Internațional

A murit ofițerul sovietic care a salvat lumea de la un război nuclear

Ziarul de Vrancea
19 sep 2017 723 vizualizări

Un ofițer sovietic care, în plin Război Rece, a refuzat să creadă sistemul informatic care îl anunța că SUA au lansat rachete asupra URSS, evitând astfel un conflict nuclear, a încetat din viață, în apropiere de Moscova, la vârsta de 77 de ani.

În 1983, în noaptea de 25 spre 26 septembrie, Petrov, în perioada respectivă ofițer de gardă la o bază de alertă strategică de la sud de Moscova, avea numai câteva momente pentru a interpreta semnalul de alarmă lansat de sateliții de supraveghere, care îl anunțau că SUA au lansat cinci sau șase rachete asupra teritoriului URSS. Petrov a apreciat atunci că un atac american ar fi trebuit să implice 100 de rachete, nu numai cinci sau șase și a conchis că a fost vorba de o eroare a sistemelor de alertă. El și-a anunțat superiorii că a fost vorba de o alertă falsă, nu de un atac iminent. Decizia a permis, probabil, evitarea unei riposte sovietice și declanșarea unui conflict mondial nuclear, într-o perioadă de mari tensiuni între Moscova și Washington. “După incident, a rămas în unitate timp de trei zile. El s-a întors acasă complet epuizat, dar nu ne-a povestit nimic”, își amintește fiul său, în present de 44 de ani. Ulterior, specialiștii sovietici au stabilit că alerta falsă a fost provocată de interpretarea eronată de reflexiei razelor solare în nori, confundată cu energia degajată de rachete la decolare. La câteva luni după incident, Stanislav a primit o decorație pentru “merite aduse patriei în cadrul forțelor armate”, fără nicio explicație, potrivit lui Dmitri.

Păstrat secret timp de 10 ani, incidentul a fost dezvăluit abia la doi ani după destrămarea URSS. “Când săptămânalul rus Kommersant Vlast a reluat această poveste, în 1998, Occidentul a descoperit un erou”, potrivit fiului lui Petrov.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.