Internațional

Două maimuțe au fost clonate în premieră pe baza ''tehnicii Dolly''

Ziarul de Vrancea
25 ian 2018 874 vizualizări

Clonarea acestor maimuțe poate fi interpretată de unii drept un pas prea apropiat față de o eventuală obținere în laborator a oamenilor personalizați

Două maimuțe au pășit pe urmele oii Dolly și au devenit primele primate din lume care au fost clonate în urma transferului de ADN, informează Press Association și AFP. Două exemplare identice de macac cu coadă lungă, Zhong Zhong și Hua Hua, s-au născut în urmă cu opt săptămâni respectiv șase săptămâni într-un laborator din China. Succesul marchează un moment semnificativ în cercetarea privind clonarea, dar generează și câteva întrebări importante de ordin etic.

Scopul oamenilor de știință a fost acela de a netezi calea către obținerea unor populații de maimuțe uniforme din punct de vedere genetic, care pot fi personalizate pentru realizarea unor cercetări marcante în domeniul afecțiunilor umane.

În urmă cu 20 de ani, oaia Dolly a făcut istorie după ce a fost clonată la Roslin Institute din Edinburgh. Acea procedură a reprezentat prima clonare reușită a unui mamifer pornind de la o celulă somatică adultă prelevată din ugerul unei ovine din rasa Finn Dorset.

De atunci, multe alte animale au fost create în laborator pe baza tehnicii de clonare numită transfer nuclear de celule somatice (TNCS), ce presupune transferul de ADN din nucleul unei celule somatice într-un ovul al cărui nucleu a fost înlăturat și care este apoi stimulat să se dezvolte într-un embrion. Printre acestea se numără oi, vaci, porci, câini, pisici, șoareci și șobolani. Însă, până în prezent, nu fusese clonată nicio maimuță.

“Suntem departe de a fi un simplu rezultat al genelor noastre''

Echipa de cercetători chinezi condusă de Qiang Sun, director al Centrului de cercetări pe primate non-umane din cadrul Institutului pentru Neuroștiințe al Academiei de științe din China, al cărui sediu se află în Shanghai, a reușit această performanță.  Zhong Zhong și Hua Hua sunt rezultatul a 79 de tentative de transfer nuclear. Alte două maimuțe au fost clonate dintr-un alt tip de celulă adultă, însă acestea nu au supraviețuit.

Studiul a fost publicat în cea mai recentă ediție a jurnalului Cell.

Maimuțele clonate le vor da ocazia oamenilor de știință să răspundă la multe întrebări legate de biologia primatelor, după cum a subliniat profesorul Sun.

''Pot fi produse maimuțe clonate care au același fond genetic, cu excepția genei manipulate. Acest lucru va duce către obținerea de modele reale (utile) nu numai pentru afecțiuni cerebrale genetice, ci și pentru cancer, tulburări ale sistemului imunitar sau metabolice și va oferi posibilitatea de a testa eficacitatea substanțelor medicamentoase împotriva acestor boli înainte de utilizarea lor clinică'', a adăugat profesorul Sun.

Însă, clonarea acestor maimuțe poate fi interpretată de unii drept un pas prea apropiat față de o eventuală obținere în laborator a oamenilor personalizați.

Expertul britanic în clonare profesor Robin Lovell-Badge, din cadrul Institutului Francis Crick din Londra a declarat că nu este de părere că această cercetare ar crește șansele clonării unor ființe umane. ''Ar fi (o tentativă) mult prea ineficientă, prea nesigură și de asemenea inutilă. Clonele pot fi identice din punct de vedere genetic, însă suntem departe de a fi un simplu rezultat al genelor noastre'', a adăugat Robin Lovell-Badge.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.