Internațional

Fierbe Catalonia, fierbe Spania

Ziarul de Vrancea
1 oct 2017 534 vizualizări

Polițiștii trimiși de Madrid au intervenit brutal împotriva catalanilor care au încercat, ieri, să voteze la referendumul de indepenență n care sunt scenariile post-referendum

Poliția spaniolă a făcut uz de gloanțe de cauciuc ieri, pe străzile din Barcelona, incidentele având loc în contextul referendumului pentru independența Cataloniei și al intervenției forțelor de ordine pentru a bloca procedul de votare. De asemenea, conform serviciilor de urgență catalane, cel puțin 38 de persoane au suferit răni minore.

Forțele de ordine au intrat  și într-o secție de vot din Girona cu câteva minute înainte ca liderul catalan Carles Puigdemont să vină să voteze. Polițiștii au fost întâmpinați de oameni care, cu pumnul ridicat, au cântat imnul catalan. Polițiști dotați cu scuturi s-au confruntat în Barcelona cu sute de alegători, în timp ce mulțimea scanda "Suntem un popor al păcii!".

Referendumul pentru independența Cataloniei a fost declarat ilegal de Guvernul central de la Madrid, care afirmă că, în conformitate cu prevederile Constituției, statul are caracter indivizibil și a trimis mii de polițiști în Catalonia pentru a împiedica votul, închizând secțiile de vot și confiscând urne și buletine de vot. Votul la referendum a început la ora locală 9.00  și ar fi urmat să se desfășoare în 2.300 de secții de votare, însă autoritățile centrale au anunțat sâmbătă că au închis mai mult de jumătate dintre acestea.

 

Grevă generală?

 

Cum este din ce în ce mai sigur că omare parte din alegătorii catalani au mers la urne (improvizate sau nu) indiferent de situație și că “da” va câștiga, ținând cont că cei care se opun independenței nu vor vota, liderii separatiști vor încerca să profite, chiar dacă nu vor proclama independența. Cum? Prima opțiune ar fi un apel la mobilizare masivă în toată Catalonia, a explicat Gabriel Colome, profesor de științe politice la Universitatea autonomă din Barcelona. Micul sindicat anarhist CGT a îndemnat deja la o grevă generală începând din 3 octombrie, însă principalele organizații sindicale, UGT și CCOO, nu au răspuns deocamdată apelului. O grevă prelungită ar afecta economia spaniolă în ansamblu, în condițiile în care Catalonia reprezintă 19% din PIB-ul național.

Un scenariu cu manifestații de amploare și tulburări rămâne posibil în acest context. Guvernul conservatorului Mariano Rajoy a trimis deja în regiune două treimi dintre polițiștii săi antirevoltă. În total, aproape 10.000 de polițiști și membrii ai Gărzii Civile au fost trimiși în zonă, găzduiți în mare parte pe feriboturi. Pe fondul acestui scenariu de mobilizare masivă, separatiștii “ar încerca să negocieze” în chestiuni legate de autonomia și finanțarea Cataloniei, a apreciat Colome. Socialiștii au creat deja o comisie parlamentară la Madrid, pentru a dezbate schimbarea statutului regiunilor spaniole. Unul dintre partidele separatist catalane, PDeCat, a acceptat să participle la dialog, ceea ce ar putea fi un semn că cel puțin o parte din coaliția care conduce Catalonia vrea negocieri.

 

Proclamarea republicii ?

 

Pentru Rafael Arenas Garcia, profesor de drept la Universitatea Autonomă din Barcelona, o altă opțiune ar fi o proclamare unilaterală a independenței, ceea ce ar obliga Madridul să reacționeze. Statul are, în această situație, posibilitatea de a suspenda autonomia Cataloniei și să preia, de exemplu, controlul asupra poliției regionale.

De asemenea, ar putea să îi aresteze pe liderii catalani, precum pe președintele Carles Puigdemont, dar imaginea acestor separatiști înconjurați de polițiști ar risca să facă înconjurul lumii și le-ar da separatiștilor ocazia să “treacă de la logica independenței la cea a apărării democrației împotriva unui stat represiv”, a afirmat Colome.

Al treilea scenariu ar fi cel al dizolvării Parlamentului catalan, fără ca independența să fie proclamată, și ar duce, mai devreme sau mai târziu, la noi alegeri regionale. Separatiștii ar putea spera să câștige de pe urmele crizei din ultimele zile și să obțină o majoritate mai puternică în Parlamentul regional să continue lupta pentru independență.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.