Internațional

Armata americană îi învață pe roboți bunele maniere

Ziarul de Vrancea
19 iun 2017 1142 vizualizări

Oamenii știu să-și oprească telefoanele atunci când se află în sala de lectură a unei biblioteci sau să spună "mulțumesc" persoanei de la care primesc ceva. Astfel de reguli generale de etichetă sunt învățate în prezent și de roboți în cadrul unui program desfășurat de Armata americană. Conform experților, roboții care deprind astfel de norme și de reguli sociale pot interacționa mai ușor cu oamenii

Primele faze ale proiectului au fost încheiate recent de o către o echipă de experți ce a fost finanțată de Agenția DARPA — o agenție din cadrul Departamentului american al Apărării care are drept obiectiv dezvoltarea de noi tehnologii militare. Cercetătorii au studiat modul în care oamenii recunosc și reacționează față de astfel de norme sociale și au dezvoltat un algoritm care le permite mașinilor să învețe ce sunt "bunele maniere" pornind de la observarea comportamentului uman. Conform cercetătorilor, un sistem dotat cu inteligență artificială (AI) va putea în curând să "intuiască" modul în care să se comporte în anumite situații, la fel ca și oamenii. "Dacă în viitor vom avea în jurul nostru roboți, mașini care se conduc singure și asistenți digitali în telefoanele și locuințele noastre, așa cum se preconizează în prezent, atunci acești asistenți vor trebui să respecte aceleași norme pe care le respectăm și noi", a declarat" Reza Ghanadan, managerul acestui program din cadrul DARPA. Astfel mașinile inteligente de mâine vor trebui să învețe o lungă listă de norme sociale și etice, norme pe care oamenii le învață din copilărie. De asemenea, sistemele dotate cu AI trebuie să învețe și din ușurința cu care oamenii identifică încălcări ale acestui sistem de norme și, nu în ultimul rând, vor trebui să poată învăța noi reguli la fel de rapid ca oamenii.

Deocamdată proiectul DARPA a reușit să construiască un cadru pentru ca mașinile să poată învăța cum să respecte normele și convențiile sociale. Dacă acest proiect se va încheia cu succes, atunci chiar și roboții vor avea capacitatea de a învăța, activa și de a aplica un număr mare de norme sociale pe care fiecare dintre noi ne așteptăm ca semenii noștri să le respecte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.