Internațional

Expert: O sută de oameni ar ar putea trăi pe Lună până în 2040

Ziarul de Vrancea
24 sep 2017 551 vizualizări

Principalul impediment rămâne lipsa de voință politică a liderilor mondiali, care așteaptă să fie convinși de potențialul economic al satelui natural

Aproximativ 100 de oameni ar putea trăi pe Lună până în 2040, iar acest număr ar putea ajunge la 1.000 de persoane în jurul anului 2050. Bernard Foing, un cercetător care participă la programul "Moon Village" ("Satul lunar") demarat de ESA, consideră că acest obiectiv este realizabil. Până în 2030, ar putea fi amenajată o primă colonie umană pe Lună în care ar putea să trăiască șase pionieri ai cuceririi spațiului (cercetători, tehnicieni și ingineri), iar numărul lor ar putea să crească la 100 de persoane în anul 2040, a declarat Bernard Foing. "În 2050, ar putea trăi 1.000 de persoane pe Lună" și apoi, acei oameni ar putea să înceapă să se gândească "să își aducă familiile" pe satelitul Terrei, a adăugat același expert. Peste câteva decenii, "s-ar putea produce și primele nașteri ale unor copii pe Lună", a mai spus el, cu entuziasm. În 2015, directorul ESA, Jan Woerner, a propus înlocuirea Stației Spațiale Internaționale (ISS), aflată pe orbita joasă a Terrei, cu un "sat lunar" ce ar putea fi locuit în permanență.

Deși mai mulți oameni de știință și anumite companii private și-au exprimat deja interesul față de conceptul "Moon Village", politicienii nu s-au declarat deocamdată seduși de această idee. "Este foarte frustrant", a recunoscut fizicianul Vidvuds Beldavs de la Universitatea de Stat din Letonia, care militează pentru o explorare comună a Lunii.

Ce lipsește pentru ca proiectul să fie demarat? "Să reușim să demonstrăm că o activitate industrială pe Lună este posibilă, că mari piețe pot să apară", a adăugat același cercetător.

 

O viață dură

 

Luna posedă mai multe tipuri de posibile resurse. Bazaltul, o rocă vulcanică, ar putea fi utilizată ca materie primă pentru a fabrica sateliți cu ajutorul unor imprimante 3D și care ar putea fi lansați de pe Lună, la costuri mult mai mici față de cele aferente lansărilor de pe Terra, unde gravitația este mult mai puternică. Heliu 3, un izotop rar pe planeta noastră, dar comun pe Lună, ar putea fi utilizat, în teorie, pentru a genera energie pentru Terra. Ținta principală a cercetătorilor este aceea de a putea să exploateze apa lunară, rămasă captivă în ghiața existentă în apropiere de cei doi poli ai Lunii.

Experții afirmă că proiectul de colonizare a Lunii va depinde de colaborarea dintre agențiile spațiale naționale și sectorul privat, care ar putea profita astfel de comercializarea resurselor lunare.

Însă experții și au emis și un avertisment pentru aceia care visează să se mute pe Marte sau pe Lună: viața va fi "dură". "Fiind în interiorul unui habitaclu sau în interiorul unui costum de protecție înseamnă că nu vei putea niciodată să simți cu adevărat Luna sau planeta pe care te afli. Nu vei simți Soarele pe pielea ta. Și nu vei putea niciodată să scapi de colegii tăi", a punctat cercetătoarea în fizică Christiane Heinicke.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.