Internațional

Culmea ipocriziei: Trump cere Iranului să oprească finanțarea “teroriștilor”

Ziarul de Vrancea
22 mai 2017 664 vizualizări

După ce a semnat contracte imense de înarmare a Arabiei Saudite, principalul susținător din umbră al mișcărilor radicale sunnite, președintele american bate obrazul Teheranului

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat ieri după-amiază că iranienii trebuie să pună capăt în mod imediat sprijinului militar și financiar acordat ”milițiilor și teroriștilor”. De asemenea, miliardarul american a reiterat că iranienii nu vor primi niciodată permisiunea de a deține arme nucleare. ”Statele Unite și Israel pot să declare cu o singură voce că nu trebuie să permită niciodată Iranului să dețină arme nucleare - absolut niciodată - și iranienii trebuie să înceteze finanțarea mortală, antrenarea și echiparea teroriștilor și a milițiilor, trebuie să înceteze imediat”, a declarat președintele american într-o conferință de presă comună cu omologul său israelian de la Ierusalim.

Washingtonul cataloghează Republica Islamică drept un ”stat sponsor al terorismului”, acuzând în special susținerea arătată de milițiile iraniene pentru regimul președintelui Bashar al-Assad, dar și pentru rebelii houthi din Yemen, care luptă împotriva forțelor guvernamentale sprijinite de raidurile lansate de Arabia Saudită.

 

Din Arabia Saudită în Israel

 

Președintele Trump a aterizat ieri, în jurul prânzului, la Tel Aviv, unde a venit direct din Arabia Saudită. A fost prima cursă directă din istorie între statul musulman și cel evreu, potrivit presei internaționale. El a fost întâmpinat de către premierul Benjamin Netanyahu înainte de a pleca cu un elicopter guvernamental spre Ierusalim. Altfel, președintele american a precizat că s-a simțit încurajat de conversațiile purtate cu liderii musulmani de la un summit regional din Riad. ”Mulți și-au exprimat dorința de a ajuta să punem capăt terorismului și a radicalizării. Multe națiuni musulmane au început deja să ia măsuri pentru a duce la capăt acest angajament. Există o radicalizare în creștere printre vecinii arabi, care împărtășesc cauza de a respinge amenințarea reprezentată de Iran”, a spus președintele republican. Presa de peste Ocean a remarcat schimbarea de retorică a Casei Albe în privința rivalității istorice dintre Iran (stat majoritar șiit) și Arabia Saudită (principalul promotor al sunnismul în lumea musulmană). Dacă Barrack Obama a încercat o deschidere față de regimul moderat de la Teheran, administrația Trump a întors armele și sprijină în mod deschis Riadul. De menționat că principalele organizații teroriste islamice, inclusiv ISIS, provin din statele cu majoritate sunnită și sunt finanțate, mai mult sau mai puțin la vedere, de Arabia Saudită.

 

Iranul acuză SUA de înarmarea unor "teroriști periculoși"

 

De altfel, Iranul a acuzat ieri Statele Unite că vând arme unor "teroriști periculoși" din Orientul Mijlociu și că propagă "iranofobia" pentru a încuraja statele arabe să cumpere arme. "America revigorează teroriștii în regiune prin intermediul unor politici ostile", a declarat la televiziunea de stat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Qassemi, la o zi după ce Donald Trump a semnat un acord de vânzări de arme către Arabia Saudită și a identificat Iranul ca sursă de sprijin pentru militanți. "America ar trebui să stopeze vânzarea de arme către teroriști periculoși", a adăugat același purtător de cuvânt. "Încă o dată, prin afirmațiile sale repetitive și nefondate la adresa Iranului, președintele american a încercat să încurajeze țările din regiune să cumpere mai multe arme prin propagarea iranofobiei", a insistat Bahram Qassemi, în contextul în care, SUA și Arabia Saudită au semnat un contract de vânzări de arme în valoare de 110 miliarde de dolari. Purtătorul de cuvânt al MAE iranian a mai spus că SUA și aliații lor "ar trebui să știe că Iranul este o țară democratică, stabilă și puternică" și că ea promovează "pacea, buna vecinătate și crearea unei lumi opuse violenței și extremismului".

 

Arabii promit 100 de milioane de dolari unui fond propus de Ivanka Trump

 

Fondul Femeilor Antreprenoare, un proiect propus de Ivanka Trump, fiica președintelui american, a obținut duminică, în a doua zi a primei vizite în străinătate a miliardarului republican, în Arabia Saudită, angajamente de finanțare în valoare de 100 de milioane de dolari din partea Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite (EAU), în vederea ajutorării femeilor din orientul Mijlociu. Ivanka și-a prezentat această idee luna trecută, la Berlin. Fondul care urmează să fie gestionat de către Banca Mondială (BM) și nu de către Ivanka Trump, vizează să le ofere femeilor antreprenoare un ajutor financiar sub formă de capital și acces la rețele și piețe financiare, un lucru despre care fiica președintelui afirmă că va fi important pentru femei.

Însă Arabia Saudită impune restricții dure drepturilor femeilor și participării lor la societate, inclusiv să șofeze sau în chestiuni financiare. Înființarea unui astfel de fond, care solicită donații din partea unor asemenea țări și care este promovat de fiica lui Trump, una dintre consilierii săi apropiați, ar putea să conducă la acuzarea tatălui ei de ipocrizie și la o paralelă cu Clinton Foundation, pe care l-a denunțat pe când era candidat, comentează CNN.

 

 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.