Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Criză în Orientul Mijlociu Arabia Saudită suține că Libanul i-a declarat război

Ziarul de Vrancea
7 nov 2017 781 vizualizări

Arabia Saudită acuză Libanul că i-a declarat război din cauza agresiunilor comise de gruparea șiită Hezbollah, sprijinită de Iran, aceasta reprezentând o escaladare dramatică a crizei care amenință să destabilizeze mica țară arabă, scrie Reuters, citat de News.ro.

In orientul mijlociu Libanul a ajuns în centrul unei rivalități regionale între Arabia Saudită și Iran după ce sâmbătă, Saad al-Hariri, considerat un aliat al Arabiei Saudite, a demisionat de la conducerea Guvernului libanez, acuzând, în discursul de demisie, Iranul și Hezbollah. Ministrul saudit pentru zona Golfului Thamer al-Sabhan a declarat că Guvernul libanez va fi tratat ca un Guvern care declară război Arabiei Saudite din cauza a ceea ce el a numit "agresiunea Hezbollah". Acuzând administrația Hariri că într-un an de mandat nu a reușit să ia măsuri împotriva Hezbollah, Sabhan a avertizat că există forțe care vor opri acțiunile Hezbollah și "îi vor face să se întoarcă în peșterile Libanului de Sud", patria comunității șiite. Într-un interviu acordat Al-Arabiya TV, el a adăugat: "Libanezii trebuie să cunoască toți aceste riscuri și să rezolve problemele înainte de a fi prea târziu". El nu a precizat ce măsuri ar putea lua Arabia Saudită împotriva Libanului. Guvernul libanez nu a răspuns încă acuzațiilor oficialului saudit.

Anul 2017, unul dintre cei trei ani cei mai calzi în lume

 

În acest stadiu, angajamentele voluntare pe care și le-au asumat statele la Paris provoacă o încălzire globală de 3°C. În pofida unor progrese ca stabilizarea emisiilor de CO2, diferența între fapte și nevoi este ”catastrofală”, a avertizat ONU într-un raport publicat săptămâna trecută, în care îndeamnă țările să-și consolideze contribuția.

Întrebat despre utilitatea concretă a încă unei întâlniri pe teme de mediu și despre posibilitatea obținerii unor rezultate concrete într-o singură zi, Elysée a răspuns că este un summit ”necesar și important” în vederea consolidării și mobilizării internaționale. ”Însă nu va fi o «pledging conférence» (conferință cu angajamente oficiale cuantificate)”, a avertizat președinția franceză.

Parisul speră ca, cu această ocazie, ”să se construiască coaliții pentru a se veni la acest summit cu rezultate concrete”, prin crearea unor dinamici prin intermediul unor orașe, fonduri de investiții sau bănci de dezvoltare.

Pe de altă parte, 2017 va fi unul dintre cei trei ani cei mai calzi în lume de la începutul înregistrării datelor meteorologice, în secilul al XIX-lea, a avertizat luni secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) în marja COP23, la Bonn, scrie Reuters.

Potrivit lui Petteri Taalas, care conduce această instituție specializată a ONU, anul 2017 ar fi ușor mai răcoros decât 2016 - anul record - și ar urma să înregistreze temperaturi medii de suprafață echivalente celor din 2015.

Raportul OMM servește ca bază de discuții între delegați din aproape 200 de țări reuniți la Bonn, în perioada 6-17 noiembrie, în vederea unei consolidări a aplicării Acordului de la Paris.

Stephen Hawking: Inteligența artificială, cel mai bun sau cel mai rău care s-a întâmplat omenirii

Tehnologia ar putea repara multe dintre stricăciunile provocate planetei de procesul de industrializare sau ar putea contribui la vindecarea bolilor și la eradicarea sărăciei, însă inteligența artificială trebuie ținută sub control, este de părere fizicianul Stephen Hawking, în mesajul adresat luni în deschiderea Web Summit care se desfășoară la Lisabona, potrivit Reuters.

Omul de știință britanic, diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică pe când avea 21 de ani, spune că tehnologia poate transforma fiecare aspect al vieții noastre, însă a avertizat că inteligența artificială poate pune noi provocări. Deși pun deja în pericol milioane de slujbe, inteligența artificială și roboții pot fi folosite în beneficiul societății, pentru a reduce sărăcia și a trata boli. ''Dezvoltarea inteligenței artificiale poate fi cel mai bun lucru sau cel mai rău care s-a întâmplat omenirii'', a spus Hawking, într-un videocall, în cadrul ceremoniei de deschidere a Web Summit, cel mai important congres din Europa dedicat noilor tehnologii, la care sunt așteptate să participe 60.000 de persoane. ''Trebuie doar să fim conștienți de pericole, să le identificăm și să folosim cele mai bune practici și tehnici de management pentru a ne pregăti din timp să facem față efectelor acestora''. Comentariile lui Hawking vin pe fundalul unei dezbateri aprinse despre avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale, sintagmă folosită pentru a descrie mașinării, operate de un cod, capabile să învețe.

Țara Galilor: Un fost ministru acuzat de hărțuire sexuală s-ar fi sinucis

Un ministru din Tara Galilor acuzat in scandalul de hartuiri sexuale care zguduie clasa politica britanica a decedat la cateva zile dupa ce a demisionat din functiile detinute, potrivit Press Association, care evoca o sinucidere.

Carl Sargeant, care a fost ministru al Comunitatii si Copiilor in cadrul guvernului regional din Tara Galilor, a demisionat in 3 noiembrie si a fost suspendat din partidul Laburist. Seful Laburistilor, Jeremy Corbyn, s-a declarat "foarte socat" de vestea mortii sale, intr-o postare pe Twitter. (hotnews.ro)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.