Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: După ce a flirtat cu Uniunea Europeană, Ucraina a ales Rusia

Ziarul de Vrancea
20 nov 2013 471 vizualizări
Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a cărui semnare se afla pe ordinea de zi a summitului european de săptămâna viitoare de la Vilnius, potrivit unui decret al guvernului de la Kiev publicat ieri pe site-ul său oficial.

Acest decret ordonă "suspendarea procesului de pregătire a acordului de asociere între Ucraina şi UE" pentru "a asigura securitatea naţională, relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi pregătirea pieţei interne pentru relaţii de la egal la egal cu Uniunea Europeană". Textul propune, totodată, crearea unei comisii tripartite între Ucraina, Rusia şi UE asupra comerţului şi "relansarea dialogului activ cu Moscova şi cu alţi membri ai Uniunii Vamale" (Rusia, Belarus şi Kazahstan), care invită Kievul de mai mult timp să se alăture acestei structuri.
Decizia guvernului de la Kiev intervine după ce parlamentul ucrainean a respins, în cursul dimineţii de ieri, toate proiectele de lege ce permiteau rezolvarea cazului Timoşenko, solicitată de UE înainte de summitul european din 28 şi 29 noiembrie de la Vilnius, unde era preconizată semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina.

O nouă victorie a lui Putin

Aflat într-o vizită la Viena, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că ţara sa va continua să meargă pe calea spre Uniunea Europeană. Ucraina "va continua să lucreze pe această cale, calea integrării în UE", a afirmat preşedintele Ianukovici. "Bineînţeles că sunt dificultăţi pe această cale", a recunoscut şeful statului ucrainean după o întâlnire cu omologul său austriac Heinz Fischer.
Acordul de asociere a Ucrainei la UE a făcut, în ultimele săptămâni, obiectul unei intense lupte de influenţă între UE şi Rusia. Moscova a fost acuzată de mai multe ţări occidentale că exercită presiuni asupra Ucrainei pentru ca fosta republică sovietică să renunţe la apropierea de UE, acuzaţii respinse ieri de preşedintele Vladimir Putin. Prezent la o reuniune cu scriitori ruşi, Vladimir Putin declara, înainte ca guvernul de la Kiev să decidă suspendarea pregătirii acordului cu UE, că Rusia nu se opune apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană, dar se declară categoric intrării acestei ţări în NATO.
Liderul de la Kremlin a ţinut să sublinieze, însă, că Rusia şi Ucraina se află într-o zonă de comerţ liber şi că integrarea europeană a Ucrainei va atrage după sine unele riscuri economice. "Dacă Ucraina îşi deschide în totalitate porţile Uniunii Europene, atunci noi nu putem lăsa aceste porţi largi cu Ucraina aşa cum sunt ele astăzi'', avertiza Vladimir Putin.

Au lipsit 26 de voturi

Parlamentul ucrainean a respins ieri toate proiectele de lege care permit transferul în străinătate, cu scopul de a primi îngrijiri medicale, al opozantei Iulia Timoşenko. Cele şase texte au obţinut susţinerea a 200 de deputaţi, în contextul în care era necesară o majoritate de 226 de voturi pentru a fi aprobate. Partidul Regiunilor, al preşedintelui Viktor Ianukovici, majoritar în Parlament, nu a participat la vot, după ce a criticat în ultimele zile proiectele de lege ca "imperfecte". Emisarii europeni Alexander Kwasniewski, un fost preşedinte polonez, şi Pat Cox, un fost preşedinte al Parlamentului European (PE), se aflau în sală. "Ruşine!", au scandat deputaţii opoziţiei. "Acesta este momentul adevărului pentru Ianukovici, care va arăta dacă este pregătit să semneze un acord de asociere cu UE sau dacă a minţit în ultimii doi ani", a declarat înainte de vot Arseni Iaţeniuk, un aliat al lui Timoşenko. "Nu este o alegere între Vest şi Est, este o alegere între viitor şi trecut", a adăugat el. După vot, deputaţii opoziţiei l-au îndemnat din nou pe preşedintele Ianukovici să o graţieze pe opozantă, aşa cum au propus emisarii europeni. "Îndemnăm să fie convocată Comisia pentru graţieri, să fie examinată cererea Cox-Kwasniewski, iar Timoşenko să fie graţiată", a declarat Irina Gheraşcenko, din cadrul partidului Udar al lui Vitali Kliciko. Iaţeniuk i-a înmânat preşedintelui Parlamentului Volodimir Ribak, din cadrul Partidului Regiunilor, un proiect de decret de graţiere prezidenţială. "Să-l semneze!", i-a spus el.
Încarcerată din 2011, opozanta Timoşenko, un fost premier, ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Ea suferă de hernie de disc şi este spitalizată începând din aprilie 2012.

Un medicament revoluţionar poate distruge o genă responsabilă pentru tumorile canceroase

Un nou medicament, creat de cercetătorii americani, a reuşit să distrugă gena RAS, responsabilă pentru cele mai letale trei forme de cancer, ceea ce deschide calea pentru tratarea formelor grave ale acestei maladii.

Cercetătorii americani au reuşit să creeze o substanţă chimică ce blochează activitatea genei RAS, care, atunci când prezintă mutaţii, declanşează dezvoltarea tumorilor, alimentează creşterea acestora şi le menţine active. Oamenii de ştiinţă au încercat de peste 30 de ani să creeze un inhibitor al acestei gene, despre care până acum s-a crezut că este de neînvins, mai ales că formele de cancer cauzate de aceasta se răspândesc cu rapiditate şi sunt greu de tratat. Gena RAS, descrisă de cercetătorul Kevan Shokat, de la Institutul medical Howard Hughes de la Universitatea din California, drept "Everestul mutaţiilor canceroase", este responsabilă pentru trei dintre cele mai letale forme de cancer pe plan mondial: pancreatic, pulmonar şi de colon. Prin dezactivarea genei RAS, cu ajutorul noului medicament, cercetătorii speră ca tumorile să îşi înceteze creşterea şi să se retragă. Noul medicament acţionează doar împotriva unei singure mutaţii a genei, dar cercetătorii speră că vor putea crea tratamente care să lupte şi împotriva altor mutaţii.
Medicamentul a fost testat deocamdată doar asupra mostrelor de celule, în laborator, dar acesta va putea fi testat pe oameni în următorii trei ani, cu posibilitatea să apară pe piaţă până în 2021, dacă se va dovedi sigur şi eficient în cadrul experimentelor pe scară largă. Cel mai important este faptul că substanţa inhibitoare a medicamentului acţionează numai asupra celulelor afectate de mutaţia genei RAS, care cauzează cancer, ceea ce înseamnă că restul celulelor sunt cruţate. Acest lucru ar putea reduce riscul efectelor secundare, cum ar fi starea de rău, greaţa şi pierderea părului, asociate în mod normal cu medicamentele anticancer. "Formele de cancer cauzate de RAS sunt cel mai greu de tratat. Doctorul Shokat şi echipa sa au avut o abordare inovatoare şi au dezvoltat o strategie pentru cercetarea unei forme mutante de RAS cu o precizie extraordinară", a declarat Frank McCormick, coordonatorul programului guvernamental de cercetare a genei RAS, în valoare de 6,2 milioane de dolari.

Un software descoperă partenerul perfect

Un nou software, similar cu motoarele de recomandare folosite pentru utilizatorii site-urilor Facebook, LinkedIn şi Amazon, calculează cu ajutorul unui algoritm partenerul de viaţă perfect, cu o precizie de 95%.
Algoritmul, pus la punct de cercetătorii de la Universitatea Iowa, compară profilul oamenilor contactaţi online de un anumit utilizator, pentru a stabili profiluri similare, apoi scanează lista, pentru a identifica persoanele care au cea mai mare probabilitate de a răspunde. Lista cu persoanele abordate online pentru întâlnire nu numai că include profilul acestora, oferind indicii despre preferinţele utilizatorului - ceea ce se cunoaşte sub denumirea de "gusturi" -, ci include şi persoanele care au cele mai multe şanse de a răspunde invitaţiei, pe baza "gradului iniţial de atractivitate" a utilizatorului.
Pentru a concepe formula, cercetătorii Kang Zhao, Xi Wang, Mo Yu şi Bo Gao au analizat motoarele de recomandare pe care le folosesc în prezent site-urile de întâlniri. Utilizatorii au fost rugaţi să completeze chestionare despre trăsăturile lor de personalitate şi despre criteriile pe care le caută, iar site-urile produc o listă de parteneri potenţiali. Echipa de cercetare a combinat ulterior aceste informaţii cu motoarele de recomandare a contactelor comune, folosite de site-uri precum Facebook şi LinkedIn.
Aceste motoare caută legături şi prieteni comuni, pentru a recomanda persoane care pot fie să fie cunoscute, fie să reprezinte o legătură utilă.
Pentru a testa exactitatea algoritmului, cercetătorii au folosit un set de informaţii preluate de pe un site de întâlniri, frecventat în 196 de zile de 47.000 de utilizatori. Apoi au scanat datele obţinute în primele 98 de zile, pentru a descoperi gusturile şi gradul de atracţie a utilizatorilor şi au selectat persoanele care au trimis cinci sau mai multe mesaje. Conform informaţiilor obţinute, rata de răspuns a fost de aproximativ 95%.
Ulterior, cercetătorii au utilizat instrumentele de filtrare folosite pe site-uri precum Wuaki - un magazin online cu filme - şi de distribuitori online, cum ar fi Amazon, pentru a descoperi preferinţele utilizatorilor.

Ce l-a manat în luptă pe atacatorul de la Paris

Presupusul atacator de la Paris, arestat miercuri seara, a vorbit în scrisorile sale despre un "complot fascist" şi a denunţat daunele provocate de "capitalism" şi "manipularea maselor" de către "mass-media", a anunţat ieri procurorul Parisului. Abdelhakim Dekhar, în vârstă de 48 de ani, suspectat că a rănit grav, luni, un asistent fotograf în holul cotidianului Liberation şi că a deschis focul într-un cartier de afaceri din apropiere de Paris, a fost plasat în arest preventiv pentru tentative de asasinat, răpire şi sechestrare, potrivit procurorului François Molins.

Îmbrânceli în Parlamentul de la Chişinău

Parlamentarii moldoveni, reuniţi ieri în şedinţă, au fost la un pas de a se lua la bătaie, după ce deputaţii comunişti au cerut o pauză în plină prezentare efectuată de un coleg liberal-democrat, relatează Jurnal de Chişinău. Disputa a început în momentul în care grupul parlamentar al PCRM (Partidul Comuniştilor din R. Moldova) a cerut o pauză de 45 de minute. Pentru că deputatul PLDM (Partidul Liberal Democrat din R. Moldova) Veaceslav Ioniţă era deja la tribuna centrală pentru a prezenta un proiect de lege, propunerea comuniştilor a fost respinsă. Deputaţii PCRM Grigore Petrenco şi Iurie Munteanu nu au renunţat la propunere şi au ieşit la tribuna centrală, închizându-i microfonul lui Ioniţă. În apărarea acestuia a ieşit un alt deputat, situaţie care a încins spiritele. Pentru a calma tensiunile, preşedintele Parlamentului, Igor Coman, a anunţat o pauză.

Român suspectat că şi-a ucis soţia şi un copil în SUA, audiat de procurori

Un bărbat cu dublă cetăţenie - română şi americană - a fost adus, ieri, la sediul Parchetului instanţei supreme, pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţia că şi-ar fi ucis soţia şi unul dintre copii, în SUA, demersul fiind urmarea unei solicitări din partea autorităţilor americane. Surse judiciare au precizat că bărbatul se numeşte Camil Matase şi este căutat de autorităţile din SUA după ce şi-ar fi ucis soţia şi unul dintre copii în urmă cu aproximativ o săptămână.
Bărbatul are 48 de ani, este din Braşov şi a fost prins miercuri seară de poliţiştii braşoveni, într-un restaurant din judeţul Vrancea, unde se afla cu mai multe persoane. Potrivit presei americane, crima a fost descoprită în 14 noiembrie, de Teodor Matase, în vârstă de 17 ani, fiul bărbatului. Adolescentul, care este student la Universitatea Texas Austin, i-a găsit morţi pe mama sa, Emilia Matase, de 47 de ani, şi pe fratele său, Emanuel, de 26 de ani, în locuinţa lor din localitatea Cypress, statul Texas.
Iniţial, anchetatorii nu au făcut public modul în care mama şi fiul au fost ucişi, dar au confirmat că era foarte mult sânge în casă. Mai târziu au anunţat că femeia a fost împuşcată de mai multe ori, fiind găsită în dormitor, iar băiatul a fost împuşcat în cap, o singură dată, şi a fost găsit la etajul al doilea al locuinţei. Soţul şi tatăl victimelor, Camil Matase, a plecat în România imediat după comiterea crimei, fără să anunţe pe nimeni.
Conform presei americane, ancheta a fost începută de FBI, care a colaborat cu Poliţia Română în acest caz, fiind emis un mandat de arestare pe numele românului. Potrivit paginii de Facebook, bărbatul a absolvit Colegiul Naţional "Andrei Şaguna" din Braşov, apoi şi-a continuat studiile la Universitatea "Transilvania". Soţia sa, Emilia, era originară din localitatea Săcele, iar în urmă cu câţiva ani, împreună cu cei doi copii ai lor, au emigrat în SUA, în statul Texas.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.