Internațional

Încălzirea climei ne va scumpi cafeaua?

Ziarul de Vrancea
26 aug 2018 508 vizualizări

Schimbările climatice din ultima perioadă provoacă probleme noi producătorilor de cafea din Columbia și alte țări

Columbia este unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume, cu vânzări anuale de 2,64 de miliarde de dolari de cafea Arabica cultivată pe pantele abrupte din munții Anzi, care împiedică mecanizarea. Exporturile Columbiei sunt depășite doar de cele ale Braziliei și Vietnamului, dar producția este pusă în pericol de schimbările climatice, care provoacă eroziune și alunecări de teren.În pofida exporturilor globale, fermele de cafea din Columbia au în general dimensiuni modeste, de 4.000-48 de metri pătrați, iar în prezent sunt tot mai vulnerabile la dezastre provocate de schimbările climatice, cum ar fi inundații, secetă și invazii ale dăunătorilor, potrivit unei cercetări efectuate de Jessica Eise, membră Ross în programul doctoral Brian Lamb School of Communication la Purdue University șiNatalie White, profesor asistent pentru comunicare la Purdue, citate de MarketWatch. Pentru cei 300.000 de producători de cafea din Columbia, aceste riscuri de vreme extremă, cuplate cu anotimpurile tot mai impredictibile, bolile culturilor și invaziile insectelor, asociate schimbărilor climatice, le pun în pericol existența. Cercetarea a avut loc la începutul anului 2018, în rândul cultivatorilor de cafea din Risaralda, pentru a afla cum se adaptează aceștia la schimbările climatice.Un număr de 45 de fermieri au fost întrebați, între altele, ce sunt schimbările climatice și cum îi afectează acestea. Peste 90% dintre cultivatorii de cafea au raportat modificări ale temperaturilor medii, aproximativ 74% au spus că perioadele de secetă au devenit mai lungi și mai grave, iar 61% au spus că are loc în înrăutățire a eroziunii și a alunecărilor de teren din cauza ploilor. Fermierii au mai observat un impact al modificărilor mediului asupra culturilor. Circa 91% au declarat modificări ale ciclurilor de înflorire și de rodire ale plantelor de cafea, 75% au observat o dezvoltare a dăunătorilor, iar 59% o creștere a bolilor culturilor. Fermierii consideră că schimbările climatice le pun în pericol existența, iar aceste schimbări au creat incertitudini legate de rutina activităților. Deoarece sezoanele de plantare și recoltare nu mai sunt regulate sau predictibile, de exemplu, mulți fermieri nu se mai pot baza pe indicatorii tradiționali sezonieri, care să îi ghideze în privința momentului potrivit pentru plantare, recoltare sau îngrijire a culturilor de cafea. Organizarea activităților de culegere a boabelor de cafea a adevenit și ea o problemă pentru că arborii nu mai înfloresc în același timp, din cauza sezonului instabil. O altă problemă este noua legislație a muncii din Columbia menită să descurajeze folosirea muncii copiilor, ceea ce face găsirea lucrătorilor mai dificilă. În perioada 2008-2013, producția de cafea a Columbiei a scăzut cu aproximativ 33% din cauza fenomenelor El Niño și La Niña, care au amplificat ploile, perioadele înnorate și valurile de căldură. Columbia a făcut eforturi să crească producția, iar în acest an fermierii anticipează că vor recolta 13,3 milioane de saci cu boabe de cafea, în creștere cu 23% față de nivelul anului 2013, dar sub obiectivul oficial de 14,7 milioane de saci. Federația Națională a Cafelei din Columbia atribuie acest fapt ploilor excesive și vremii înnorate.Cafeaua este cel mai importat export agricol al Columbiei, cu o pondere de 31% în comerțul cu produse agricole. Industria columbiană a cafelei valorează anual 1,97 de miliarde de dolari, iar în acest sector lucrează aproximativ 800.000 de persoane. Alte state aflate în dezvoltare, în care industria cafelei este afectată grav de schimbările climatice, cum sunt Brazilia și Tanzania, au încercat unele strategii de adaptare care au avut succes. Aceste includ introducerea unor noi varietăți de boabe de cafea, îmbunătățirea managementului solului și apei și accesul sporit la împrumuturi și alte servicii financiare, pentru a ajuta fermierii să depășească perioadele cu recolte proaste sau să investească în tehnologii no


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.