Internațional

Cinci lucruri de știut despre Mișcarea Cinci Stele

Ziarul de Vrancea
4 mar 2018 768 vizualizări

Italienii și-au ales duminică parlamentarii și au oferit Mișcării Cinci Stele (M5S, antisistem, populiști) poziția de cel mai important partid din țară, potrivit datelor disponibile, scrie AFP, care prezintă succint formațiunea.

1.M5S se află la conducerea câtorva orașe mari din Italia, primul fiind Roma, dar conduce și Torino sai Livorno.

Mișcarea - condusă în prezent de Luigi Di Maio, în vârstă de 31 de ani (foto) - nu a reușit însă niciodată, până în prezent, să obțină victoria într-o regiune sau să domine Parlamentul, în pofida rezultatelor bune pe care le-a obținut în alegerile legislative trecute, în 2013.

2.M5S a intrat în Parlament în 2013 cu 109 deputați și 54 de senatori. La ieșire, în 2018, ea are 88 de deputați și 35 de senatori - aleșii lipsă părăsind partidul pentru că au ales să o facă sau pentru că au fost dați afară. În alegerile legislative din 2018, aproximativ zece membri M5S au anunțat deja că vor părăsi partidul, după eventuala lor alegere, din diverse motive.

Unii au fost prinși după ce și-au falsificat rambursări ale salariului de parlamentar, pe care s-au angajat să le dea unor IMM-uri, alții au uitat să spună că sunt francmasoni.

3.Programul M5S a evoluat în ultimele luni, odată cu apropierea alegerilor.

Astfel, unul dintre punctele-cheie ale M5S până acum câteva luni era un referendum pe tema ieșirii din zona euro. De-acum, reprezentantul prezentat de formațiune în vederea preluării sectorului economic dă asigurări că nici pomeneală de așa ceva. Numeroase atacuri la adresa Uniunii Europene (UE) au lăsat loc tăcerii. Europa nu figurează în programul oficial M5S în aceste alegeri legislative.

Totul a plecat dintr-o glumă

4.M5S este votată implicit, recunosc unii alegători și aleși ai formațiunii. Potrivit expertului în sondaje Antonio Noto, oameniii votează cu M5S mai mult ”pentru a da o palmă partidului lor politic de referință” decât din convingere. ”Da, am fost aleși un pic implicit și de asemenea din cauza unui puternic absenteism, pentru că a existat o mare deziluzie”, a recunoscut recent Michel Barbet, membru M5S și primar la Guidonia, unoraș cu 90.000 de locuitori, situat în apropiere de Roma.

5.Comediantul Beppe Grillo a înființat M5S în 2009, iar cu ajutorul blogului său - cel mai citit din Italia - a sedus numeroși italieni, mai ales tineri. Ieșirile sale din lumea spectacolului datează din 2007, odată cu organizarea unor manifestații masive contra clasei politice intitulate "Vaffanculo Day". Mișcarea și-a afirmat originalitatea pledând în favoarea unei democrații participative și folosirea Internetului în adoptarea programului sau alegerea candidaților în alegeri.

Berlusconi își face revenirea în politică, dar pierde leadershipul dreptei

Silvio Berlusconi, ai cărui ultimi 25 de ani de revenire în politică se confundă cu istoria Italiei, a pierdut duminică, pentru prima oară, leadershipul dreptei, scrie AFP. Coaliția dreapta/extrema dreaptă s-a clasat prima cu 37% din voturi exprimate, însă cu doar 13,5% dintre aceste sufragii, partidul său, Forza Italia (FI, centru-dreapta), se află de-acum în urma Ligii (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, o formațiune eurosceptică și antisistem. Iar Il Cavaliere nu mai face cărțile. ”Am fost pedepsiți pentru că nu m-am putut prezenta personal”, le-a spus duminică bătrânul magnat media colaboratorilor săi, potrivit presei. ”Acesta este sfârșitul epocii lui Silvio Berlusconi”, scrie cotidianul La Repubblica, care l-a îngropat eronat în mai multe rânduri. Cel care s-a prezentat Bruxellesului drept singurul bastion împotriva populiștilor și forțelor antieuro și-a pierdut, așadar, pariul. În pofida scandalurilor, gafelor legendare și proceselor lanț, fostul șef al Guvernului a reușit însă o revenire vulcanică în prim-planul scenei politice, la vârsta de 81 de ani, în pofida unei operații pe cord anul trecut. Zâmbetul ”caimanului”, una dintre poreclele sale, s-a mai ofilit, iar operațiile de lifting au lăsat urme de fața machiată ”gros, ca parchetul”, potrivit unui editorialist de la La Repubblica.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.