Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cercetători: Adolescența se termină la 24 de ani

Ziarul de Vrancea
24 ian 2018 662 vizualizări

Adolescența începe la vârsta de zece ani și se termină la 24 de ani, este concluzia unui studiu publicat recent în revista The Lancet.

Pe de o parte, durata studiilor s-a mărit, iar pe de altă parte, momentul căsătoriei și cel al nașterii primului copil au fost amânate, suficiente argumente pentru a da peste cap viziunea noastră tradițională despre adolescență, consideră oamenii de știință. Este ''esențial să recunoaștem această evoluție'', spun autorii studiului din Lancet Child & Adolescent Health. Debutul pubertății este considerat momentul în care partea encefalului cunoscută sub denumirea de hipotalamus începe să producă un hormon care activează glandele pituitare și cele genitale. Acest fenomen se produce în jurul vârstei de 14 ani, dar odată cu îmbunătățirea condițiilor de viață și a alimentației în numeroase țări dezvoltate, vârsta tinde să scadă spre zece ani.

S-a constatat, de asemenea, că în anumite țări industrializate, precum Marea Britanie, vârsta medie a fetelor la prima menstruație a scăzut cu patru ani în cursul ultimilor 150 de ani. Cea mai mare parte a fetelor britanice, spre exemplu, au prima menstruația în jurul vârstei de 12 sau 13 ani.

Ca argument pentru prelungirea adolescenței, cercetătorii scot în evidență caracteristicile creierului, care continuă să evolueze și după vârsta de 20 de ani, iar un număr mare de tineri nu au încă măsele de minte înainte de 25 de ani.

Recunoașterea faptului că tinerii rămân adolescenți chiar și după 19 ani, duce la concluzia că aceștia au nevoie de sprijin mai mult timp. ''Cu toate că numeroase drepturi juridice încep la 18 ani, responsabilitățile vieții de adult sosesc în general mai târziu'', estimează Susan Sawyer, directoarea centrului pentru sănătatea adolescenților de la Royal Children's Hospital din Melbourne, autoarea principală a studiului.

A-i închide pe adolescenți între două vârste poate părea arbitrar, dar ''corespunde mai bine realității decât definiția pe care o aveam până în prezent'', mai spune Susan Sawyer.

De aceeași părere este și profesorul Russell Viner, președintele ales al Colegiului regal de pediatrie și pentru sănătatea copiilor, care reamintește că, în Marea Britanie, ''vârsta medie pentru a devenit independent este acum în jur de 25 de ani pentru bărbați și femei''.

Pe de altă parte, Jan Macvarish, sociolog la Universitatea Kent, avertizează asupra revizuirii definiției adolescenței: ''Tinerii știu mai bine să se pregătească pentru așteptările societății decât înainte'', amintește cercetătorul care crede că îi infantilizăm prea mult pe viitorii adulți.

Pentagonul a finanțat forțe afgane acuzate de încălcarea drepturilor omului

Pentagonul a finanțat forțe de securitate afgane deși responsabili americani știau că membri ai acestor unități au încălcat drepturile omului, se arată într-un raport prezentat în iunie 2017 în Congres și declasificat marți. În raportul Sigar se afirmă că Pentagonul a încălcat de mai multe ori regula "Leahy Laws", potrivit căreia nu pot fi susținute forțe de securitate străine dacă există informații credibile privind încălcarea drepturilor omului. Astfel, 12 unități de securitate afgane au fost implicate în încălcări ale drepturilor omului în 2013 însă au primit finanțare americană datorită unei "clauze derogatorii", folosită și pentru alte unități în 2014.

Ministerul american al Apărării și Departamentul de Stat au "avut confirmarea că unități ale forțelor de securitate afgane au comis încălcări flagrante ale drepturilor omului", se arată în raport. Pentagonul a răspuns că autorii raportului nu au ținut cont de "provocările pe care le-au avut de confruntat forțele americane pentru a beneficia de sprijinul forțelor de securitate afgane".

La 12 iunie 2017, 2.106 de responsabili americani se ocupau de 75 de cazuri de încălcare a drepturilor omului, între care torturarea prizonierilor și agresiuni sexuale contra copiilor.

Copiii sunt victime în Afganistan a "bacha bazi" (jocuri de băieți), o practică pedofilă existentă în poliție, prin care băieți răpiți sunt machiați și îmbrăcați în haine de femei pentru a dansa sau a deveni sclavi sexuali. "Amploarea agresiunilor sexuale comise de forțele de securitate afgane contra copiilor nu va fi niciodată cunoscută", se arată în raportul Sigar

Papa Francisc denunță fenomenul "fake news"

Papa Francisc i-a invitat ieri pe jurnaliști și pe cei care folosesc rețele sociale să denunțe "fake news" (știrile false - n.r) care duc la divizare servind intereselor politice și economice, scrie AFP. În luna septembrie 2017, Suveranul Pontif a anunțat pe Twitter că tema viitoarei Zile Mondiale a Comunicațiilor Sociale va fi lupta împotriva falselor informații, sub titlul "adevăraul vă va elibera", formulă din Evanghelia după Ioan.  Această Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, instituită după Conciliul Vatican II, va fi celebrată pe 13 mai. Tema sa va fi oficial comunicată pe 24 februarie, ziua Sfântului Francis de Sales, patronul jurnaliștilor.  "Fake news" duc la "aroganță" și la "ură", scrie Papa într-un document făcut public miercuri. "A difuza știri false poate viza anumite obiective, a influența decizii politice și a servi interese economice", a adăugat Suveranul Pontif, care promovează un "jurnalism al păcii" și condamnă "manipulările pe rețelele de socializare" prin "tactica șarpelui". Jurnalismul "nu este doar o meserie, este o misiune", a continuat șeful Bisericii Catolice.

O localitate din Republica Moldova a votat unirea cu România

O localitate din nordul Republicii Moldova a votat o Declarație de unire cu România, semnatarii acesteia exprimându-și bucuria de a sărbători împreună cu românii de pretutindeni Centenarul Marii Uniri și "adeziunea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc”.

În documentul adoptat marți 23 ianuarie de primarul comunei Parcova din raionul Edineț, Marcel Snegur, și de consilierii locali, transmis de Platforma Unionistă "Acțiunea 2012", se arată că "în numele locuitorilor Moldovei răsăritene în general și al cetățenilor satelor Parcova și Fântâna Albă în particular, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna, Consiliul Local al comunei Parcova, raionul Edineț, decide unirea cu țara-Mamă, România”. Semnatarii Declarației își exprimă bucuria de a sărbători împreună cu românii de pretutindeni Centenarul Marii Uniri și "adeziunea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc”.

Turcia anunță că a ucis peste 260 de luptători kurzi și islamiști în Siria

Armata turcă a comunicat că operațiunea militară pe care o desfășoară de patru zile în regiunea Afrin din Siria s-a soldat până acum cu moartea a cel puțin 260 de luptători din milițiile kurde YPG și din forțele Statului Islamic, informează Reuters.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că intervenția turcă în Siria se va extinde în curând și la Manbij. El a cerut Statelor Unite să nu mai sprijine YPG , iar marți seara a discutat despre criza din Siria cu omologul său american, secretarul de stat Rex Tillerson, cu ocazia unei conferințe la Paris.

Prin secretarul apărării, Jim Mattis, Statele Unite au avertizat că operațiunile Turciei în Siria îngreunează eforturile împotriva Statului Islamic. Ankara consideră însă că YPG are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inclus pe lista organizațiilor teroriste atât de Turcia, cât și de UE și de SUA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.