Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Este sănătos să ţii post?

Ziarul de Vrancea
22 nov 2013 356 vizualizări
Medicii spun că această practică este "aberantă" şi, mai ales, "foarte periculoasă"

Tradiţie milenară în principalele religii din lume - creştină, musulmană, iudaică şi budistă -, postul cunoaşte o revenire în forţă în această perioadă, în versiunea sa laică, pe forumurile de internet. "Ca în fiecare an, îmi voi face cura mea de post de 15 zile", a declarat, cu mândrie, o utilizatoare de internet. "Am postit singur, la mine acasă, timp de o săptămână şi totul a decurs fără probleme", a spus un alt utilizator, care a slăbit opt kilograme.
Unei femei care este deja foarte slabă şi care are îndoieli în privinţa postului, un internaut îi răspunde pentru a o linişti: "Corpul nostru este inteligent, iar el slăbeşte foarte puţin atunci când nu are de unde să slăbească". Alimentaţia persoanelor care ţin post se limitează adeseori la un simplu aport hidric (supă, suc de lămâie, ceaiuri), elementele solide fiind suprimate. Unii postesc la ei acasă, alţii, în cadrul unor stagii specializate. S-a dezvoltat un veritabil turism al postului, cu sejururi la ţară şi la munte, incluzând plimbări pe jos, cu tarife de câteva sute de euro pe săptămână, sau în clinici şic private. Un site propune deja un sejur "Détox Jeûne" ("Detoxifierea prin post") în deşertul marocan. Moda postului nu se limitează la Franţa. În Germania, foarte cocheta clinică Buchinger propune "posturi terapeutice" clienţilor VIP. Raphaël Perez, medic farmacolog, oferă consultaţii la Lyon şi concepe stagii "în zone calme". El recomandă postul doar persoanelor care au o stare de sănătate bună. "Dacă o persoană vrea cu adevărat să ţină cel mai sever post posibil, atunci ea consumă doar apă. În general, asta durează o săptămână. Când ţii post, corpul îşi accelerează ritmul de eliminare a toxinelor prin ficat, rinichi, piele. Întrucât nu mai mâncăm, corpul îşi foloseşte rezervele", a spus Raphaël Perez.

"Un post de 24 de ore, după o mahmureală, este ok"

De fapt, postul este departe de a fi un remediu magic, spun anumiţi profesionişti din domeniul sănătăţii. În Franţa, medicii rămân rezervaţi în privinţa acestei metode. "Nu există nici măcar un singur medic, astăzi, care poate să vă spună că postul este bun - doar dacă nu este un guru", spune nutriţionistul Pierre Azam. "Este o aberaţie şi s-a banalizat, a devenit o obligaţie", a mai spus acesta. "Nu are niciun sens", spune, la rândul său, nutriţionistul Jean-Michel Cohen. "Un post de 24 de ore, după o mahmureală, este ok. Dar postul, ca metodă detoxifiantă, nu detoxifică nimic. Din contră, vă veţi simţi mai slăbiţi", a explicat el. Jean-Michel Cohen regretă faptul că "o acreditare medicală" a fost dată postului, atunci când un cercetător a făcut o asociere între post şi tratarea cancerului. "Repetarea postului şi săptămânile întregi de postit fragilizează organismul", spune Pierre Azam, adăugând: "Se apelează la rezerve. Uneori, la acelea pe care nu le mai dorim, precum masa de grăsime, dar şi la acelea care sunt esenţiale pentru organism, care se referă la «masa slabă», proteinizată". "Imaginaţi-vă că sunteţi cardiac - dacă ţineţi post, vă limitaţi aportul de potasiu şi de calciu şi riscaţi să suferiţi un stop cardiac", a explicat Jean-Michel Cohen. "Postul este foarte periculos", a adăugat el.

Suspectul arestat după atacurile din Paris, a locuit în Marea Britanie 13 ani

Abdelhakim Dekhar, suspectul arestat în cazul atacurilor armate comise la redacţii şi la sediul unei bănci din Paris, a locuit în Marea Britanie 13 ani, unde s-a căsătorit cu o femeie de origine turcă, relatează presa britanică.
După ce a fost condamnat într-un dosar penal în anii 1990, Abdelhakim Dekhar, în vârstă de 48 de ani, s-a deplasat în Marea Britanie în 1998.
Dekhar a locuit în Ilford (Londra), a lucrat la un restaurant şi într-un centru comercial, relatează ziarul The Times. Suspectul s-a căsătorit cu o studentă turcă în februarie 2000. Potrivit Evening Standard, una dintre surorile sale, Farida Dekhar-Powell, locuieşte în Shenfield (regiunea Essex). "Nu am mai vorbit cu el de 20 de ani. Nu face parte din viaţa mea şi este bine aşa", a declarat ea.
Abdelhakim Dekhar a fost arestat după ce a proferat ameninţări în redacţia unui post de televiziune din Paris şi a deschis focul în redacţia ziarului Libération şi la sediul băncii Société Générale.

Tragedie într-un centru comercial din Letonia

Bilanţul prăbuşirii acoperişului unui centru comercial, în oraşul Riga, a ajuns vineri la 43 de morţi, echipele de intervenţie continuând căutarea victimelor. "Pot confirma că bilanţul actual este de 43 de morţi", a declarat Viktorija Sembele, purtătorul de cuvânt al pompierilor.
Acoperişul unui centru comercial din cartierul Zolitude, la periferia oraşului Riga, s-a prăbuşit joi seară. Cel puţin 38 de persoane au fost rănite în incident. La locul incidentului au fost mobilizaţi 200 de membri ai echipelor de salvare, care caută printre dărâmături. Autorităţile nu ştiu exact câte persoane se aflau în centrul comercial Maxima în momentul accidentului.
Acoperişul centrului comercial s-a prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi. "Nu cunoaştem cauzele accidentului. A fost o seară tragică", a precizat purtătorul de cuvânt al pompierilor.
Centrul comercial, exploatat de vânzătorul cu amănuntul Maxima Latvia, al doilea în ţară după Rimi, a fost construit în 2011 şi a fost selecţionat pentru un premiu de arhitectură. Lucrările erau în desfăşurare la acoperişul acestui centru comercial pentru a-l transforma în grădină suspendată, potrivit unui oficial local din cadrul primăriei, Juris Radzevics.

Chinezii au operat primul zbor al unui avion fără pilot

Armata chineză a operat primul zbor cu un avion fără pilot invizibil pe radar, un salt tehnologic care confirmă că Beijingul prinde din urmă Washingtonul în domeniul tehnologiei militare, scria presa oficială vineri. Avionul a efectuat un zbor de 20 de minute joi, după care a aterizat aparent fără probleme, în sud-vestul Chinei. Semănând cu avionul fără pilot militar american Northrop Grumman X-47B, cu aripa în formă triunghiulară, avionul chinez se numeşte "Lijian" ("Sabie lungă şi subţire"). El va putea efectua misiuni de supraveghere şi de atac la distanţă. Ca de obicei în China, acest botez al aerului a devenit cunoscut mai întâi prin fotografii şi înregistrări video postate online de "amatori" pe bloguri de specialitate, o asemenea dezvăluire obţinând categoric o undă verde cel puţin în mod tacit din partea autorităţilor. După aceea, presa oficială - agenţia China Nouă, televiziunea CCTV, Cotidianul Poporului - au preluat ştirea, insistând asupra faptului că aceste capacităţi militare chineze se apropie de cele ale marilor puteri occidentale.
Beijingul a dezvăluit prototipului avionului de vânătoare bombardier invizibil pe radar la începutul lui 2011, mai devreme decât se aşteptau unii experţi, confirmând astfel modernizarea forţelor sale armate. China, care deţine cea mai mare armată din lume (Armata Populară de Eliberare) şi un arsenal nuclear, are al doilea cel mai mare buget alocat Apărării la nivel mondial, după Statele Unite, un lucru care provoacă temeri atât vecinilor săi din regiune, cât şi Washingtonului.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.