Internațional

Australienii spun ”da” mariajului gay într-o consultare prin poștă

Ziarul de Vrancea
15 nov 2017 658 vizualizări

Aproape 62% dintre cele 12,7 milioane de persoane care au votat s-au exprimat “pentru”

Australienii au spus un ”da” hotărât căsătoriei între persoane de același sex în cadrul unui vot consultativ care a dat naștere miercuri la scene de bucurie în întreaga țară, în timp ce clasa politică lua imediat măsuri pentru a-l consfinți prin lege. La anunțarea rezultatului votului prin poștă, mii de susținători ai mariajului gay au ieșit în stradă și în parcuri, în această țară imensă, pentru a dansa și cânta sub ploi de confetti. ”Asta spune tot, asta spune tot”, a exclamat Chris, la o manifestație uriașă, la Sydney. El abia își reținea lacrimile, ținându-l pe partenerul său, Victor, în brațe. ”Este fantastic. Sunt cu partenerul meu de 35 de ani, iar el a fost atât de fericit încât a izbucnit în lacrimi”, a declarat Gerry Boller. Aproape 62% dintre cele 12,7 milioane de persoane care au participat la consultarea fără caracter constrângător, ce a durat două luni, au răspuns afirmativ la această întrebare: ”trebuie să fie modificată legea pentru ca să fie autorizate să se căsătorească cuplurile de același sex?”. Tabăra ”nu” a adunat 38,4% din sufragii, iar tabăra ”da” a obținut victorii în toate statele și teritoriile din vasta țară-continent, potrivit Biroului australian de statistică, organizatorul scrutinului. Alan Joyce, un patron de origine irlandeză al companiei aeriene Qantas, care n-a făcut niciodată un mister din homosexualitatea sa, abia și-a reținut, la rândul său, lacrimile.

”Mândru de Australia”

”Am fost atât de mândru de Irlanda, care a votat pentru egalitate în fața căsătoriei în mai 2015. Dar astăzi sunt și mai mândru de Australia, țara pe care am ales-o”, a spus el. Premierul Malcolm Turnbull și-a exprimat dorința ca legea să fie modificată rapid. Șeful Guvernului, care este personal în favoarea mariajului gay, a organizat această consultare cu scopul de a exercita presiuni asupra parlamentarilor ostili reformei, cei mai mulți provenind din tabăra sa conservatoare.

Australienii ”au votat da pentru dreptate, angajament și dragoste”, a declarat el. ”Acum nouă ne revine, Parlamentului australian, să ne suflecăm mânecile. Să facem această treabă pe care australienii ne-au însărcinat să o facem, să o facem anul acesta, înainte de Crăciun. Acesta trebuie să fie angajamentul nostru”.

Senatorul gay Dean Smith, membru al Partidului Liberal al lui Turnbull, a depus deja un proiect de lege în vederea legalizării căsătoriei între persoane de același sex, care le permite totodată anumitor organizații religioase să refuze să căsătorească cupluri homosexuale în cazul în care se opun acestui principiu.

Adepții liniei dure a taberei conservatoare vor încerca să obțină concesii, cum ar fi autorizarea organizatorilor privați de căsătorii să refuze cupluri homosexuale. Ei sunt susținuți de comunitatea musulmană și creștinii conservatorii, în rândul cărora ”nu”-ul a înregistrat un important succes. Australia pare astfel să fie pe cale să dea pagina, după ani de impas politic. Potrivit unui sondaj realizat în rândul parlamentarilor federali de grupul media Australian Broadcasting Corporation, 72% dintre membrii camerei Reprezentanților și 69% dintre senatori ar vota pentru a schimba legea. Cei care se opun mariajului gay au avertizat că nu vor renunța.

”În democrație, nu pentru că unul câștigă poți să înaintezi ca un buldozer”, a declarat senatorul Eric Abetz. ”Trebuie să ne amintim că sunt 4,8 miliaone de australieni care au votat nu. Li se va refuza să fie auziți? Sau se va încerca o calmare a temerilor lor, pentru a putea merge înainte ca națiune?”. Votul constituie o victorie istorică în opinia apărătorilor drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor, intersexualilor și persoanelor queer (LGBTIQ), însă el a scos la suprafață disensiuni profunde în societate.

Activiști din tabăra ”da” au denunțat faptul că această consultare a dezlănțuit asupra gay-lor discursuri ale urii, iar cei din tabăra ”nu” s-au plâns că au fost acuzați de ”bigoterie”.

Înainte de trimiterea materialului de vot, în septembrie, dezbaterea a luat o turnură aparte, odată cu apariția unor afișe pe care se puteau citi mesaje ca ”Opriți pederaștii”, la Melbourne, și răspândirea unor manifeste în care homosexualitatea era prezentată drept ”un blestem de moarte” la Sydney.

Subiectul a creat disensiuni inclusiv în familii. Fostul premier conservator Tony Abbott a militat din toată puterea pentru tabăra ”nu”, spre deosebire de sora sa, Christine Forster, care este lesbiană.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.