Internațional

Cel mai sângeros atac armat din istoria Americii

Ziarul de Vrancea
2 oct 2017 725 vizualizări

Cel puțin 50 de persoane au murit și alte peste 400 au fost rănit după ce un bărbat în vârstă a deschis focul la întâmplare, de la etajul hotelului, înspre zecile de mii de spectatori ai unui concert în aer liber

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise, iar alte peste 400 au fost rănite în atacul armat în masă de la Las Vegas, a anunțat ieri, șeriful Joe Lombardo.

Stephen Craig Paddock, în vârstă de 64 de ani, presupusul autor al atacului armat, a fost găsit mort într-o cameră de hotel în care se aflau zece arme de foc. Autoritățile au anunțat că Paddock s-a sinucis după atac.

Până la închiderea ediției, poliția nu stabilise încă mobilul atacului. Paddock s-a cazat la hotelul cazinou Mandalay Bay din Las Vegas pe 28 septembrie. Fratele lui, Eric Paddock, s-a declarat, într-un scurt interviu acordat ziarului Orlando Sentinel, ”complet stupefiat”. El a spus că nu poate să înțeleagă ce s-a întâmplat.

Starul country Jason Aldean concerta duminică seara, la sfârșitul Festivalului Route 91 Harvest, în momentul în care atacatorul a deschis focul de la etajul 32 al hotelului cazinou Mandalay Bay. Acesta este cel mai sângeros atac armat în masă comis în istoria modernă a Statelor Unite.

La Washington, un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă, David Lapan, a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter, că departamentul nu deține ”vreo informație care să arate vreo amenințare specifică credibilă implicând alte locuri în țară”. Șeriful a declarat că el crede că autorul atacului este un ”lup singuratic”.

Cântărețul de country Jason Aldean se afla în toiul concertului în momentul în care a început să plouă cu gloanțe asupra spectatorilor.

Un român, printre răniți

Un român se află printre persoanele rănite în urma atacului armat. Mama tânărului în vârstă de aproape 24 de ani, rănit în atac, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care îi roagă pe oameni să se roage pentru fiul său, Luca. „Nu postez lucruri personale pe Facebook, dar chiar am nevoie de ajutor. Vă rog să vă rugați pentru fiul meu care a fost împușcat în timpul atacului din Las Vegas. Chiar în aceste momente se află într-o stare critică în sala de operații și ar aprecia toate rugăciunile voastre”, este mesajul femeii, însoțit de o fotografie cu fiul său pe patul de spital, intubat. Potrivit informațiilor de pe pagina sa de Facebook, mama tânărului ar lucra în același hotel în care a fost cazat și autorul atacului.

Martor: Am crezut că sunt focuri de artificii

Jucătoarea britanică de tenis Laura Robson se afla la Las Vegas în timpul atacului. "Am crezut că sunt focuri de aritificii. Suntem în stare de șoc", a scris sportiva pe rețelele de socializare. "Sun bine. Am fost chiar acolo...am crezut că e un foc de artificii, apoi lumea a început să alerge. A fost înfiorător. Prietenul meu se afla mai departe și a ajutat răniții. Suntem în stare de șoc", a scris Robson pe Instagram. Robson, în vârstă de 23 de ani, a jucat săptămâna trecut la un turneul ITF în California.

Cum s-au folosit rușii de referendumul din Catalonia

n rețelele online pro-Kremlin au explodat în sprijinul separatismului catalan, observă presa iberică n 2,26 de milioane de catalani, din cei 5,3 cu drept de vot, s-au pronunțat pentru independență

Mașinăria rusă de influențare a opiniei publice și-a intensificat masiv activitatea în social media, în ultimele ore înainte să înceapă referendumul de duminică pentru independență regiunii Catalonia, referendum considerat ilegal de guvernul de la Madrid, potrivit cotidianului El Pais. Sursa arată că diversele conturi pro-Kremlin active în rețeaua Twitter și-au multiplicat cu 2.000% mențiunile referitoare la criza catalană. Iar aceasta a beneficiat de acoperire largă nu doar din partea canalelor finanțate direct de guvernul rus, ci și a canalelor ce distribuie teorii ale conspirației și care l-au ajutat pe Donald Trump să ajungă președinte, potrivit sursei citate.

Instrumente de analiză a datelor online, citate de cotidianul spaniol, arată că rata de utilizate a hashtag-ului "Catalan" pe conturi Twitter asociate Rusiei a crescut accelerat în ultima săptămână, creșterea numărului de mențiuni, în ultimele 48 de ore înainte de începerea referendumului, fiind de 2.000%. Pe de altă parte, El Pais face referire și la interesul mare acordat referendumului de către site-uri precum InfoWars. Acesta, controlat de Alex Jones, cunoscut adept al teoriilor conspiraționiste și care l-a sprijinit deschis pe Donald Trump în alegerile din SUA, a distribuit, între altele, informații false, precum aceea că 700 de primari ar fi fost arestați în Spania, iar guvernul ar pregăti o invazie a Cataloniei.

Iar în media controlate direct de Kremlin, precum rețeaua Sputnik sau televiziunea RT, subiectul referendumului a atras, de asemenea, atenție maximă, cu titluri precum "Ecoul lui Franco în represiunea politică spaniolă din Catalonia".

Se pregătește o grevă generală

În total 90% dintre cei 2,26 de milioane de catalani care au votat duminică s-au pronunțat pentru independență, a anunțat un purtător de cuvânt al Guvernului Cataloniei Jordi Turull, precizând că aproape 8% dintre votanți au respins independența, iar restul voturilor au fost albe sau nule. În Catalonia sunt înregistrați în total 5,3 milioane de alegători. Cel puțin 844 de persoane și 33 de polițiști au fost rănite în cursul descinderilor violente ale poliției.

Sindicatul CCOO, unul dintre principalele două sindicate din Spania a îndemnat la organizarea unei greve generale în Catalonia marți, în semn de protest față de violențele de care au dat dovadă poliția în cursul referendumului catalan de secesiune. Jordi Cuixart, liderul grupării separatiste Omnium, a îndemnat și el la organizarea unei greve generale în Catalonia, marți.

Președintele regiunii Catalonia Carles Puigdemont a anunțat că își va respecta angajamentul de a declara unilateral independența în cazul în care tabăra ”da” obține o victorie în urma referendumului de secesiune față de Spania. El a precizat că potrivit legii adoptate de către Parlamentul catalan, o victorie cu peste 50% din voturi a taberei ”da” va antrena declararea independenței în 48 de ore de la consultare, indiferent care a fost prezența la vot.

Într-un discurs televizat, imediat după închiderea urnelor în regiunea din nord-estul țării, premierul Rajoy a subliniat că marea majoritate a catalanilor nu a ”a dat curs scenariului secesioniștilor”. El nu a furnizat vreo dovadă în acest sens. Rajoy a apreciat că referendumul pe tema independenței a servit numai să arate disensiunile. El a mulțumit poliției spaniole, apreciind că aceasta a acționat ”cu fermitate și seninătate” față de referendum.

UE îndeamnă Madridul și Barcelona să ”treacă rapid la dialog”

Comisia Europeană (CE) a îndemnat ieri atât Guvernul spaniol, cât și pe susținătorii catalani ai independenței să ”treacă rapid de la confruntare la dialog” și să respingă recursul la violență ca ”instrument în politică”. ”Îndemnăm toți actorii pertinenți să treacă rapid de la confruntare la dialog”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Margaritis Schinas. ”Violența nu poate fi niciodată un instrument în politică”, a subliniat el. Comisia nu are, însă ”vreun rol de jucat, în acest stadiu”, într-o mediere, a precizat el, în contextul în care separatiștii catalani și susținătorii referendumului au îndemnat Bruxellesul să servească drept mediator. CE ”are încredere în «leadershipul» premierului Mariano Rajoy în gestionarea acestei dificile proceduri, în totalul respect al Constituției spaniole și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor care sunt înscrise în ea”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Bruxellesul a subliniat, de mai multe zile, în timp ce tensiunile creșteau în jurul referendumului pe tema independenței Cataloniei, că subiectul este un ”dosar intern al Spaniei, care este necesar să fie gestionat în concordanță cu ordinea constituțională” a țării. Comisia a amintit de asemnea, cu regularitate, ”doctrina” sa, și anume, în cadrul unui referendum legal, teritoriul care se declară independent, ”se va găsi în afara Uniunii Europene”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.