Internațional

Cum să supraviețuiești dacă pierzi alegerile- Hillary Clinton, învinsă în urmă cu zece luni de Donald Trump, a publicat ieri, în Statele Unite, o relatare personală despre înfrângere

Ziarul de Vrancea
12 sep 2017 719 vizualizări

Cu multe pahare de vin și cursuri de yoga, este secretul în cartea în care Hillary Clinton povestește experiența înfrângerii în fața lui Trump n ea își asumă partea de vină, însă refuză să-i ierte pe protagoniștii extremi, în primul rând FBI-ul, Rusia și presa americană

Fosta candidată, care împlinește în octombrie vârsta de 70 de ani, nu îl menajează pe succesorul lui Barack Obama, un ”mincinos”, sexist, nedemn și incompetent. Ea spune că s-a ”plesnit peste frunte” auzindu-l explicând că problema nord-coreeană ”nu este simplă”. Hillary Clinton povestește ”șocul” serii de 8 noiembrie 2016, în camera sa de hotel la New York, sentimentul că este ”golită”, ”tristețea” care va dura săptămâni.

Refuzând antipresevive și psihanistul, ea mărturisește că a găsit refugiu în familie, o tehnică de respirat alternativă predată de profesoara sa de yoga și în Chardonnay. ”N-a existat o zi, din 8 noiembrie 2016, în care să nu îmi pun întrebarea: de ce am pierdut? Uneori mi-e greu să mă concentrez la altceva”, scrie cea care și-a făcut o religie, de un sfert de secol, din a nu-și scoate armura în public.

Lansarea cărții "What Happened" este însoțită de un turneu de promovare în Statele Unite și Canada - ședință de autografe la New York, interviuri și 15 conferințe plătite până în decembrie. Este vorba despre un adevărat tăvălug mediatic care-i face pe unii democrați, care ar fi preferat să meargă înainte, să strângă din dinți. Însă, un semn al faptului că Hillary își păstrează soclul în rândul unor susținători fideli, la mai multe conferințe nu mai sunt deja locuri.

Trump a exploatat ”anxietatea rasială și culturală” a albilor

Relatarea lui Clinton a ceremoniei de învestire a lui Donald Trump, la care a participat în calitate de fostă Primă Doamnă, este tragicomică. Ea își imaginează discursul pe care l-ar fi susținut, însă povestește că a schimbat o privire stupefiată cu Michelle Obama și îi ironizează pe aleșii republicani veniți să o salute, amintindu-i unuia că a catalogat-o drept antichristul.

Ea îl atacă dur pe fostul ei rival în alegerile primare Bernie Sanders, căruia-i reproșează agresivitatea de care a dat dovadă în timpul campaniei. Și repetă un sfat al lui Barack Obama: ”nu încerca să fii încrâncenată, ești bunică”. Ea confirmă mai ales analiza pe care a schițat-o în mod public în aceste ultime luni, enumerând factorii care au contribuit la înfrângerea sa: dorința de schimbare, respingerea persoanei sale, misoginia, sentimentul de dezamăgire economică al unei părți a claselor populare albe.

Însă, în opinia sa, Donald Trump a exploatat și ”anxietatea rasială și culturală” a albilor. ”Multora dintre acești alegători le este frică de faptul că oameni de culoare - mai ales afroamericanii, mexicanii și musulmanii - le amenință modul de viață”. Toți acești factori, însă, nu au fost suficienți în ei înșiși. Până la capăt, sondajele au plasat-o în frunte.

“Nenorocul nostru a ajutat Franța”

Hillary Clinton este convinsă, citând analiza site-ului FiveThirtyEight.com, că intervenția directorului FBI James Comey, cu 11 zile înainte de alegeri, a făcut să basculeze o fracțiune a electoratului, în câteva state, către Donald Trump, suficient cât să-i asigure victoria. Comey a redeschis ancheta cu privire la e-mailurile sale din perioada în care era secretar de Stat, după care a închis-o la loc cu două zile înainte de scrutin.

Alături de mesaje interne piratate de Rusia și publicate de WikiLeaks, redeschiderea acestui dosar fierbinte a avut un efect devastator, multiplicat de obsesia, în opinia sa lipsită de măsură, a jurnaliștilor de politică față de acest scandal. ”Adevărata lor problemă este că nu pot să suporte ideea de a-și înfrunta propria lor responsabilitate în alegerea lui Trump”, îi acuză ea, inclusiv pe cei de la New York Times. Ea citează Franța ca exemplu în care piratarea, în ultimul moment, a echipei lui Emmanuel Macron nu a fost acoperită de presă, legea interzicând acest lucru. ”Alegătorii francezi par să fi învățat lecția din greșelile noastre respingând-o pe Le Pen, candidata dreptei pro-Moscova. Mă consolez cu gândul că nenorocul nostru a contribuit la protejarea Franței și altor democrații. Măcar atât”.

Ce preconizează Hillary Clinton în prezent? Ea dă asigurări că nu va candida din nou. ”Dar nu mă voi bosumfla și nici nu voi dispărea. Voi face totul pentru a-i susține pe candidații democrați”, conchide ea, ignorându-i astfel pe democrații care speră să dea, într-o bună zi, pagina Clinton.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.