Internațional

Abdeslam, judecat la Bruxelles, refuză să răspundă la întrebări

Ziarul de Vrancea
5 feb 2018 576 vizualizări

”Tăcerea mea nu mă transformă în criminal, este apărarea mea”, a declarat suspectul de terorism

Salah Abdeslam, singurul membru în viață al comandourilor care au atacat Parisul pe 13 noiembrie 2015, judecat în alt dosar la Bruxelles, a refuzat încă de ieri, în deschiderea procesului, să răspundă întrebărilor judecătorilor. Scos în noaptea de duminică spre luni din Închisoarea Fleury-Mérogis din regiunea pariziană, fostul ”inamic public numărul unu” s-a prezentat, către ora locală 8.50 (9.50, ora României) în fața Tribunalului corecțional care îl judecă săptămâna aceasta cu privire la un schimb de focuri cu polițiști, la sfârșitul fugii sale, în martie 2016.

Îmbrăcat cu o haină deschisă la culoare și pantaloni negri, cu părul lung, dat cu gel pe spate, acest francez de origine marocană în vârstă de 28 de ani și-a exprimat refuzul de a vorbi încă de la primele întrebări ale președintei completului Marie-France Keutgen. ”Sunteți Salah Abdeslam, născut la Bruxelles pe 15 septembrie 1989?”, l-a întrebat Keutgen.”Nu doresc să vă răspund la întrebări”, i-a răspuns inculpatul, refuzând invitația de a se ridica cu ocazia primelor declarații.În deschidere, avocatul său Sven Mary a anunțat că clientul său nu dorește ca vreo imagine a sa să apară în presă. ”Tăcerea mea nu mă transformă în criminal, este apărarea mea”, a declarat ulterior, Abdeslam. ”În domnul meu îmi pun încrederea. Judecați-mă, eu îmi pun încrederea în Allah, nu am nimic de adăugat”, a spus el pe ton foarte grav.

Riscă 40 de ani de închisoare în acest dosar

Acest proces, într-un tribunal corecțional, este doar un preambul al celui care va avea loc în Franța cu privire la atentatele soldate cu 130 de morți. Însă el este foarte urmărit pentru a vedea dacă acest infractor mărunt care a crescut la Molenbeek, un cartier popular de la Bruxelles, iese din mutism. Un dispozitiv de securitate neobișnuit a fost instalat în jurul Palatului de Justiție, un elicopter survolând impozanta clădire din secolul al XIX-lea, iar vehicule blindate ale poliției păzeau intrarea. Salah Abdeslam, judecat împreună cu un presupus complice din timpul fugii, Sofiane Ayari, apare în centrul unei celule jihadiste implicate în cel puțin trei dosare teroriste.Atentatele din noiembrie 2015 de la Paris, cele de la 22 martie 2016 la Bruxelles - soldate cu 32 de morți - și atacul eșuat într-un tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, în august 2015, constituie, ”poate, o singură operațiune” a organizației jihadiste Statul Islamic (SI), apreciază parchetul federal belgian. Acest proces a fost amânat la jumătatea lui decembrie, pentru a-i lăsa timp lui Sven Mary, avocatul lui Salah Abdeslam să ia la cunoștință dosarul. Acest avocat belgian specializat în drept penal l-a asistat, după arestare, însă a renunțat șapte luni mai târziu, convins că clientul său nu va colabora cu justiția. Cei doi inculpați sunt judecați de ”tentativă de asasinare a mai multor polițiști” și ”pot de arme interzise”, totul ”într-un context terorist” și riscă până la 40 de ani de închisoare. Salah Abdeslam va fi judecat, de asemenea, în Franța, în legătură cu atentatele de la 13 noiembrie, un proces greu, a cărui dată nu a fost încă stabilită.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.