Internațional

Iranul deschide balul cursei înarmării nucleare

Ziarul de Vrancea
17 nov 2013 479 vizualizări
Avertismentul îi aparţine preşedintelui Israelului, Shimon Peres

Preşedintele Israelului, Shimon Peres (foto), avertizează că, dacă Iranul va reuşi să obţină arma atomică, această situaţie va declanşa o cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu, conform unui interviu acordat publicaţiei Le Journal du Dimanche. "Suntem convinşi că, dacă Iranul va fabrica bomba atomică, toate ţările din Orientul Mijlociu vor face acelaşi lucru", a dat asigurări preşedintele Israelului. "Presiunile internaţionale asupra Iranului trebuie menţinute", a spus Peres. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, încearcă să convingă Statele Unite şi Franţa să nu accepte un acord cu Iranul dacă regimul de la Teheran nu va prezenta garanţii clare că va renunţa definitiv la ambiţiile nucleare cu caracter militar. Benjamin Netanyahu a avertizat că un acord inadecvat în domeniul nuclear cu Iranul poate conduce la război, pledand pentru menţinerea sancţiunilor împotriva regimului islamist de la Teheran. "În privinţa Iranului, nu există doar două opţiuni: un acord sau războiul. Există şi o a treia opţiune: continuarea presiunilor prin sancţiuni. Un acord inadecvat în domeniul nuclear poate conduce la a doua opţiune, la un rezultat nedorit", a declarat Benjamin Netanyahu. Negocierile Iranului cu reprezentanţii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Rusiei, Chinei şi Germaniei s-au încheiat pe 9 noiembrie, la Geneva, fără un acord, dar vor fi reluate pe 20 noiembrie. Washingtonul şi Moscova au semnalat că există posibilitatea ajungerii la un acord cu Iranul în curand. Israelul a avertizat în mai multe randuri că ar putea lansa atacuri preventive împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Israelul, Statele Unite şi Uniunea Europeană suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.