Internațional

Cine este ”Primă Doamnă” a Coreii de Nord

Corneliu Condurache
19 apr 2018 1983 vizualizări

înainte de cele două summituri cu SUA și Coreea de Sud, Kim Jong Un și-a numit soția “Prima Doamnă”, un titlu folosit în premieră n promovarea lui Ri Sol Ju este o strategie de marketing, susțin experții internaționali n femeia are 29 de ani, provine dintr-o familie obișnuită, dar a prins gustul hainelor de lux

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a decernat soției sale Ri Sol Ju, titlul de ”Primă Doamnă”, o ridicare în rang notabilă înaintea celor două summituri succesive cu Coreea de Sud și Statele Unite, subliniază analiști. Presa oficială nord-coreeană a relatat o ieșire, prezentând-o pe Ri Sol Ju drept o ”Primă Doamnă respectată”. Este pentru prima oară în 40 de ani când este folosită această formulă, însoțită de un adjectiv rezervat de obicei liderilor.Prezentatoarea-vedetă nord-coreeană Ri Chun Hee, căreia-i revine adesea onoarea de a anunța știrile importante, a menționat evenimentul la televiziune, ceea ce-i consolidează și mai mult rangul.O figură elegantă, purtând haine roz, Ri era însoțită de odficiali nord-coreeni de rang înalt, prezenți de obicei alături de Kim Jong Un, între care și sora sa mai mică Yo Jong.

Un “stat normal”

Această fostă cântăreață este considerată de către specialiști drept o femeie influentă, însă juca un rol limitat de soție șic a liderului unei Corei de Nord profund patriarhale. Potrivit unor analiști, se pare că ridicarea sa în rang face parte din eforturile țării de a părea drept un ”stat normal” înaintea summiturilor cu președintele sud-coreean Moon Jae-in și omologul săiu american Donald Trump. Este vorba totodată despre atribuirea aceluiași titlu ca cel al soțiilor lor, Kim Jung-sook și Melania. ”Promovarea lui Ri Sol Ju este strategia de marketing cea mai eficientă”, comentează An Chan-il, un transfug nord-coreean și cercetător la Institutul Mondial de Studii Nord-coreene.

Traumatism matern

”Summitul va avea loc între egali. Dacă Melania va fi prezentă, Ri va fi prezentă”, declară An pentru AFP. El relevă că ea l-a însoțit pe soțul său la Beijing, lune trecută, în prima sa vizită în străinătate de când a preluat puterea la sfârșitul lui 2011.Presa oficială o prezenta până acum pe Ri drept ”tovarășa”.Apelativul ”Prima Doamnă” a fost rezervat ultima lui Kim Song Ae, a doua soție a fondatorului Coreei de Nord Kim Il Sung, în 1974.Personajul lui Ri rămâne relativ misterios. Ea ar avea 29 de ani și trei copii, cel puțin o fată, cu soțul ei. Potrivit serviciilor sud-coreene de informații, ea provine dintr-o familie obișnuită. Tatăl său ar fi profesor, iar mama sa medic. O fostă membră a orchestrei Unhasu, ea a urmat, potrivit presei, studii muzicale în China. Ea a făcut parte din echipa de majorete trimisă în Sud, în 2005, la o competiție sportivă internațională. În această țară devastată de o sărăcie cronică, ea este cunoscută prin gustul său pentru lumea modei și poartă haine de lux. Ea a fost văzută purtând ceea ce părea să fie o poșetă marca Christian Dior. Unii analiști cred că Kim a dorit să-i consolideze statutul din cauza marginalizării mamei sale, Ko Yong Hui. O coreeană din Japonia, ea a avut trei copii cu tatăl și predecsorul lui Kim Jong Un, Kim Jong Il. Însă în cei 28 de ani de căsătorie, ea a fost împinsă în culise. Ko Yong Hui a murit în 2004, de un cancer la sân, potrivit presei. Ea a fost îngrijită la Paris, iar trupul său a fost repatriat în secret la Phenian.

Emisar olimpic

Abia în 2012 a primit dreptul la un mormânt, după ce s-a instalat la putere Kim. ”Eu cred că traumatismul lui Kim, de a-și fi văzut mama trăind în umbră este un factor”, consideră Shin Beom-chul, un analist la Institutul Asan pentru Studii Politice. ”Asta a putut să-l motiveze să-i ridice statutul soției sale”. Spre deosebire de tatăl și de bunicul săi, Kim Jong Un este însoțit adesea de femei din viața sa, în principal Ri și Yo Jong. În trecut, soțiile sau surorile liderilor erau văzute arareori în public. Kim și-a trimis sora la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă organizate în Sud, pentru a conduce o ofensivă de șarm. Defunctul său tată era cunoscut prin natura sa rezervată și înclinația de a nu-și reține vorbele. Jong Un, al cărui regim este acuzat de abuzuri generalizate ale drepturilor omului, cultivă o imagine mai abordabilă și informală. Căsătoria sa pare, de asemenea, diferită. Într-o întâlnire cu o delegație sud-coreeană la Phenian, Ri a vorbit despre ”soțul său”, referindu-se la numărul unu nord-coreean. Ea a chicotit și aplaudat atunci când un sud-coreean i-a sugerat să nu mai fumeze, potrivit cotidianului japonez Asahi Shimbun.

Trump averizează că va abandona întâlnirea cu Kim Jong Un dacă nu va fi ”fructuoasă”

Președintele american Donald Trump s-a arătat foarte încrezător cu privire la spectaculosul început de dialog cu Coreea de Nord, însă a avertizat că nu va ezita să abandoneze întâlnirea fără precedent prevăzută cu Kim Jong Un în cazul în care nu va fi ”fructuoasă”. ”O cale promițătoare este deschisă Coreei de Nord dacă va realiza o denuclearizare completă, verificabilă și ireversibilă”, a declarat Donald Trump. Însă, avertizat el, Kim Jong Un trebuie să fie serios în angajamentele sale. ”Dacă eu cred că această întâlnire nu va fi frucutoasă, nu ne vom duce acolo. Dacă întâlnirea, atunci când voi fi acolo, nu este fructuoasă, o voi părăsi respectuos”, a declarat președintele american.El s-a exprimat la Mar-a-Lago, reședința sa de lux din Florida, într-o conferință de presă comună cu invitatul său, premierul japonez Shinzo Abe. Alt actor-cheie al dosarului nord-coreean, Abe a fost în parte eclipsat după destinderea anunțată în februarie între Seul și Phenian, urmat de anunțul-șoc al lui Donald Trump, pe 8 martie, că acceptă o invitație să se întâlnească cu Kim Jong Un. ”Situația Coreei de Nord, după decizia decisivă a președintelui Trump cu privire la primul summit SUA-Coreea de Nord se află la o cotitură istorică”, a subliniat Shinzo Abe în japoneză, potrivit traducătorului Casei Albe.Afișându-se ca prieteni, cei doi lideri au petrecut două zile la Mar-a-Lago, iar în agendă au fost discuții politice, dar și momente de destindere - o partidă de golf, o pasiune comună.Donald Trump s-a felicitat anterior, miercuri, de rezultatele unei întâlniri secrete a șefului CIA cu Kim Jong Un la Phenian.Mike Pompeo, unul dintre oficialii cei mai apropiați președintelui american, s-a dus în capitala nord-coreană în weekendul Paștelui.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.