Internațional

Cercetătorii au descoperit în Piramida lui Keops un spațiu de mărimea unui avion de pasageri

Ziarul de Vrancea
2 nov 2017 721 vizualizări

Oamenii de știință au anunțat ieri că au descoperit după 4.500 de ani, în mijlocul Piramidei lui Keops din Egipt, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, un spațiu enorm de mărimea unui avion de pasageri, descoperire pe care nimeni nu a prevăzut-o.

Această cavitate este "atât de mare", este cât "un avion de 200 de locuri în mijlocul piramidei", a explicat Mehdi Tayoubi, co-director al proiectului ScanPyramids care s-a aflat la originea descoperirii. De la sfârșitul anului 2015, misiunea care reunește cercetători egipteni, francezi, canadieni și japonezi a cercetat interiorul piramidei folosind tehnologii noninvazive, care permit să vezi în interorul monumentelor pentru a afla mai multe despre cum au fost construite. Monumentul funerar, de 139 de metri înălțime și 230 de metri lărgime, se află pe platoul Giza, la marginea orașului Cairo, lângă Sfinx, piramida lui Khafra și Menkaura. "Există multe teorii despre existența unor eventuale camere secrete în piramidă. Dar niciuna dintre ele nu a prezis existența a ceva atât de mare", a spus Tayoubi. Potrivit studiului publicat ieri în revista Nature, "marele vid", așa cum au ales cercetătorii să-l numească, este lung de cel puțin 30 de metri și 9 metri înălțime, având caracteristici similare cu cele din marea galerie, cea mai mare sală cunoscută din piramidă. Acest spațiu se află la 40-50 de metri de camera reginei, în mijlocul monumentului.  "Marele vid" este complet închis, nimic nu a fost atins de la construcția piramidei. Este o descoperire foarte entuziastă", a notat Kunihiro Morishima de la Universitatea Nagoya din Japonia, partener al misiunii ScanPyramids. Faraonii din Egiptul antic au construit acest monument funerar pentru ei, pentru a adăposti sarcofagele cu mumii îmbălsămate și încărcate cu tot ce era necesar pentru viața de după moarte - mâncare, haine și bijuterii. Echipa de cercetători a folosit o tehnică cu particule cosmice, numită "cosmic-ray muon radiography", care le-a permis să vizualizeze toate goluri cunoscute și necunoscute din piramidă fără să atingă o singură piatră. "Nu putem ști dacă vidul conține artefacte, căci este prea mic pentru a fi detectate cu acest tip de imagini", a precizat  Kunihiro Morishima, coautor al studiului. Cercetătorii nu au mai multe informații despre rolul spațiului descoperit. Ar putea fi "o succesiune de camere adăugate unele în altele, un enorm culoar orizontal, o a doua galerie mare... multe ipoteze sunt posibile", a mărturisit Mehdi Tayoubi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.