Internațional

Anarhie în Spania: Parlamentul regional proclamă înființarea Republicii catalane

Ziarul de Vrancea
27 oct 2017 1149 vizualizări

 

Reacția Madridului nu a întârziat să apară și Senatul spaniol a aprobat plasarea sub tutelă a Cataloniei

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri - cu 70 de voturi la zece și două abțineri - o moțiune prin care înființează Republica catalană, relatează The Associated Press. Opoziția a părăsit hemiciclul, în semn de protest, înainte de vot. Spania se opune eforturilor în vederea independenței, iar Guvernul regional de la Madrid pregătește măsuri prin care să preia controlul asupra acesteo regiuni din nord-estul țării. Nicio țară nu și-a exprimat susținerea față de efortul secesionist. Rezoluția îndeamnă la lansarea unui proces de independență care include redactarea unor noi legi și deschiderea unor negocieri ”pe picior de egalitate” cu autoritățile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări.

Senatul spaniol a aprobat plasarea sub tutelă a Cataloniei

Câtev minute mai târziu, senatorii spanioli au aprobat fără vreo surpriză - cu 214 la 47 voturi și o abținere - cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituției, care permite statului să preia controlul asupra unei comunități autonome ”dacă nu-și respectă obligațiile impuse de Constituție sau alte legi”. Majoritatea senatorilor i-au acordat astfel premierului spaniol Mariano Rajoy puterea să aplice măsuri fără precedent, inclusiv destituirea președintelui separatist al Cataloniei Carles Puigdemont și cabinetului acestuia. Senatul spaniol îl autorizează totodată pe Rajoy să plaseze sub tutelă Parlamentul catalan.

O ședință a Consiliului de Miniștri urma să aibă loc vineri seara.

Acest vot a avut loc imediat după ce Parlamentul catalan a declarat independența regiunii și înființarea unui nou ”stat independent sub forma unei republici, în urma unui vot boicotat de către deputații opoziției. În rezoluție, Executivul catalan este îndemnat să negocieze recunoașterea acestui stat în străinătate, în pofida faptului că nicio țară nu și-a exprimat susținerea față de separatiști. Guvernul spaniol urmează să decidă cum și când va aplica aceste măsuri. Madridul a subliniat că este vorba despre niște măsuri temporare vizând să restaureze legalitatea în această regiune din nord-estul Spaniei, un motor economic al regatului.

AFP: Cum vrea Madridul să preia controlul asupra Cataloniei

Guvernul spaniol dorește să ia măsuri drastice în vederea restabilirii ”ordinii constituționale” în Catalonia, unde liderii separatiști amenință cu secesiunea, scrie AFP care prezintă cum vrea Madridul să preia controlul asupra regiunii. Guvernul central a cerut vineri Senatului să-l autorizeze să înlocuiască Executivul regional, să preia controlul asupra poliției și presei publice și săplaseze Parlamentul sub tutelă. Rajoy a cerut destituirea întregului Guvern catalan - Generalitat - prezidat de Carles Puigdemont, în vârstă de 54 de ani, un susținător al independenței din primul moment și celor 13 ”consilieri”. Unul dintre ei, Santi Vila, însărcinat cu întreprinderile, a demisionat joi seara.

Funcțiile Guvernului catalan vor fi exercitate de ”organe create în acest scop de Guvenul național”, însă ”în principiu de miniștrii (naționali), atât timp cât va dura această situație excepțională”, a precizat șeful Guvernului de la Madrid. El a cerut Senatului să-i încredințeze autoritatea de a dizolva Parlamentul catalan și de a convoca noi alegeri ”în termen de șase luni după votul din Senat”. Această competență îi revine de obicei șefului Guvernului catalan. Guvernul conservator a cerut de asemenea Camerei superioare a Parlamentului spaniol să-i dea puterea să numească, demită și înlocuiască membri ai tuturor organismelor și entităților aflate în subordinea Generalitat.

Poliția, finanțele, telecomunicațiile și media

Poliția catalană - din care fac parte 16.000 de Mossos d'Esquadra - va fi plasată sub autoritatea directă a Guvernului. Ea se află în prezent în subordinea Generalitat. Rajoy cere inclusiv ca, ”în cazul în care va fi necesar”, membrii poliției autonome să poată ”să fie înlocuiți cu ofițeri din cadrul forțelor de secueitate ale statului”, adică din cadrul Poliției Naționale și Gărzii Civile.

Guvernul a plasat deja finanțele Generalitat sub sechestru în septembrie, într-o încercare - fără rezultat - de a împiedica referendumul de autodeterminare de la 1 octombrie, interzis de justiție. Această sancțiune a rămas în vigoare. El cere în prezent autoritatea de a exercita toate competențele financiare, bugetare și fiscale, cu scopul de a se asigura că niciun euro din impozitele locale sau din sumele transferate de Madrid regiunii nu este alocat eforturilor de secesiune.

Rajoy vrea să preia ”funcțiile Generalitat în Catalonia în domeniul telecomunicațiilor și serviciilor numerice”. Acest lucru implică controlul asupra Centrului de telecomunicații și tehnologii ale infprmației (CCTI), care coordonează toate sistemele informatice ale Guvernului regional.

Televiziunea și radioul publice (TV3 și Catalunya Radio) vor trece, de asemenea sub controlul Guvernului central, în vederea garantării ”transmisiei unei informații fiabile, obiective și echilibrate”. Sindicatele jurnaliștilor de la TV3 au denunțat directivele care, în opinia lor, diminuează acoperirea în favoarea independenței. Colegii lor de la televiziunea națională denunță, la rândul lor, cu regularitate, acapararea de către Guvern a informației, mai ales în criza catalană. Însă ei au denunțat plasarea sub tutelă, în viitor, și au anunțat că i se vor opune.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.