despre comerț.

Un grup de deputați și lorzi, inclusiv fostul șef al Trezoreriei Nigel Lawson și fostul ministru al Mediului Owen Paterson au acuzat joi UE că ”amână deliberat discuțiile” despre relația post-Brexit. Într-o scrisoare deschisă publicată joi, grupul de presiune ”Leave Means Leave” o îndeamnă pe May ca, în cazul în care nu se înregistrează progrese săptămâna aceasta, să anunțe că Londra părăsește unilateral Uniunea, fără un acord în martie 2019, și că revine la reglementările Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în relațiile cu UE.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.