Internațional

Execuții în public în Coreea de Nord pentru prostituție

Ziarul de Vrancea
19 iul 2017 1730 vizualizări

Un raport al unui ONG sud-coreean dezvăluie motivele banale pentru care regimul comunist aplică pedeapsa cu moartea

Coreea de Nord execută în public, pe malul unor ape, în incinta unor școli ori în piețe, persoane acuzate de furt de cupru de la mașini din fabrici, distribuirea unor materiale de presă din Coreea de Sud și prostituție, potrivit unui raport publicat ieri de un ONG în Coreea de de Sud.

Potrivit acestui raport, decizii cu privire la execuții, adesea extrajudiciare, sunt luate frecvent sub influența unui trecut ”prost” al familiei sau a unei campanii a Guvernului de a descuraja anumite comportamente. Transitional Justice Working Group (TJWG) precizează că raportul pe care l-a întocmit are la bază interviuri cu 375 de nord-coreeni care au fugit în ultimii doi ani din această țară izolată. Reuters scrie că nu a putut să verifice prin surse independente declarațiile transfugilor citate în document.

TJWG este alcătuit din activiști pentru drepturile omului și este condus de Lee Younghwan, care a lucrat ca apărător al drepturilor omului în Coreea de Nord.

Raportul TJWG vizează să documenteze locuri ale unor omoruri în public și gropi comune, ceea ce nu s-a mai făcut anterior, cu scopul de a susține un efort internațional de a-i trage la răspundere pe cei care comit ceea ce denunță drept crime împotriva umanității. ”Hărți și mărturii aferente prezintă o imagine a amplorii abuzurilor care au loc de decenii”, subliniază ONG-ul.

Omorâți în bataie ca să nu se risipească gloanțele

Phenianul respinge acuzații cu privire la abuzuri asupra drepturilor omului, subliniază că cetățenii nord-coreeni se bucură de protecție în virtutea Constituției și acuză Washingtonului de cele mai mari încălcări ale drepturilor omului din lume. Însă un raport istoric, întocmit în 2014 de o comisie ONU de anchetă, acuză regimul lui Kim Jong-un de o gamă largă de abuzuri ale drepturilor omului. Țări membre ONU au îndemnat în acel an Consiliul de Securitate să ia în considerare o trimitere a Coreei de Nord și a lui Kim Jong-un în fața Curții Penale Internaționale (CPI), pentru a fi judecat de crime împotriva umanității, prezentate în acel raport.

Comisia ONU a prezentat, între alte altele, lagăre mari de deținuți, cazuri de aplicare sistematică a torturii, înfometare și execuții comparabile atrocităților comise în perioada nazismului, fapte pe care le-a legat de regimul stalinist. Phenianul a respins concluziile anchetei, iar eforturile aducerii Nordului în fața CPI au fost blocate în parte din cauza unor obiecții formulate de China și Rusia, care au drept de veto în Consiliul de Securitate.

TJWG apreciază că proiectul său de cartografiere a locurilor în care afirmă că se află gropi comune și au avut loc execuții poate contribui la documentarea și susținerea eforturilor de a aduce Coreea de Nord în fața justiției. Potrivit ONG-ului, execuții au loc în lagăre de deținuți cu scopul de a provoca frica și a intimida eventuali evadatori, iar oameni sunt executați public inclusiv din cauza unor infracțiuni minore, precum furtul de porumb sau orez. Furtul unor cabluri electrice sau altor bunuri de la fabrici în vederea vânzării și distribuirea unor produse media din Coreea de Sud se pedepsesc și ele prin execuții, cel mai adesea prin împușcare, potrivit documentului. Unii martori afirmă că oameni pot fi bătuți până la moarte. ”Unele infracțiuni au fost considerate că nu merită să se irosească gloanțe pe ele”, declară un martor citat în raport.

Oficiali guvernamentali au fost executați în urma unor acuzații  de corupție și spionaj, iar birocrați din alte regiuni au fost obligați să asiste, ca ”tactică de descurajare”, se arată în document.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.