Internațional

Execuția a 5.000 de prizonieri ar putea fi oprită în Iran prin modificarea unei legi

Ziarul de Vrancea
10 ian 2018 676 vizualizări

Execuția a peste 5.000 de condamnați la moarte în Iran ar putea fi oprită prin modificarea legii cu privire la traficul de droguri, cazurile prizonierilor urmând să fie reanalizate, scrie The Guardian

Iran se situează pe cel de-al doilea loc în clasamentul țărilor care au cel mai mare număr de prizonieri executați în ultimii ani, majoritatea fiind condamnați la moarte din cauza unor infracțiuni cu droguri. Peste 500 de persoane au fost executate în 2017. Primul loc în acest clasament este ocupat de China. Diminuarea severității legislației cu privire la traficul de droguri a intrat în vigoare printr-un comunicat emis marți de Ayatollah Sadeq Larijani, liderul sistemului juridic iranian.

Parlamentul iranian a stabilit, în august, că o persoană poate fi condamnată la moarte pentru deținerea a 50 de kilograme de opiu, două kilograme de heroină și trei kilograme de metamfetamină. Legea precedentă prevedea că pedeapsa cu moartea poate fi aplicată pentru deținerea de 5 kilograme de opiu sau 30 de grame de heroină. Noile limite vor fi aplicate retroactiv, fiind astfel posibil ca viețile a mii de prizonieri să fie salvate.

Trei milioane de dependenți de droguri

Agenția de presă Mizanonline a transmis, marți, că Ayatollah Sadeq Larijani le-a cerut oficialilor din sistemul juridic iranian să oprească execuțiile prizonierilor afectați de noile amendamente, să le reanalizeze cazurile și să le modifice condamnările, dacă este posibil. În Iran, aproape 3 milioane de oameni ar fi dependenți de droguri, dintr-o populație de 80 de milioane de oameni. Acest lucru este influențat de populația tânără și de abundența drogurilor ieftine, multe dintre acestea provenind din Afganistan.

Anul trecut, țările europene care finanțează programul de compatere a problemei drogurilor din Iran au amenințat că vor înceta să contribuie dacă acest stat va mai pedepsi cu moartea traficul de droguri. „Această decizie este fără precedent, dar o condiție este aceea că reanalizarea cazurilor nu se face automat, ci la cererea condamnaților”, a spus Mahmood Amiry-Moghaddam, reprezentant al organizației neguvernamentale Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia. „Îngrijorarea noastră este că majoritatea condamnaților la moarte provin din partea marginalizată a societății iraniene și este posibil să nu fie la curent cu modificarea legii, pentru a putea cere reanalizarea cazurilor lor. Este necesar să li se ofere ajutor”, a adăugat el.

Amiry-Moghaddam a spus că din noiembrie, când legea amendată a fost semnată de președintele Iranului, Hassan Rouhani, „nimeni despre care avem cunoștință nu a fost executat”. Potrivit comitetului judiciar al parlamentului iranian, peste 5.000 de condamnați la moarte ar putea beneficia de acest amendament, majoritatea având vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.

În ciuda noilor măsuri, în Iran au fost executați cinci tineri în 2017 și cel puțin unul a fost omorât în acest an. Liderii iranieni au fost criticați de numeroase ori, inclusiv de Organizația Națiunilor Unite, pentru continuarea condamnării la moarte a unor tineri infractori, în ciuda tratatelor internaționale. Potrivit Amnesty, cel puțin 88 de persoane sunt condamnate la moarte în Iran pentru infracțiuni săvârșite la vârste de până la 18 ani. În iulie, Amnesty a transmis că noua lege a Iranului „nu anulează pedeapsa cu moartea” pentru acest tip de infracțiuni, așa cum gere legislația internațională.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.