Internațional

Analiză: Trump face jocul Phenianului

Ziarul de Vrancea
4 sep 2017 576 vizualizări

Președintele american fie ignoră, fie pedepsește Coreea de Sud în dosarul nord-coreean, riscând să slăbească o alianță cheie a SUA în Orientul îndepărtat 

Donald Trump face jocul Phanianului și riscă să slăbească o alianță veche de câteva decenii atacând Coreea de Sud, ignorându-i liderii și amenințând să anuleze acordul comercial cu Seulul, scrie AFP. La mai bine de 24 de ore după al șaselea test nuclear al Phenianului, care a revendicat testarea unei bombe H, președintele american încă nu a vorbit cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in, deși a discutat la telefon cu premierul japonez Shinzo Abe. Într-o serie de tweet-uri, după testul nuclear de duminică, vulcanicul locatar al Casei Albe a denunțat atitudinea Coreei de Nord, dar a criticat totodată Coreea de Sud. ”Coreea de Sud își dă seama, cum le-am spus, că discursul lor de relaxare cu Coreea de Nord nu funcționează, ei nu înțeleg decât un singur lucru!”, a lansat el un atac vizându-l pe Moon, un susținător al unui dialog cu regimul lui Kim Jong-un. Sâmbătă, președintele american a anunțat că intenționează să-și retragă țara din acordul de liber-schimb cu Coreea de Sud, un text care, potrivit experților, este unul dintre pilonii relației strânse dintre cele două țări, care sunt aliate de aproape 70 de ani. Atacurile neașteptate ale lui Trump la adresa Coreei de Sud au luat prin surprindere. Experții sunt convinși că tweet-urile sale intempestive agravează situația în plină criză internațională.

“Opiniile lui Trump au devastat alianța”

John Delury de la Universitatea Yonsei din Seul spune că Trump îl consideră pe omologul său sud-coreean drept un Neville Chamberlain al timpurilor moderne, o aluzie la artizanul politicii britanice de relaxare față de Adolf Hitler, la sfârșitul anilor '30. ”El acordă în prezent atât de puțină valoare acestei relații, încât este pregătit să-și atace în mod public partenerul de la Seul”, a declarat acest cercetător.

Statele Unite sunt protectorul Coreei de Sud, unde au staționat staționați 28.500 de militari americani. Alianța cu Seulul este totodată un pilon al strategiei americane în Asia în vederea contracarării influenței chineze și îndiguirii militarizării regimului nord-coreean. Trump a discutat cu Shinzo Abe și a recunoscut că China ”încearcă să ajute, dar cu puțin succes”. ”Ierarhia este clară, Coreea de Sud este în partea de jos a grămezii”, observă Delury. Abordarea lui Trump ar putea să fie ”fatală politicii nord-coreene a Statelor Unite”, a apreciat într-un mesaj postat pe Twitter Adam Mount, de la Centrul pentru progres american. ”Coeziunea alianței este semnalul cel mai simplu și mai important de trimis în prezent”. ”Opiniile lui Trump despre comerț, negocierile, lipsa unei constanțe politice, amenințările și alte afronturi au devastat alianța”, adaugă el.

Puterea testului nuclear nord-coreean, estimată la 50 de kilotone

Al șaselea test nuclear efectuat de Coreea de Nord are o putere estimată de 50 de kilotone, au apreciat ieri reprezentanți ai Ministerului sud-coreean al Apărării în Parlament. Această cantitate de energie ar însemna că testul a fost de cinci ori mai puternic decât al cincilea test nuclear, efectuat de Coreea de Nord în septembrie 2016. El ar fi de trei ori mai puternic decât bomba americană care a devastat Hiroshima în 1945.

Pe de altă parte, Coreea de Nord pare că a început să facă deja pregătiri în vederea unor noi tiruri de rachete balistice, a declarat ieri un reprezentant al Ministerului sud-coreean al Apărării. ”Observăm semne care arată că ar putea avea loc noi tiruri de rachete balistice. Ne așteptăm totodată ca Nordul să tragă o rachetă balistică intercontinentală”, a declarat Chang Kyung-soo în Parlament.

Fost șef al serviciilor secrete israeliene: Trump trebuie să atace Coreea de Nord

Fostul șef al serviciilor de informații israeliene, Amos Yadlin, a declarat, după ultimul test nuclear al Phenianului, că Washingtonul ar trebui să atace preventiv Coreea de Nord dacă are capacitatea de a o face.  În declarații făcute la postul de radio israelian 103FM, Yadlin a apreciat că, deși Coreea de Nord are capacități nucleare, el se îndoiește că Phenianul este pregătit să lanseze un atac, la fel cum și-a exprimat îndoiala și în legătură cu faptul că SUA au inteligența necesară pentru a realiza o operațiune militară într-o manieră sigură. "Dacă după un atac de acest gen se lansează o rachetă împotriva (SUA), atunci nu ar mai avea niciun sens să mai fi atacat", a declarat oficialitatea israeliană, care a apreciat că "întrebarea este dacă SUA au inteligența care să le permită să ducă la bun sfârșit un atac preventiv care să distrugă capacitățile Coreii de Nord".

Yadlin a adăugat că situația cu Coreea de Nord se complică și mai mult deoarece țintele cele mai probabile ale unui contraatac ar fi Coreea de Sud și Japonia. Fostul șef al spionajului militar israelian, care a fost și atașat militar la Washington, consideră că este posibil ca nici SUA să nu fie sigure că au capacitatea de a ataca în aceste momente și că o operațiune militară împotriva Coreii de Nord este foarte complicată și riscantă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.