Internațional

Corbii plănuiesc activități din viitor, într-un mod similar oamenilor

Ziarul de Vrancea
17 iul 2017 576 vizualizări

Noi experimente au arătat că aceste păsări renunță de bunăvoie la o recompensă imediată pentru a beneficia de una mai bună în viitor

Corbii excelează prin inteligență, acest lucru nemaifiind o noutate, însă o cercetare efectuată recent a demonstrat că aceste păsări sunt capabile să își facă planuri de viitor, așa cum procedează oamenii. Experimentele realizate de o echipă de oameni de știință din Suedia au relevat că aceste păsări pot plănui din timp anumite tipuri de evenimente și că renunță de bunăvoie la o recompensă imediată pentru a beneficia de una mai bună în viitor. Acest tip de planificare a fost considerată în trecut o capacitate specifică oamenilor și maimuțelor mari, se precizează în studiul publicat la sfârșitul săptămânii trecute în jurnalul american ''Science''. Anterior, corbii și alți membri ai familiei corvide au demonstrat în cadrul experimentelor că sunt capabili să depoziteze alimente pentru a le consuma mai târziu. Însă unii oameni de știință au considerat că acest comportament este diferit de modul de planificare manifestat de maimuțe susținând că nu este decât o adaptare specifică acumulării de hrană. În cadrul studiului recent, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au provocat corbii să rezolve sarcini prin activități cu care nu se confruntă în sălbăticie, precum utilizarea uneltelor și trocul.

Mai întâi, corbii au fost dresați să dea drumul unei unelte rudimentare, precum o pietricică, printr-un tub opac într-o cutie tip puzzle, acest fapt declanșând eliberarea unei recompense printr-o deschizătură din partea de jos a recipientului. Ulterior, cutia și piatra au fost îndepărtate. O oră mai târziu, corbii primeau o pietricică și mai multe obiecte menite să le distragă atenția, precum o rotiță din lemn, o bilă de lemn, o țeavă de metal și o mașinuță de jucărie. Cincisprezece minute mai târziu păsărilor le era prezentată din nou cutia. Aproape toți corbii au optat pentru pietricică, iar după ce le era prezentată cutia foloseau această unealtă pentru a deschide sertarul recipientului, rata de succes fiind de 86%. Oamenii de știință au repetat experimentul după un interval de 17 ore oferindu-le corbilor din nou cutia, iar rata de succes a fost de 88,8%. O rată ridicată de succes a fost înregistrată în cadrul unor experimente similare în care corbii au ales un obiect pe care mai apoi l-au dat la schimb pentru recompensă.

Chiar și atunci când corbii știau că trocul avea să aibă loc a doua zi, ei alegeau și stocau obiectele pe care le puteau oferi la schimb. ''Pentru a putea rezolva asemenea sarcini sunt necesare abilități cognitive care acționează concertat, cum ar fi capacități inhibante și diverse tipuri de memorie'', a explicat într-un comunicat autorul studiului, Mathias Osvath, profesor asociat de zoologie cognitivă la universitatea amintită.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.