Internațional

Se anunţă proteste de amploare în Ucraina

Ziarul de Vrancea
22 nov 2013 329 vizualizări
Opoziţia ucraineană a început strângerea de semnături necesare pentru destituirea guvernului condus de premierul Mykola Azarov. Demersul vine după ce executivul de la Kiev, contrar tuturor aşteptărilor, a decis joi să suspende pregătirile pentru semnarea Acordului de Asociere la UE, ce era prevăzută la summitul Parteneriatului Estic la Vilnius (28-29 noiembrie).

"Am început strângerea de semnături pentru o moţiune de neîncredere în guvern. Este un guvern antinaţional şi care trebuie demis", a declarat Arseni Iaţeniuk, liderul facţiunii formaţiunii de opoziţie "Batkivşcina" a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko. Potrivit acestuia, guvernul şi-a încălcat propriile legi şi regulamente, prin care timp de trei ani a promis integrarea europeană. Iaţeniuk a mai spus că opoziţia ucraineană intenţionează să organizeze consultări politice cu populaţia, făcând apel către toţi cetăţenii Ucrainei să vină duminică la mitingul din Piaţa Independenţei din Kiev, în sprijinul integrării europene a Ucrainei.
Aproximativ 2.000 de susţinători ai integrării Ucrainei în UE au ieşit în noaptea de joi spre vineri în stradă la Kiev, organizându-se prin intermediul reţelelor sociale, pentru a denunţa decizia guvernului. Manifestaţii de protest au avut loc şi în alte oraşe ucrainene, precum Doneţk, Ujgorod, Ivano-Frankovsk, Luţk, Harkov şi Lvov.
Opoziţia a avertizat că va continua să-şi scoată susţinătorii în stradă până la summitul Parteneriatului Estic, preconizat pentru 28-29 noiembrie, la care Ucraina trebuia să semneze asocierea la UE. Duminică, se aşteaptă să se desfăşoare în Ucraina o manifestaţie de amploare în favoarea integrării europene.
Între timp, guvernul ucrainean susţine că negocierile vizând Acordul de asociere la UE au fost suspendate până se va clarifica problema dacă UE este dispusă să compenseze pierderile economice ale Ucrainei în urma reducerii comerţului cu Rusia şi ţările CSI, după cum a declarat joi seara vicepremierul ucrainean Iuri Boiko.
Guvernul ucrainean a suspendat joi negocierile privind Acordul de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeana, invocând nevoia de a promova relaţiile economice cu Rusia şi celelalte ţări din Comunitatea Statelor Independente (CSI). În aceeaşi zi, Rada Supremă (parlamentul unicameral) a respins toate cele şase proiecte de legi care prevedeau transferul în străinătate a opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, pentru îngrijiri medicale, o cerinţă a UE pentru ca Ucraina să poată semna Acordul de Asociere de la Vilnius.

Moldova promite să nu urmeze exemplul Ucrainei

Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat că ţara sa respectă decizia Ucrainei de a-şi suspenda pregătirile în vederea semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană (UE), dar că ţara sa îşi va continua demersul în acest sens.
Republica Moldova urmează să semneze un acord de asociere cu UE în cadrul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, săptămâna viitoare.
Moscova a exercitat presiuni atât asupra Ucrainei, cât şi asupra Republicii Moldova, să se alăture unei uniuni vamale conduse de Rusia, din care fac parte Belarusul şi Kazahstanul. Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin, şeful Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a declarat joi că ţara sa ar trebui să "urmeze" Ucraina şi să suspende negocierile cu UE.

Putin: UE ameninţă şi şantajează Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că europenii sunt cei care folosesc "ameninţările şi şantajul", ca răspuns la acuzaţiile potrivit cărora Rusia a exercitat presiuni pentru ca Ucraina să abandoneze acordul cu UE. "În legătură cu presiunile. Am auzit ameninţări din partea partenerilor noştri europeni împotriva Ucrainei, până la favorizarea manifestaţiilor în masă. Iată presiunea, iată şantajul", a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.