Internațional

Distrugeri majore în urma atacurilor din Siria

Ziarul de Vrancea
14 apr 2018 1466 vizualizări

Imagini din satelit arată pagubele importante suferite de bazele de armament siriene, în ciuda reacției regimului de la Damasc

Obiectivele din Siria vizate de atacurile lansate de SUA, Marea Britanie și Franța au suferit distrugeri majore, deși autoritățile de la Damasc susțin că pagubele au fost reduse, anunță CNN, care prezintă imagini din satelit.Cele trei ținte lovite au fost: un centru de cercetare din Damasc despre care se crede că ar avea legătură cu producția de arme chimice și biologice, un depozit de arme chimice la vest de Homs și un depozit de echipamente pentru armele chimice și un important centru de comandă tot de lângă Homs. După ce Departamentul american al Apărării a făcut publică o hartă care reprezintă cele trei ținte ale atacurilor aeriene din Siria, CNN a transmis-o către două firme specializate în imagini prin satelit, DigitalGlobe și Planet.com.Imaginile astfel obținute arată că pagubele produse celor trei obiective care aveau legătură cu programul sirian privind armele chimice au fost extinse, indică CNN, reamintind că teritoriul sirian a fost vizat de 105 rachete. Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Dana White a declarat că atacurile aeriene au lovit "cu succes" fiecare țintă. Rusia a susținut însă că apărarea aeriană siriană a interceptat 71 din 103 rachete de croazieră. De altfel, și imagini difuzate de Departamentul american al Apărării indică daune produse țintelor de pe teritoriul sirian. În cazul obiectivelor militare din Homs, televiziunea siriană de stat a indicat că rachetele au fost interceptate și nu au provocat pagube.Imaginile prin satelit de la par să indice însă daune semnificative, scrie CNN, prezentând imagini anterioare atacului și imagini actuale.O altă țintă a atacurilor a fost Centrul de cercetare Bazrah, situat la periferia Damascului. Imagini de la Planet.com arată cum clădirea a devenit o ruină, transmite CNN.

SUA, Marea Britanie și Franța vor o nouă anchetă ONU

SUA, Marea Britanie și Franța cer o nouă anchetă ONU pentru a investiga atacurile cu arme chimice din Siria, scrie The Guardian.

La câteva ore după ce atacul coordonat de cele trei țări a lovit Siria, aliații au distribuit în cadrul Consiliului de Securitate o rezoluție prin care cereau și ajutoare umanitare, impunerea unui armistițiu și ca Siria să se implice în discuțiile de pace conduse de ONU. Proiectul de rezoluție al celor trei aliați propune inițierea unei investigații independente privind acuzațiile de atacuri chimice în Siria pentru a se identifica vinovații. Conform rezoluției, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) ar trebui să informeze în maxim 30 de zile dacă Siria a făcut public tot stocul de arme chimice. Echipe ale OPCW se află în Siria pentru a investiga locațiile în care ar fi avut loc atacurile chimice.Vestul a acuzat Siria că nu și-a respectat angajamentul de a închide programul de arme chimice, conform unui acord din 2013 între SUA și Rusia. Privind ajutorul umanitar, rezoluția cere evacuări pentru cei răniți și ca organizațiile umanitare să aibă acces liber în toate zonele.Textul cere ca armistițiul adoptat în februarie, dar care nu s-a materializat, să intre în vigoare și propune ca guvernul lui Assad să participe la negocieri de pace „cu intenții oneste, într-un mod constructiv și fără precondiții”.Negocierile privind rezoluția vor începe azi dar diplomații au susținut că încă nu este clar când consiliul va supune la vot propunerea.Diplomații occidentali au specificat că sunt dispuși să acorde timp negocierilor pentru a încerca să ajungă la o înțelegere cu Rusia. Moscova a blocat acțiunile contra Siriei de 12 ori până acum, folosindu-și dreptul de veto. Acest efort diplomatic vine după o întrunire tensionată a Consiliului de Securitate cerută de Rusia care a numit acțiunile militare din Siria ale aliaților drept „o agresiune” față de Siria și a cerut să fie condamnate. Totuși, propunerea Rusiei a fost respinsă, doar China și Bolivia susținând efortul Moscovei. Opt țări s-au opus iar patru s-au abținut.

Adevărata ripostă a Rusiei după atacul din Siria nu este armată

Toate declarațiile venite de la Damasc și Moscova, în legătură cu numărul de rachete de croazieră doborâte sâmbătă de armata siriană, au fost infirmate rapid de Pentagon. Chiar și așa, minciunile s-au răspândit foarte rapid pe rețelele de socializare, distribuite de diverse conturi. Washingtonul spune că riposta rusească la atacul aliaților nu a fost una armată, ci una digitală, prin trolii Moscovei, al căror număr a crescut cu 2 mii la sută. „Campania de dezinformare a Rusiei a început deja. A fost înregistrată o creștere de 2000% a numărului de trolli ruși, în doar 24 de ore. De aceea, vă vom transmite noi toate informațiile în viitor”, a scris Dana White, purtător de cuvânt al Pentagonului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.