Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Antibioticele de ultimă generaţie pierd lupta cu infecţiile

Ziarul de Vrancea
17 nov 2013 811 vizualizări
Procentul pacienţilor afectaţi de pneunomie al căror tratament cu antibiotice nu mai este eficient a urcat îngrijorător în cinci state europene u printre ele se află şi Romania u în urmă cu patru ani doar în două ţări era depăşit pragul de atenţie

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor /ECDC/ a anunţat că procentul infecţiilor provocate de bacteria Klebsiella pneumoniae, o cauză obişnuită a îmbolnăvirii la pacienţi spitalizaţi, care erau rezistenţi la carbapeneme, era mai mare de 5% în 2012 în cinci ţări membre ale Uniunii Europene: Grecia, Cipru, Italia, Romania şi Slovacia, relatează agenţia Reuters. În 2009, doar Grecia şi Cipru au depăşit acest prag. Un comunicat publicat de Comisia Europeană cu cateva zile înainte de marcarea, pe 18 noiembrie, a Zilei europene a informării despre antibiotice, arată că s-a redus utilizarea de antibiotice de către oameni şi, de asemenea, a crescut gradul de conştientizare de către opinia publică a faptului că antibioticele nu distrug viruşii. Dar această ştire bună este umbrită totuşi de datele publicate în paralel de ECDC, care arată o proliferare în Europa a bacteriilor Gram-negative rezistente la multiple medicamente, care au devenit, de asemenea, rezistente la carbapeneme - antibiotice de ultimă generaţie folosite pentru tratarea infecţiilor asociate asistenţei medicale. Prin urmare, Comisia Europeană îşi intensifică lupta împotriva rezistenţei la antimicrobiene /RAM/ prin finanţarea a 15 proiecte de cercetare noi şi prin norme de armonizare privind colectarea datelor referitoare la RAM cu privire la animale şi alimente. ''Sunt profund îngrijorat de faptul că antibioticele, care ne-au permis să tratăm infecţii bacteriene ce se soldau anterior cu moartea şi care salvează multe vieţi, devin în prezent din ce în ce mai puţin eficace'', a declarat comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, subliniind ''seriozitatea cu care executivul european abordează provocarea reprezentată de rezistenţa la antimicrobiene''.

Rezervările hoteliere făcute de oficiali, urmărite de agenţii 007

Serviciul guvernamental britanic de informaţii (GCHQ) monitorizează deplasările oficialilor guvernamentali şi diplomaţilor printr-un sistem automat de vizualizare a site-urilor de rezervări hoteliere, situaţie care facilitează activităţile de spionaj, relatează revista Der Spiegel. Conform unor documente oferite de transfugul Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), Serviciul guvernamental britanic de informaţii (GCHQ) are de peste trei ani un sistem care monitorizează automat rezervările online la aproximativ 350 de hoteluri de lux din întreaga lume. Sistemul permite urmărirea şi spionarea oficialilor guvernamentali şi diplomaţilor care efectuează vizite bilaterale sau participă la reuniuni internaţionale. Programul secret, care are numele de cod "Royal Concierge" ("Majordomul Regal"), are obiectivul de a oferi serviciilor de spionaj informaţiile necesare urmăririi şi interceptării oficialilor care efectuează deplasări în străinătate. În cadrul programului de monitorizare, lansat în anul 2010, serviciul GCHQ primeşte automat toate informaţiile despre o rezervare după confirmarea acesteia printr-un site guvernamental de tip gov.xx la oricare dintre cele 350 de hoteluri monitorizate.

Accident groaznic de avion: cel puţin 44 de morţi

Cel puţin 44 de persoane au murit după ce un avion de pasageri s-a prăbuşit ieri în apropierea oraşului rus Kazan, anunţă presa rusă. Avionul, de tip Boeing 737, efectua o cursă internă şi decolase de la Moscova. Aeronava s-a prăbuşit înainte de aterizarea pe aeroportul din Kazan, situat în centrul ţării. "Un Boeing 737 care decolase de la Moscova s-a prăbuşit la aterizarea pe aeroportul din Kazan şi a explodat", a comunicat Ministerul rus pentru Situaţii de urgenţă.

Vicepreşedintele serviciilor secrete libiene a fost răpit

Vicepreşedintele serviciilor secrete libiene, Mustapha Nuh, a fost răpit, duminică, de persoane rămase neidentificate, la Tripoli, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de AFP. "Vicepreşedintele serviciilor de informaţii a fost răpit din Tripoli la puţin timp după ce revenise din străinătate", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate. Răpirea lui Nuh, originar din oraşul Misrata, intervine pe fondul confruntărilor dintre miliţii islamiste şi serviciile de securitate libiene. Confruntările care au avut loc la Tripoli în ultimele zile s-au soldat cu cel puţin 43 de morţi şi peste 450 de răniţi. Agenţi ai unei miliţii islamiste au deschis focul, vineri seară, spre manifestanţi care denunţau prezenţa lor la Tripoli. Ulterior, protestatari furioşi au atacat sediul din Tripoli al miliţiei islamiste care are cartierul general în Misrata, oraş situat la 200 de kilometri de capitală.

Un cutremur uriaş a afectat sudul Oceanului Atlantic

Un cutremur cu magnitudinea de moment de 7,8 grade a avut loc, ieri dimineaţă, în sudul Oceanului Atlantic, în apropierea Insulei britanice Georgia de Sud - Sandwich, fără a declanşa tsunami, anunţă Institutul american de geofizică (USGS). Seismul a avut loc la ora locală 6.04 (11.04, ora Romaniei), la adancimea de 10 kilometri. Epicentrul cutremurului de 7,8 grade produs în zona numită Marea Scoţiei (în sudul Oceanului Atlantic) a fost la 893 kilometri sud-vest de oraşul Grytviken (situat pe Insula britanică Georgia de Sud - Sandwich), la 1.440 de kilometri sud-est de oraşul Ushuaia (Argentina), la 1.686 de kilometri sud-est de Punta Arenas (Chile), la 1.709 kilometri sud-est de Rio Gallegos (Argentina) şi la 1.192 de kilometri sud-sud-est de Stanley (Insulele Falkland). Seismul de 7,8 a fost urmat de o replică de 5,3 grade produsă la ora 7.44 (12.44, ora Romaniei).

Protest de amploare împotriva mafiei gunoiului

Zeci de mii de persoane au protestat în oraşul italian Napoli denunţand depozitarea în mod abuziv a deşeurilor toxice, un sistem aflat sub controlul grupurilor mafiote, relatează BBC News online. Manifestanţii au avut pancarte cu imaginile celor care au murit de forme de cancer cauzate probabil de poluare. O zonă aflată între Napoli şi suburbia Caserta este numită de localnici "Triunghiul morţii" din cauza fumului rezultat în urma arderii deşeurilor toxice. Potrivit statisticilor, aproximativ zece tone de reziduuri industriale au fost aruncate la periferia oraşului Napoli în ultimii 20 de ani. Organizaţia ecoligistă Legambiente, care a organizat protestele de sambătă, susţine că aproximativ 440 de firme din centrul şi nordul Italiei sunt implicate în depozitarea abuzivă a deşeurilor toxice.

Nelson Mandela comunică prin semne

Nelson Mandela este în continuare "destul de bolnav", nu poate vorbi, dar "comunică prin semne", afirmă fosta sa soţie, Winnie Madikizela-Mandela, citată de AFP. Mandela, în varstă de 95 de ani, beneficiază de tratament la domiciliu din septembrie. "Comunică prin semne făcute cu capul, nu poate articula cuvinte din cauza tuburilor montate pentru drenarea fluidelor din plămani", a explicat Madikizela-Mandela într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Independent. "Medicii speră să îşi poată recăpăta vocea. Presa a relatat că ar fi conectat la aparate de respirat, dar nu este adevărat", a adăugat fosta soţie. Fostul preşedinte sud-african este îngrijit la domiciliu de o echipă formată din 22 de medici.

Un fost preşedinte va fi judecat pentru înaltă trădare

Justiţia pakistaneză îl acuză pe fostul preşedinte Pervez Musharraf de înaltă trădare, după ce a decretat starea de urgenţă în anul 2007, anunţă ministrul pakistanez de Interne, Chaudhry Nisar Ali Khan, citat de AFP. "Ţinand cont de o decizie a Curţii Supreme şi de raportul comisiei de anchetă, s-a decis să fie lansate împotriva generalului Pervez Musharraf procedurile de punere sub acuzare pentru înaltă trădare", a declarat Khan într-o conferinţă de presă. "Este prima dată în istoria Pakistanului" cand un fost comandant al forţelor armate va fi judecat pentru trădare, a subliniat Khan. Musharraf riscă să fie condamnat la moarte sau la închisoare pe viaţă dacă va fi găsit vinovat. Pervez Musharraf, în varstă de 70 de ani, a preluat puterea printr-o lovitură de stat în anul 1999, fiind demis în august 2008. El a revenit din exil în martie 2013.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.