Internațional

Aproape jumătate din exporturile de arme ale SUA merg către Orientul Mijlociu

Ziarul de Vrancea
12 mar 2018 676 vizualizări

India, care primește majoritatea armelor de la Rusia, se află pe primul loc în clasamentul importatorilor

Aproape jumătate din exporturile de arme ale SUA din ultimii cinci ani au avut ca destinație Orientul Mijlociu, iar Arabia Saudită și-a consolidat locul doi în clasamentul celor mai mari importatori, conform unui raport citat de The Guardian.

Institutul de Cercetare privind Pacea Internațională de la Stockholm (Sipri) a transmis ieri că sistemul global de transferuri de arme a crescut între 2013 și 2017 cu 10% în comparație cu perioada de cinci ani de dinaintea celei analizate și reprezintă o continuare a trendului ascendent din ultimii 20 de ani.

SUA, fiind cel mai mare exportator din lume, și-a crescut vânzările între cele două perioade cu 25%. Americanii au aprovizionat cu arme 98 de state, reprezentând peste o treime din exporturile globale.

Rusia, al doilea cel mai mare exportator, a observat o scădere cu 7.1% a volumului de exporturi. Exporturile americane sunt mai mari cu 58% față de cele ale Rusiei. Franța, Germania și China sunt de asemenea între primele cinci țări din top. Pe locul șase se situează Marea Britanie. „Bazându-se pe acorduri semnate în timpul administrației Obama, livrările de arme americane au atins în perioada 2013-2017 cel mai înalt nivel de la sfârșitul anilor 90”, a spus Aude Fleurant, directorul programului de cheltuieli militare și pentru arme de la Sipri.

Orientul Mijlociu, o regiune în care în ultimii cinci ani majoritatea țărilor au fost în conflict, reprezintă 32% din importurile globale de arme. Importurile de arme din regiune s-au dublat în perioada 2013-2017 dar și în perioada de cinci ani de dinainte. SUA, Marea Britanie și Franța sunt principalii furnizori de arme în regiune în timp ce Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite sunt principalii destinatari.

India, care primește majoritatea armelor de la Rusia, se află pe primul loc în clasamentul importatorilor. Egipt, Emiratele Arabe Unite și China se află de asemenea între primele cinci țări în clasamentul importatorilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.