Internațional

Un personaj de poveste, anchetat de ONU

Ziarul de Vrancea
22 nov 2013 385 vizualizări
Un personaj de culoare, care îl însoţeşte pe Moş Nicolae în tradiţia olandeză destinată copiilor, are un caracter rasist acuză experţii ONU

Guvernul olandez este îndemnat să încurajeze o "dezbatere naţională menită să promoveze înţelegerea, respectul reciproc şi dialogul intercultural" odată cu apropierea Sfântului Nicolae, însoţit de un ajutor, "Petre cel negru", pe care unii-l consideră un simbol rasist. "Lansăm un apel la calm şi cerem încetarea abuzurilor comise asupra celor care se opun acestei tradiţii în Olanda", au declarat patru experţi independenţi, mandataţi să efectueze o anchetă în acest sens de către Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului. Experţii îşi exprimă totodată regretul faţă de "ameninţări şi insulte" ale căror victime au fost inclusiv ei, proferate de olandezi care nu înţeleg că se pot pune întrebări cu privire la un eventual aspect rasist al sărbătorilor de Sfântul Nicolae. Aceşti experţi anchetează asupra caracterului potenţial rasist al personajului "Zwarte Piet" (Petre cel negru), care-l însoţeşte pe Sinterklaas (Moş Nicolae), într-o sărbătoare tradiţională destinată copiilor.

Aminteşte de comerţul cu sclavi

Vicepremierul olandez Lodewijk Asscher a reacţionat joi seara, pe postul public de televiziune, declarând că "dezbaterea există de mult timp" şi că, astfel, Guvernul nu are nevoie să o "iniţieze". El a oferit asigurări că Executivul participă la dezbatere şi "este necesar să se ia întotodeauna apărarea celor care sunt victime ale insultelor şi rasismului". "Mulţi dintre noi au amintiri excelente cu sărbătoarea Sinterklaas", a subliniat Asscher. Zwarte Piet îl însoţeşte în mod tradiţional pe Sinterklaas într-un festival care începe la sfârşitul lui noiembrie, odată cu "sosirea" sa în Olanda, din Spania, la bordul unui vapor încărcat de cadouri. Însă personajul Zwarte Piet, care poartă un costum medieval, o perucă afro şi a cărui faţă este vopsită cu negru, este de mai mulţi subiectul unei polemici, criticii considerându-l un stereotip rasist. Problema este sensibilă într-o ţară cu un trecut colonial. Opozanţii relevă că Zwarte Piet este un personaj care aminteşte de vremurile în care olandezii exploatau sclavi, în principal din Surinam, pe când susţinătorii lui Sinterklaas consideră că nu este nimic rasist în această sărbătoare, care face parte din cultura ţării. Sărbătorile de Sfântul Nicolae sunt o tradiţie care datează din secolul al XVI-lea în Olanda, iar prima apariţie a lui Zwarte Piet datează din anii 1850.
Într-un sondaj publicat în octombrie de ziarul De Telegraaf, aproximativ 96% dintre persoanele intervievate au cerut o dezbatere asupra unei eventuale suprimări a acestui personaj.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.