Internațional

De ce lansarea rachetei lui Musk este un moment de referință pentru explorarea spațiului

Ziarul de Vrancea
6 feb 2018 703 vizualizări

​Ani de zile mulți au râs de planurile lui Elon Musk cu SpaceX, dar după lansarea de marți a rachetei Falcon Heavy se deschid noi perspective în comerțul spațial și în călătoriile interplanetare. Dincolo de marketingul de geniu legat de lansarea unei mașini Tesla roșie în spațiu, ce s-a întâmplat aseară este o dovadă că va crește rolul companiilor private în domeniul zborurilor spațiale.

Musk spune că racheta, care pe site este trecută și cu preț, 90 milioane dolari, are sarcină utilă dublă față de cea mai puternică rachetă, dar costuri de trei ori mai mici. Aceste economii deschid noi posibilități, de la exploatarea unor asteroizi, până la trimiterea de oameni pe Marte.

Rămân imagini memorabile după cea mai spectaculoasă lansare SpaceX: mașina roșie Tesla plutind în spațiu și cele două boostere care aterizează simultan la Cape Canaveral. SpaceX spune că Falcon Heavy este cea mai puternică rachetaă construită vreodată și că este capabilă să pună pe orbita sateliți de mari dimensiuni, dar și să transporte oameni și încărcătura către Lună.

Companiile private nu sunt prezente de puțin timp în industria zborurilor spațiale, însă rolul lor este tot mai important și fac lucruri tot mai complexe. Cel mai mult se poate simți la partea de costuri, mai ales că o parte țările mari nu mai sunt atât de dispuse să investească masiv în misiuni spațiale. Dacă unele companii private pot face totul mai ieftin, acest lucru nu poate fi decât pozitiv.

Un analist citat de AFP spune că, spre exemplu, o variantă ar fi ca pe viitor NASA să renunțe la colaborarea cu rușii în unele misiuni, și să apeleze la serviciile SpaceX.

Un aspect extrem de improtant tine de faptul că părți ale rachetei sunt recuperate după lansare și pot fi apoi reutilizate. Evenimentul de ieri a dovedit asta, două dintre cele trei elemente propulsoare ale rachetei fiind recuperate. Mișcarea este esențială pentru a reduce la maxim costurile.

Nouă racheta poate transporta încărcături record, dar ne putem imagina ce ar putea urma pe termen lung.

Musk are planuri îndrăznețe, cel mai celebru fiind cu stabilirea unei colonii pe Marte, însă, dacă plasarea unor sateliți pe orbita este viabilă, ducerea unor astronauți cât mai departe de Pământ și menținerea acesora în viață este un pariu mult mai greu de ținut.

 

Exploatări miniere pe asteroizi

 

În deceniile ce urmează am putea vedea exploatări miniere pe asteroizi sau am putea vedea misiuni de explorare în detaliu pe diverse Planete, riscurile financiare putând fi împărțite între mai multe state care semnează înainte înțelegeri prin care își aloca diverse zone de explorare. Scenariul apare într-o analiză Reuters care face o comparație cu Marea Epocă a Explorărilor din secolele XVI și XVII când marile monarhii europene au înființat companii private care erau dornice să-și asume riscul de a explora teritorii îndepărtate. Câteva dintre ele, cum ar fi Compania Olandeză a Indiilor de Est, au devenit extrem de puternice, ajungând să aibă propria armată. Paralela este făcută cu viitorul: guvernul SUA a ajutat la inventarea internetului și acum marile companii private domină mediul online. La fel ar putea fi și cu spațiul.

Lansarea Falcon Heavy a fost un eveniment urmărit de milioane de oameni curioși să vadă cum va arăta mașina Tesla în spațiu. Pozele au fost superbe și Musk continuă să-i încânte pe oameni, chiar dacă o parte dintre proiectele sale par de fille SF iar compania Tesla a lansat modelele cu întârziere mare.

Reamintim că SpaceX a lansat cu succes, de la Cape Canaveral, Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă din lume la momentul actual, iar încărcătura a fost eliberată cu succes pe orbita Pământului. După două minute de zbor, două dintre cele trei propulsoare s-au stins înainte de a se întoarce pe Pământ unde au aterizat vertical, dar al treilea propulsor avea să rateze aterizarea pe o barjă plutitoare pe Oceanul Atlantic, ceea ce nu umbrește însă succesul uriaș al lui Elon Musk.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.