Internațional

Cu ocazia marcării a 64 de ani de la “Victorie” Nord-coreenii îi aduc un omagiu lui Kim Il-sung la Phenian

Ziarul de Vrancea
27 iul 2017 721 vizualizări

Nord-coreeni au venit ieri, în pofida traiului pe care-l duc, la mausoleul fondatorului regimului Kim Il-sung, cu ocazia marcării sfârșitului războiului, având grijă să lase deoparte umbrela înainte să se încline respectuos, relatează AFP.

Unii analiști din străinate se tem că Phenianul ar putea să profite ca pretext de această dată simbolică - numită “Ziua Victoriei” de către nord-coreeni - și să efectueze un nou tir de rachetă, la doar câteva săptămâni după prima lansare cu succes a unei rachete intercontinentale. Însă nu a avut loc vreun asemenea test, cel puțin până joi după-amiaza.

La Phenian s-a dat zi liberă pentru ca populația să se ducă să omagieze dinastia familială care conduce țara de decenii. “Țara noastră învinge întotdeauna pentru că noi avem cei mai buni lideri din lume”, declară Hong Yong-dok, care a venit împreună cu fiicele sale la Palatul Soarelui Kumsusan, unde se află corpurile celor doi primi lideri ai Coreei de Nord, bunicul și tatăl actualului lider Kim Jong-un.

Coreenii au suferit din cauza “imperialiștilor americani de mult”, declară el pentru AFP. “Inclusiv părinții mei au fost uciși de ei în timpul Războiului Coreei. Astfel trebuie să-i învățăm pe urmașii noștri să se răzbune pe imperialiștii americani”.

Data de 17 iulie este ziua în care, în 1953, a fost semnat armistițiul între Coreea de Nord, China și forțele ONU susținute de Statele Unite care a pus capăt luptelor armate ce au început înainte cu trei ani.

“Mi-e dor de ei mereu”

Coreea de Nord se consideră oficial învingătoarea unui conflict pe care l-a numit Războiul de eliberare a patriei. Însă nu s-a încheiat vreun tratat de pace.

Iar dinastia Kim nu a renunțat vreodată la politica ei foarte militaristă, consolidată și mai mult odată cu preluarea puterii de către Kim Jong-un în 2011, care a accelerat programele vizând să dezvolte o rwchetă intercontinentală capabilă să poarte focul nuclear pe teritoriul american.

În Palatul Soarelui Kumsusan sunt expuse corpurile îmbălsămate ale lui Kim Il-Sung și Kim Jong-il. Tatăl și fiul sunt expuși în săli distrincte, păzite de militari. Iar joi, un val neîntrerupt de vizitatori defilează și se înclină - de trei ori - în fața cutiilor acoperite cu sticlă. “Am fost emoționată până la lacrimi atunci când m-am întâlnit cu marii lideri”, mărturisește după vizită Ri Sun-gyong, în vârstă de 71 de ani, cu vocea tremurătoare. “Mi-e dor de ei mereu”.

Nord-coreeni își exprimă de obicei, în fața presei străine, doar sentimentele aprobate de către regim. Tensiunile au crescut în ultimele luni, din cauza accelerării programelor nuclear și balistic, interzise Phenianului, vizat de numeroase rezoluții internaționale ce prevăd sancțiuni.

Presa a publicat joi un editorial în care afirmă că “ruina finală” este “deja pecetluită” Statelor Unite, care au doar o soluție. “Să renunțe la politica anacronică față de RPDC, să îngenuncheze și să prezinte scuze armatei și poporului ei”.

Decedat în 1994, Kim Il-sung rămâne Președintele etern al Republicii Populare și Democratice Coreea (RPDC), iar Kim Jong-il, mort în 2011, este secretarul general etern al Partidului Muncitorilor.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.