Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE:Cei cinci foști președinți americani în viață s-au adunat în Texas

Ziarul de Vrancea
22 oct 2017 1311 vizualizări

Cei cinci foști președinți americani în viață - Barack Obama, George W Bush, Bill Clinton, George HW Bush și Jimmy Carter - s-au adunat sâmbătă în Texas pentru un eveniment caritabil prin care se strâng fonduri pentru victimele uraganelor care au lovit Statele Unite anul acesta, scrie BBC.

Cei trei democrați și doi republicani s-au întâlnit pentru evenimentul The One America Appel, care a fost organizat pentru a ajuta pe cei afectați de devastatoarele uragane Harvey, Irma și Maria. Politicienii au lansat apelul ca urmare a uraganului Harvey, care a cauzat daune de miliarde de dolari după ce a lovit în august Texasul. Comunități din Florida, Puerto Rico și Virgin Islands au fost afectate de furtunile care i-au urmat. "Ca foști președinți, am vrut să-i ajutăm pe compatrioții noștri americani să înceapă să-și revină", le-a transmis Barack Obama spectatorilor înaintea concertului. "Oamenii suferă aici, dar așa cum a spus un texan avem mai multă dragoste aici în Texas decât apă", a adăugat George W. Bush. Toți cei cinci președinți au urcat pe scenă pentru imn, înainte de a-i vedea pe Lee Greenwood, care a deschis concertul cu piesa "Proud to be an American", și pe Lady Gaga. Donald Trump nu a fost prezent, dar a transmis un mesaj prin care își exprima "adânca recunoștință".

 

 

 

 

 

Dosarele privind asasinarea lui Kennedy vor fi declasificate

Președintele SUA Donald Trump a anunțat, într-o postare pe Twitter, că va permite declasificarea dosarelor referitoare la asasinarea fostului președinte John F. Kennedy. Dosarele JFK ar urma să fie deblocate de Arhivele Naționale ale SUA în 26 octombrie, însă președinte poate decide eventuala amânare.

"Sub rezerva primirii unor informații sușlimentare, voi permite, în calitate de președinte, deschiderea dosarelor JFK, de mult timp blocate și clasificate", a scris Trump pe Twitter. Arhivele Naționale deja au făcut publică cea mai mare parte a documentelor referitoare la asasinarea sa, dar a mai rămas blocat un ultim lot. Congresul a decis în 1992 că documentele referitoare la asasinarea lui John F. Kennedy vor fi făcute publice în termen de 25 de ani, dacă președintele nu decide că ar putea afecta securitatea națională. Arhiva conține peste 3.000 de documente care nu au fost încă prezentate și peste 30.000 care au fost deja făcute publice însă într-o variantă cenzurată. John Fitzgerald Kennedy a fost al 35-lea președinte american. JFK a fost împușcat în 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas, cel considerat vinovat de asasinarea sa fiind Lee Harvey Oswald.

Referendum în Lombardia și Veneto pentru o autonomie mai mare față de Roma

Alegătorii din Lombardia și Veneto, două dintre cele mai bogate regiuni din Italia, au participat ieri la referendum pentru a decide dacă doresc o autonomie mai mare față de Roma. la ora închiderii ediției nu se știasu rezultatele. Lombardia, regiune din nord în care se află capitala financiară a Italiei, și Veneto, în care se află orașul Veneția, reprezintă 30 la sută din PIB-ul țării.  Guvernatorii celor două regiuni vor o autonomie mai mare, considerând că nordul Italiei, mult mai bogat, susține regiunile din sud ale Italiei, mai sărace. Cei doi conducători, Roberto Maroni și Luca Zaia vor competențe suplimentare în privința infrastructurii, a sistemului medical și a educației, dar și puteri în ceea ce privește siguranța și imigrația, pentru care însă ar fi necesară o modificare a Constituției. “Doriți ca regiunea dumneavoastră să dispună de forme suplimentare și de condiții speciale de autonomie?”, este întrebarea la care au fost chemați la urne ca să răspundă votanții din Lombardia și Veneto. Conform estimărilor, ambele referendumuri vor avea rezultat pozitiv. Acest referendum are loc la câteva zile după cel din regiunea Catalonia, declarat illegal de Curtea Constituțională spaniolă. Însă spre deosebire de Spania, referendumul consultativ este prevăzut în Constituția Italiei.

O campanie ce face aproape zilnic victime

Regizor celebru demis după ce o angajată l-a acuzat de hărțuire

Max Stafford-Clark, unul dintre cei mai influenți regizori de teatru britanici, fost director artistic la Royal Court din Londra, a fost forțat să părăsească compania pe a care a înființat-o, Out of Joint, după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală, după cum a aflat The Guardian. Regizorul Max Stafford-Clark, fostul director artistic al Royal Court Theatre, a fost forțat să plece de la compania Out of Joint, în urma unei plângeri în care era acuzat de comentarii indecente la adresa unui membru al echipei. Când Stafford-Clark a părăsit Out of Joint luna trecută, conducerea companiei a transmis un comunicat de presă care nu a făcut referire la plângere, spunând că acesta a plecat "axându-se pe cariera sa internațională ca liber profesionist", fiind sărbătorit la acea vreme ca unul dintre cei mai de succes regizori din generația sa. Însă un membru al echipei a declarat pentru The Guardian că a făcut plângere regizorului în iulie. Gina Abolins, în vârstă de 29 de ani, a povestit conducerii că regizorul i-a spus: "Pe vremuri, aș fi sărit pe tine ca un șobolan prin țeava de canalizare, dar acum sunt schimbat. Dizabilitatea mea mă face practic din nou virgin", regizorul fiind în prezent în scaun cu rotile. Abolins, care s-a alăturat companiei în august 2016 și care se ocupă de un program educațional, mărturisește că s-a simțit rușinată și șocată de afirmația deplasată a lui Stafford-Clark. "M-am simțit ca o victimă - în sensul în care el își afișa puterea asupra mea de o manieră crudă. M-am simțit agresată și văzută ca un obiect. Parcă mi-ar fi zis: "Îți voi spune exact ce am de gând să-ți fac și nu vei putea face nimic în privința asta".  

Stafford-Clark, în vârstă de 76 de ani, a fost o figură importantă în teatru încă din anii 1970. El a fost director artistic al Royal Court între anii 1979 până în 1993, când a înființat compania Out of Joint. În 2006, el a suferit un infarct, care l-a lăsat în scaunul cu rotile. Abolins a afirmat că plângerea ei se referă la mai multe incidente. Ea afirmă că Stafford-Clark i-a cerut să probeze o pereche de bikini pe care și-i cumpărase și a îndemnat-o să facă sex ocazional și să-i povestească cum a fost. 

De la izbucnirea scandalului "Weinstein", pe 5 octombrie, peste 300.000 de acuzații de hărțuire și agresiune sexuală au fost denunțate online și în Franța.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.