Internațional

Cum a irosit Theresa May avansul enorm pe care îl avea în sondaje

Ziarul de Vrancea
7 iun 2017 598 vizualizări

Premierul britanic a declanșat alegerile anticipate în speranța că va opține o majoritate parlamentară mai largă, dar riscă să rămână cu mai puține mandate decât avea

Premierul britanic Theresa May a convocat alegerile legislative convinsă că le va câștiga detașat, dar campania electorală i-a scos la lumină slăbiciunile și a costat-o avansul important pe care îl avea în fața laburiștilor, astfel că acum cariera sa politică este în joc, apreciază analiști citați de Time.

Decizia de a convoca alegeri generale părea logică în momentul convocării lor, în luna aprilie. Premierul Theresa May îl depășea cu mult în sondaje pe principalul său rival, liderul Partidului Laburist Jeremy Cobyn. Sondajele creditau Partidul Conservator cu un avans de până la 21% în aprilie în fața celui Laburist. May moștenise, însă, o majoritate de numai 12 mandate când David Cameron s-a retras, după votul pentru Brexit. Chiar și cea mai mică rebeliune în rândul parlamentarilor săi îi putea distruge politicile și putea pune în pericol negocierile pentru ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar. Așa că, deși respinsese în repetate rânduri posibilitatea de a convoca alegeri anticipate, May a decis, în weekendul de Paște, că are nevoie de o majoritate mai clară și un mandat personal – care să îi permit să zdrobească partidele rivale ce puneau sub semnul întrebării planurile sale pentru un “Brexit dur”. Astfel că a decis să ceară avizul populației – o hotărâre care, privind în urmă, pare să fi fost prima fisură în imaginea sa atent construită de guvernare “puternică și stabilă”.

Pe măsură ce alegerile s-au apropiat, cursa a devenit tot mai strânsă și mai dificilă decât își imaginaseră vreodată conservatorii. Într-un sondaj realizat de YouGov pentru The Times, săptămâna trecută, conservatorii aveau un avans de numai cinci puncte procentuale în fața laburiștilor. Iar într-o proiecție YouGov publicată luni, conservatorii erau creditați cu 305 mandate în Parlament, față de 330 câte au în prezent. Laburiștii ar urma să obțină 268 de mandate, față de 261 în prezent.

Dacă studiul se va confirma la urne, va fi un dezastru de proporții pentru conservatori. Deși partidul va rămâne cel mai puternic, May va trebui să facă o coaliție dificilă cu o a treia formațiune, care vrea un Brexit mai blând. Dacă nu va reuși să formeze o alianță, va trebui să încerce să conducă țara cu un guvern minoritar. Încă dinainte de deschiderea urnelor pentru vot, aleșii din Parlament se întreabă unde au greșit conservatorii.

 

Casele bătrânilor, “naționalizate” de stat

 

Opoziția are multe sugestii. Clive Lewis, fost purtătorul de cuvânt al laburiștilor pe probleme de apărare, spune că aroganța lui May a determinat-o să prezinte alegătorilor un program electoral plin de “politici dure și draconice”. Potrivit analiștilor, conservatorii și-au îndepărtat cea mai mare parte a susținătorilor prin programul pentru asigurări sociale. May vrea să introducă un sistem prin care îngrijirea pentru bătrâni va fi plătită de Guvern, cu condiția ca locuințele acestora să poată fi vândute de stat după decesul lor. Propunerea prevede că familia bătrânului poate primi până la 100.000 de lire sterline după vânzarea casei, dar restul, indiferent de sumă, va fi luat de stat. Astfel, dacă o casă valorează un milion de lire sterline. Guvernul ar urma să încaseze 900.000 de lire. Politica, ce a fost numită de critici drept “taxa pe demența senilă”, a generat un val de critici. Într-o tentativă disperată de a repara lucrurile, May a anunțat că va impune o limită privind cât va putea încasa statul la buget din vânzarea casei, fără a preciza, însă, limita. “După taxa pe demența senilă, presa a simțit sânge”, a explicat Lewis. “Alte politici au început să se destrame”, a adăugat el.

Premierul a crezut că experiența sa lungă la Ministerul de Interne reprezintă un atu în fața lui Corbyn, care nu se bucură de popularitate în rândul propriilor săi parlamentari pentru o parte dintre opiniile sale, printre care renunțarea la capacitatea nucleare, dar și pentru că ar fi apropiat de unele organizații teroriste, precum Hamas. Însă atentatele de la Londra și Manchester, din martie, mai și iunie, au adus securitatea în prim-plan înainte de alegeri. Criticii au atras, însă, atenția că, în perioada în care May a fost ministru de Interne, numărul polițiștilor a scăzut an de an. Corbyn a profitat de ocazie pentru a relua promisiunea sa de a recruta 10.000 de ofițeri noi, dacă va câștiga alegerile.

 

Corbyn, neașteptat de bun

 

Cu excepția unei singure greșeli semnificative în campanie, când nu a putut estima cost al planurilor laburiștilor de a oferi îngrijire gratuită pentru copiii de doi ani din țară, Corbyn a desfășurat o campanie impecabilă, potrivit The Times. “Jeremy Corbyn a depășit așteptările oamenilor, care erau foarte scăzute”, a spus un politician laburist citat sub acoperirea anonimatului. “Apărând la televizor și radio, oamenii și-au dat seama că nu este atât de rău”, a adăugat el.

Un membru al Guvernului, citat sub acoperirea anonimatului, a admis că laburiștii au reușit întotdeauna să își aducă la urne electoratul de bază, în timp ce conservatorii nu. Cu toate acestea, aceeași sursă insistă că orice creștere a majorității partidului o va “consolida” pe May, indiferent cât de mică va fi.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.