Internațional

Ați auzit de sindromul Takotsubo? Ți se rupe inima

Ziarul de Vrancea
15 feb 2018 781 vizualizări

Sindromul Takotsubo este o boală de inimă care reproduce simptomele infarctului și care se poate instala în urma unui șoc sau a unei dezamăgiri din dragoste, potrivit Consiliului Național al Științei și Tehnologiei (Conacyt) din Mexic

Un șoc extrem legat de o dezamăgire din dragoste sau de moartea cuiva drag poate face ca ventriculul stâng al inimii să se deformeze ușor, provocând o îngustare a arterelor coronariene. Acest lucru face ca inima să piardă din forță în pomparea sângelui provocând în final simptome similare unui infarct, informează institutul cu ocazia Zilei Îndrăgostiților. Cardiomiopatia Takotsubo, sau sindromul inimii frânte, este o boală rară și cu incidență redusă, descrisă prima oară în Japonia în anii 90. Numele de "takotsubo" vine din limba japoneza, în care "tako" înseamnă "caracatiță" iar "tsubo" vas, desemnând astfel un vas, similar unei amfore, cu ajutorul căruia pescarii japonezi prind caracatițele. Forma acestui vas este similară cu forma luată de ventriculul stâng afectat de acest tip de cardiomiopatie.

Această boală rară face ca o parte a inimii (ventriculul stang) să se lărgească temporar și să nu mai pompeze corect sângele, în timp ce restul inimii funcționează normal sau la capacitate mai redusă. Expertul mexican în boli cardiace Eliud Samuel Montes a subliniat că această boală duce la insuficiență cardiacă severă, astfel încât pacientul începe să aibă dificultății respiratorii, necesitând uneori chiar spitalizarea. Maladia apare mai frecvent la femei după menopauză, deși a fost descrisă și la femei mai tinere și la bărbați. Se apreciază că 2% dintre persoanele internate cu suspiciunea de infarct miocardic prezentau de fapt această afecțiune, procentul fiind mai mare (5-7%) pentru femei.

Simptomele seamănă cu cele ale unui infarct: durere toracică severă și prelungită, respirație dificilă, la care se adaugă transpirații, greață, vărsături, palpitații, scăderea tensiunii arteriale, slăbiciune. Simptomele apar la câteva ore (până la maximum 24-48 de ore) după un eveniment șocant: pierderea unei persoane dragi, probleme legale sau financiare, conflicte interumane, dificultăți la serviciu, diagnosticarea unei boli grave.

Au existat însă și cazuri de instalare a afecțiunii și după o petrecere-surpriză sau stresul unei apariții publice. De asemenea, se poate produce și după accidente de mașină, intervenții chirurgicale sau înrăutățirea problemelor respiratorii provocate de astmul bronșic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.