Internațional

A vrut să părăsească UE și acum visează la un pod peste Canalul Mânecii

Ziarul de Vrancea
19 ian 2018 795 vizualizări

Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, unul dintre cei mai fervenți militanți pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a pledat pentru construirea unui pod gigant peste Canalul Mânecii care să lege Marea Britanie de Franța, informează vineri agențiile de presă EFE și Reuters.

Johnson a făcut această propunere în cadrul celui de-al 35-lea summit franco-britanic desfășurat joi, la Academia militară regală din Sandhurst, ocazie cu care premierul britanic Theresa May și președintele francez Emmanuel Macron au convenit să aprofundeze cooperarea bilaterală în materie de imigrație și securitate.

În cadrul întâlnirii, la care au participat, de asemenea, miniștri și reprezentanți ai serviciilor de informații din ambele țări, Boris Johnson a subliniat: "conexiunile bune" sunt vitale pentru relațiile viitoare, potrivit BBC.

Johnson, cunoscut pentru înclinația sa pentru proiecte mari de infrastructură, a spus că actualul tunel pe sub canalul Mânecii prin care trece trenul Eurostar, trebuie să fie doar ”primul pas” în comunicațiile dintre Marea Britanie și Franța.

Fostul primar al Londrei, care a condus campania de ieșire a Marii Britanii din UE la referendumul din 2016, i-a spus președintelui Emmanuel Macron că este ”ridicol” că cele două mari economii sunt legate de o singură cale ferată. Apoi a sugerat construirea unei a doua conexiuni, inițiativă la care Macron a răspuns: ”Sunt de acord. Să facem asta!”, scrie The Daily Telegraph. ”Succesul nostru economic depinde de o bună infrastructură și de conexiuni bune. Tunelul de sub Canalul Mânecii poate ar trebui să fie doar primul pas?”,  se întreabă Johnson într-o postare pe Twitter.

Dar ministrul de externe britanic nu a menționat în mod explicit ideea unui pod în public și nu este clar dacă s-au purtat discuții detaliate despre cum poate fi construit sau finanțat un astfel de amplu proiect, conform Reuters.

Potrivit The Daily Telegraph, Johnson consideră că un pod de 22 de mile (35,4 km) peste Canalul Mânecii, finanțat din fonduri private, poate fi acum o opțiune și ar oferi posibilitatea de creștere a turismului și comerțului după Brexit. ”Tehnologiile evoluează neîncetat și există multe poduri mai lungi în alte părți”, a spus el, conform ziarului citat.

Un jihadist german, fost rapper, a fost ucis în bombardamentele din Siria

Denis Cuspert, rapper german devenit luptător al Statului Islamic, care s-a căsătorit cu în 2014 cu o traducătoare a FBI, a fost ucis, miercuri, în timpul unui bombardament în Siria, a anunțat un site de monitorizare a jihadiștilor.

Cuspert, care a avut numele de scenă Deso Dogg, devenise unul dintre cei mai cunoscuți străini din ISIS. El a apărut în mai multe filmulețe ale Statului Islamic, în unul dintre acestea fiind văzut în timp ce ținea în mână un cap tăiat, conform Departamentului de Stat din SUA. Potrivit Wafa Media Foundation, Cuspert a fost ucis într-un bombardament în orașul Gharanij, din provincial siriană Deiz Ez-Zor. Denis Cuspert a fost declarat oficial terorist de către Washington la începutul anului 2015. Autoritățile americane au precizat că germanul i-a amenințat pe fostul președinte Barack Obama și pe mai mulți cetățeni americani și germani. În plus, el i-a încurajat pe musulmanii care locuiesc în țările occidentale să comită atentate.

Conform documentelor justiției americane, o traducătoare a FBI, recrutată pentru a-l spiona, a plecat illegal în Siria în iunie 2014 pentru a se căsători cu Cuspert. Două luni mai târziu, ea a revenit în SUA.

Daniela Greene, care avea cea mai înaltă autorizație de securitate, le-a spus colegilor săi, la Detroit, că pleacă în Germania pentru a-și vizita părinții. Însă ea ar fi comunicat cu Denis Cuspert prin Skype, printr-un cont al bărbatului despre existența căruia traducătoarea nu a anunțat FBI. După ce s-a căsătorit cu Cuspert la 27 iunie, Daniela Greene și-a dat seama de gravitatea actelor sale. Traducătoarea a revenit în august 2014 în SUA, unde a fost arestată și apoi a cooperat total cu anchetatorii. Greene a fost condamnată la un an de închisoare și a fost eliberată în 2016.

Puigdemont vrea să guverneze Catalonia de la Bruxelles

Liderul separatiștilor catalani Carles Puigdemont a declarat vineri că poate conduce Catalonia și din Belgia pentru a evita astfel să fie întemnițat la întoarcerea sa în Spania, unde este urmărit de justiție după tentativa eșuată de proclamare a independenței regiunii față de Spania, relatează AFP. “În închisoare nu aș putea să mă adresez oamenilor, nici să scriu, nici să primesc vizitatori... Singurul mod este să poți continua să o faci în mod liber, în siguranță. Nu pot să acționez ca un președinte (regional) dacă sunt închis”, a explicat Puigdemont într-un interviu la postul de radio Catalunya Radio din Belgia, unde se află în prezent. “Evident că acestea nu sunt condițiile de normalitate pe care le-am dori, dar, din păcate, ar fi mult mai greu să o facem de pe teritoriul statului spaniol, unde am fi în închisoare, decât de aici”, a explicat el. “Astăzi, marile proiecte de afaceri, universitare sau de cercetare sunt dirijate de asemenea folosind noile tehnologii de la distanță”, a adăugat liderul separatist catalan.

Aceste declarații intervin în timp ce noul președinte al parlamentului catalan, Roger Torrent, a angajat consultări cu diferite partide pentru a propune un candidat la președinția regională, după alegerile din 21 decembrie la care separatiștii au obținut o majoritate absolută. Carles Puigdemont, aflat în exil voluntar la Bruxelles, unde a plecat cu puțin timp înainte de a fi inculpat pentru “revoltă” și “răzvrătire”, așteaptă să fie învestit de la distanță, ceea ce serviciile juridice ale parlamentului catalan consideră a fi ilegal.

Puigdemont este singurul candidat la funcția de președinte regional, după un acord între formațiunea sa "Împreună pentru Catalonia" și un alt mare partid separatist Stânga republicană din Catalonia (ERC).

Guvernul spaniol a avertizat că va lansa acțiuni în justiție și va menține tutela impusă de la sfârșitul lunii octombrie regiunii dacă Puigdemont va încerca să fie învestit sau să guverneze din Belgia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.