Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: De ce i-a trimis Kim Jong Un o scrisoare atât de mare lui Trump?

Ziarul de Vrancea
1 iun 2018 999 vizualizări

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, care a forțat nota recurgând la amenințări și lăudăroșenie în încercarea de a obține securitate și beneficii economice pentru țara sa de pe urma programului nuclear nord-coreean, a devenit notoriu prin plicurile sale, scrie The Associated Press.

Președintele american Donald Trump a declarat că summitul său incert cu Kim este din nou în cărți. El a făcut acest anunț la finalul unei întâlniri cu un emisar nord-coreean de rang înalt, la Casa Albă, care i-a adus o scrisoare personală de la Kim, într-un plic alb, aproape la fel de mare cât un ziar îndoit. Trump nu a dezvăluit încă ce scrie în scrisoare, însă a părut fericit să o primească. El apare într-o fotografie rânjind în timp ce ține scrisoarea, alături de Kim Yong Chol, oficialul nord-coreean de cel mai înalt rang aflat în vizită la Casa Albă în ultimii 18 ani, pozând în Biroul Oval în fața portretului lui Thomas Jefferson. Fotografia a devenit virală pe rețele de socializare, unde circulă tot felul de teorii despre motivul care l-a determinat pe Kim să-i trimită lui Trump o scrisoare comic de supradimensionată.

Oare crede Kim că Trump îi împărtășește gustul pentru gesturi mărețe și lucruri grandioase?

După ce s-au insultat reciproc și s-au amenințat luni de zile cu războiul, și-a dat, oare, Kim seama că l-ar putea influența pe Trump făcând apel la egoul său - ceea ce președintele sud-coreean Moon Jae-in a părut să încerce în aprilie, când a susținut în mod deschis o candidatură a miliardarului republican la Nobelul pentru Pace? Nimeni din afara Coreei de Nord nu cunoaște, probabil, adevăratul motiv al dimensiunii scrisorii. S-ar putea ca pur și simplu așa să-i placă lui Kim. Moon, care a promovat puternic negocieri în dosarul nuclear între Trump și Kim, a primit o scrisoare de dimensiuni asemănătoare de la Kim, în februarie, în timpul Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă, în care acesta și-a exprimat dorința organizării unui summit intercoreean.

Scrisoarea lui Kim adresată lui Moon i-a fost livrată personal președintelui sud-coreean de către sora liderului nord-coreean, care a asistat la JO ca emisar special. Scrisoarea a fost trimisă într-un dosar albastru, cu un sigiliu aurit. Analiști afirmă că gestul în sine de a trimite o scrisoare face parte din măsurile pe care Phenianul le întreprinde fparte atent, cu scopul de a -l prezenta pe Kim drept un om de stat internațional legitim, rezonabil și capabil să negocieze soluții și să încheie acorduri.

După un 2017 provocator, în care inginerii săi au testat un presupus focos termonuclear și rachete cu rază lungă de acțiune ce ar putea ținti orașe din America, Kim s-a angajat într-o serie de activități diplomatice. În ultimele luni, în ceea ce pare să fie o încercare de a ieși din izolare și a obține o relaxare a sancțiunilor care distrug economia țării.

Un răspuns conciliant

Vizita lui Kim Yong Chol la Washington reprezintă un răspuns clar la vizita secretarului de Stat american Mike Pompeo în capitala nord-coreeană - în două rânduri în ultimele săptămâni -, în cadrul unor negocieri în vederea pregătirii summitului dintre Trump și Kim.La fel, scrisoarea adresată lui Trump de Kim ar fi răspunsul la scrisoarea trimisă de locatarul Casei Albe liderului nord-coreean pe 24 mai, prin care a suspendat temporar foarte așteptata reuniune, afirmă Yang. În această scrisoare, tipărită pe documente cu antetul Casei Albe, Trump a anunțat pe un ton neobișnuit de călduros și prietenos că anulează summitul din cauza unor declarații dure ale Phenianului vizând oficiali americani. Însă el l-a invitat pe Kim să nu ezite să-l sune ori să-i scrie.Phenianul a răspuns neobișnuit de conciliant scrisorii lui Trump, iar un diplomat de rang înalt, Kim Kye Gwan, a afirmat într-un comunicat că Nordul ”apreciază mult” voința lui Trump ca summitul să aibă loc, catalogând-o drept o ”decizie îndrăzneață, pe care orice alt președinte american n-ar fi îndrăznit” s-o ia. Doar câteva ore mai târziu, Trump anunța că summitul ar putea să aibă loc. Scrisoarea trimisă de Kim lui Trump vineri probabil că este scrisă în limba adjunctului ministrului său de Externe, apreciază Koh Yu-hwan, un expert în Coreea de Nord de la Universitatea Dongguk din Seul.”Kim ar începe prin a lăuda leadershipul lui Trump și decizia sa îndrăzneață de a construi un summit”, preconizează Koh, care este totodată un consilier politic al președintelui sud-coreean. ”El ar vorbi apoi despre denuclearizare, despre încetarea osilității și normalizarea relațiilor între cele două țări”, apreciază universitarul.Din cauza caracterului direct și greutății oficiale pe care le au, Kim poate considera scrisori personale drept un mijloc important de comunicare cu lideri ai unor țări cu care Nordul nu a avut niciodată relații apropiate, consideră Koh. Acest lucru îl deosebește pe Kim de tatăl și bunicul său, care nu au fost adepți ai diplomației scrisorilor și care și-au limitat schimbul de scrisori și telegrame la Beijing, aliatul lor tradițional, iar în mai mică măsură la Moscova.

Lider AfD: ”Hitler și naziștii sunt doar un găinaț în cei peste 1.000 de ani de succese din istoria germană”

 n ”Uniunea Europeană trebuie să moară pentru ca Europa să poată trăi”, a mai declarat Alexander Gauland

Liderul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) Alexander Gauland a salutat succesele din trecutul Germaniei și a apreciat că regimul nazist reprezintă doar o mică parte a istoriei naționale germane, relatează DPA. ”Hitler și naziștii sunt doar un găinaț în cei peste 1.000 de ani de succese din istoria germană”, a declarat Gauland la o reuniune a organizației de tineret a AfD, în landul Turingia (est).

Gauland nu a negat responsabilitatea germană față de regimul nazist.

”Numai cei care recunsoc trecutul au puterea de modela viitorul”, a spus el. Însă liderul AfD a subliniat că aceasta este doar o parte din ”ilustra” istorie germană.

Gauland, împreună cu alt lider al formațiunii, Joerg Meuthen, au luat cuvântul la acest congres al tineretului AfD, cu o lună înaintea congresului la nivel federal al partidului, la Augsburg. Principala diferență între partidul-mamă și organizația de tineret este poziția lor față de UE, a subliniat Damian Lohr, liderul Alternativei Tinere. ”Uniunea Europeană trebuie să moară pentru ca Europa să poată trăi”, a declarat el. Meuthen i-a îndemnat pe membrii organizației de tineret să se alăture partidului în ”lupta pentru Europă mai bună”.

”Noi vrem o Europă a patriilor”, a declarat el la congres. Organizația de tineret, care susține că are aproximativ 2.000 de membri în Germania, urmează să își dea un program în cadrul acestui congres.

Stoltenberg: NATO nu va apăra Israelul în cazul unui atac al Iranului

Alianța Nord-Atlantică nu va apăra Israelul în cazul unui atac din partea Iranului, inamicul său jurat, declară secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează The Associated Press.

Israelul este un partener, dar nu un membru, iar ”garantarea securității” de către NATO se aplică Israelului, a declarat Stoltenberg pentru ediția de sâmbătă a revistei germane Der Spiegel.

Alianța Nord-Atlantică nu este implicată în eforturi de pace în Orientul Mijlociu sau în conflicte militare din regiune, a subliniat secretarul general al NATO.

Stoltenberg face aceste eclarații într-un context tensionat între israelieni și iranieni. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat recent un acord încheiat în 2015, la Viena, între marile puteri și Republica islamică, prin care sancțiuni internaționale impuse Teheranului au fost ridicate în schimbul limitării prigramului nuclear iranian. Statele Unite s-au retras din acest acord luna trecută.

Înfruntări militare au avut loc între Israel și Iran pe tema prezenței militare a Iranului în Siria, o țară devastată de război de peste șapte ani.

O balenă a murit după ce a înghițit 80 de pungi de plastic

O balenă a murit în sudul Thailandei după ce a înghițit 80 de pungi de plastic, salvatorii nereușind să mențină mamiferul în viață, scrie The Guardian. Puiul de balenă-pilot a fost găsit încă în viață într-un canal, aproape de granița cu Malaezia, a transmis departamentul marin.O echipă de medici veterinari a încercat "să ajute la stabilizarea bolii ei însă în final balena a murit" vineri după-amiază.  Autopsia a dezvăluit că în stomacul mamiferului erau 80 de pungi de plastic, cântărind 8 kilograme, a precizat departamentul.  Oamenii au folosit geamanduri pentru a menține balena în apă, după ce a fost capturată luni, și au ferit-o de soare cu o umbrelă.  Balena a vomitat cinci pungi în timpul tentativei de salvare. Thon Thamrongnawasawat, biolog marin și lector la Kasetsart University, a spus că pungile au făcut imposibilă hrănirea balenei. "Dacă ai 80 de pungi de plastic în stomac, mori", a afirmat el.

Thailanda este unul dintre cei mai mari utilizatori din lume de pungi de plastic.

Biologul a declarat că cel puțin 300 de animale marine, între care balene-pilot, broaște țestoase și delfini, pier în fiecare an în apele Thailandei ca urmare a ingerării de obiecte din plastic. "Este o mare problemă. Folosim mult plastic".

Studiu: Cântecul "Macarena" poate salva vieți

Cântecul "Macarena" din anii 1990 poate salva vieți, potrivit unui studiu spaniol care arată că piesa impune ritmul potrivit pentru un masaj cardiac, scrie Le Figaro. Piesa celor de la Los del Rio, lansată în 1993, are avantajul nu doar de a fi arhicunoscută, dar oferă și ritmul potrivit în cazul unei astfel de intervenții de urgență, care necesită între 100 și 120 de compresii pe minut.Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona, de la Universitatea din Barcelona și de la Spitalul clinic din acealași oraș au recrutat pentru acest studiu 164 de studenți la medicină pe post de cobai. Ei au separat în trei grupe, toți fiind însărcinați să facă masajele cardiace pe manechine timp de două minute. Cele mai bune rezultate le-au avut cei care au folosit un metronom reglat la 103 bătăi pe minut, grație unei aplicații pe telefonul inteligent: 91% dintre ei au ținut cadența recomandată. 74% dintre cei care au respectat această cadență au urmat ritmul cântecului "Macarena". Din cei care nu au avut de respectat instrucțiuni doar 24% au respectat cadența corectă."Atât aplicația cât și instrumentul de menmotehnică asociat cântecului "Macarena" au ameliorat calitatea compresiilor toracice", a rezumat cercetătorul Enrique Carrero Cardenal. Însă, adaugă el, "Macarena" are un avantaj: Cei care au folosit ritmul melodiei au demarat mai repede procedura, în timp ce voluntarii care au ascultat metronomul au avut "cea mai mare întârziere înainte de a executa prima compresie".

Președintele Filipinelor referitor la un expert ONU: “Să se ducă la dracu!”

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a afirmat duminică, referindu-se la un expert ONU, că acesta poate "să se ducă la dracu" după ce îl criticase pentru recenta destituire a șefei Curții Supreme a Filipinelor, informează AFP. Diego Garcia-Sayan, raportor special al ONU pentru independența judecătorilor și avocaților, îl acuzase pe Duterte că prin acțiunile sale împotriva Mariei Lourdes Sereno a comis un "atac brutal" împotriva puterii judiciare. Judecătorii Curții Supreme de la Manila au votat în luna mai destituirea ei după ce aceasta criticase campania sângeroasă împotriva drogurilor dusă de Duterte și bilanțul său în materie de drepturi ale omului. "Spuneți-i lui (Diego Garcia-Sayan) să nu se amestece în problemele țării mele. El poate să se ducă la dracu!", a declarat el jurnaliștilor la Manila, afirmând de altfel că el nu are niciun amestec în destituirea fostei șefe a Curții Supreme. Prima femeie care a prezidat cea mai înaltă instanță juridică din Filipine, Maria Lourdes Sereno figurează printre personalitățile arhipelagului care au fost luate în vizor după ce l-au criticat pe președinte. Ea urmează în paralel să se confrunte cu o procedură de destituire în stil american (impeachment) în Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului filipinez. Duterte ceruse în aprilie aleșilor "să accelereze" punerea ei sub acuzare. Sereno este acuzată că s-ar fi sustras plății a două milioane de pesos (aproximativ 40.000 de dolari) ca impozite și ar fi falsificat sentințe ale Curții Supreme. Oponenții președintelui îl acuză pe acesta că ar vrea să-și îndepărteze adversarii și să domnească ca un autocrat în arhipelag.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.